Orange: HSDPA pre 43 % Slovákov (aktualizované)

Aktualizované (23. 8., 23:00) = pridané fotky a druhá tlačová správa.

Niekoľko základných údajov ku tlačovej správe, ktorá je pridaná na záver článku:

Orange od zajtra spustí novú službu Orange internet expres umožňujúcu prístup k internetu rýchlosťou 3,6 Mbps (prakticky, kvôli dostupností zariadení zatiaľ 1,8 Mbps).

Počty zákazníkov ku 31. 7. 2006 využívajúcich pripojenie ku internetu od Orangeu cez modem:

EDGE celkovo 213 245 užívateľov

Orange internet 39 006 zákaznikov cez EDGE

3G celkovo 44 776 užívateľov

Orange internet 2 765 zákaznikov cez 3G

T-Mobile takéto štatistické údaje nezverejnil.

Priemerne len 15 - 18 minút trvá doba od kúpy dátovej služby do jej začiatku fungovania. To je oproti zriadeniu WiFi alebo DSL naozaj málo.

Pokryté sú všetky mestá nad 20 000 obyvateľov (43 % obyvateľov SR). So zásadným rozširovaním pokrytia nepočítajte, Orange sa teraz zameria na zvyšovanie kvality a kapacity siete UMTS.

Sieť je, podobne ako v T-Mobile, pripravená na prenosy do 3,6 Mbps, aj keď sú zatiaľ k dispozícii zariadenia schopné ťahať dáta rýchlosťou do 1,8 Mbps. Upload je dostupný do rýchlosti 384 kbps.

Roamingoví 3G partneri: Orange PL, A1 Mobilkom Austria, T-Mobile NL a HU, Telefónica O2 ČR.

Cenník:

799 Sk bez DPH mesačne bez viazanosti.

799 Sk bez DPH mesačne s viazanosťou na 2 roky aj s modemom za 2 990 Sk.

699 Sk bez DPH mesačne s viazanosťou na 3 roky aj s modemom za 2 990 Sk.

1 199 Sk bez DPH mesačne s viazanosťou na 3 roky aj s notebookom a dátovou kartou.

FUP 3 500 MB so znížením prenosovej rýchlosti na 64 kbps pri prekročení mesačného limitu. Je však možné dokúpenie 1 GB za 149 Sk bez DPH mesačne pravidelne alebo 199 Sk mesačne jednorázovo.

Stále ostáva k dispozícii Orange internet klasik za 399 Sk a Orange internet maxi za 599 Sk bez DPH s rýchlosťou do 384 kbps. Tu platí FUP 2 000 MB. Dlhodobí majitelia týchto programov (min. 12 mesiacov) môžu bezplatne prejsť na Orange internet expres.

Zariadenia s podporou downloadu 3,6 Mbps prídu celkom neskoro, ale budú aktualizovateľné na 7,2 Mbps. Termín je predbežne stanovený na koniec roka 2006.

Ak ste si po marci aktivovali Orange internet maxi s 3G kartou aj modemom, stačí navštíviť predajňu, aktivovať Orange internet expres a potom len upgradeovať modem cez internet (www.orange.sk/internet).

V budúcom roku sľubuje Orange zásadný pokles cien v dátovom roamingu, až pod 40 Sk/MB.

Aktuálne zariadenia sú vlastne staršie 3G modemy upradeované na HSDPA do 1,8 Mbps. Ďalšia generácia HSDPA modemov, ktoré budú k dispozícii, začne na podpore 3,6 Mbps a bude upgradeovateľná na 7,2 Mbps.

Ponuka notebookov na splátky spolu s internetom je jedinečnou ponukou.

ASUS A6RP za 8 500 Sk + modem 2 990 Sk + služba 36 * 1 199 Sk

ASUS A9RP za 2 000 Sk + modem 2 990 Sk + služba 36 * 1 199 Sk

Prednosti notebooku Asus A6RP:

- DVD napaľovačka dvojvrstvová,

- monitor widescreen 15,4 palca, 1024 x 800 bodov,

- IrDA, Wi-Fi, firewire,

- 4 USB namiesto 3 v A9RP,

- inštalovaná kamera 1,3 Mpix,

- grafická karta 128 MB oproti 64 MB v A9RP,

- ľahší o 100 g,

- v balení aj taška a myš.

v oboch nájdete:

- 512 MB RAM (128 MB, resp. 64 MB grafika)

- 60 GB disk

- čítačka SD/MMC/MS kariet

- procesor 1,60 GHz

- Microsoft Windows XP home edition

- 24 mesiacov medzinárodná záruka rozšíriteľná o rok (reklamácia cez sieť orange)

Osobne odporúčam priplatiť si za lepší model. Počítač kupujete na tri roky, možno i viac, oplatí sa zainvestovať o 6 000 navyše, dodatočná funkčná výbava túto hodnotu určite má.

Česká klávesnica? Zrejme len chyba dodávateľa.

Počítače sú z Agemu a splátky sú riešené cez Quatro.

Tlačová správa 1

Bratislava, 23. august 2006 – Skutočne mobilný širokopásmový internet Orange internet expres s expresnou rýchlosťou dostupný doma aj v zahraničí za mesačnú cenu od 699 Sk bez dane a k nemu značkový notebook na splátky za 500 korún mesačne bez DPH. To je jedinečná ponuka, s ktorou od 24. augusta prichádza Orange.

Nová služba Orange internet expres prináša dokonalý zážitok z  mobilného internetu, ktorý je porovnateľný s pevným širokopásmovým pripojením porovnateľných deklarovaných parametrov. Na komunikáciu využíva dátovú nadstavbu siete 3G označenú ako HSDPA, ktorá je k dnešnému dňu dostupná na území, kde žije viac ako 43 % obyvateľov a ktorá už v súčasnosti podporuje dátové rýchlosti do 3,6 Mbit/s. Mobilné zariadenia, ktoré sú v súčasnosti dostupné na trhu, podporujú maximálne rýchlosti pripojenia do 1,8 Mbit/s.

Službu Orange internet expres môžu záujemcovia získať spolu s modemom, alebo dátovou kartou už za 699 Sk mesačne (bez DPH) pri zmluvnej viazanosti 36 mesiacov, resp. 799 Sk mesačne (bez DPH) pri zmluvnej viazanosti 24 mesiacov. Spolu s pripojením získajú za akciovú cenu aj USB modem Option Icon, ktorý je ideálny k stolovému počítaču, alebo si môžu vybrať dátovú PCMCIA kartu Option 3G/EDGE, ktorá umožňuje on-line pripojenie z prenosného počítača maximálnou možnou rýchlosťou, ktorá je na danom území dostupná. Obidve zariadenia sa v prípade nedostupnosti HSDPA bez prerušenia prepnú na signál s najvyššou dostupnou prenosovou rýchlosťou v danej lokalite. Obidve zariadenia získajú zákazníci Orangeu za rovnakú akciovú cenu 2 990 Sk vrátane DPH.

Spolu s mobilným širokopásmovým internetom ponúka Orange aj špičkové notebooky na splátky za mimoriadne výhodných podmienok. Mesačný poplatok za službu Orange internet expres s modemom a notebookom s viazanosťou 36 mesiacov predstavuje bezkonkurenčných 1 199 Sk bez DPH, pričom je v ňom zahrnutá aj splátka za notebook. Záujemcovia si môžu vybrať z dvoch typov notebookov. Notebook ASUS A9RP je skvelý počítač za výnimočnú cenu pre ľudí, ktorí notebook začínajú využívať. Pri jeho výbere ich presvedčí najmä výborná cena. Notebook ASUS A6RP je vybavený širokouhlou obrazovkou a je vhodný najmä pre náročnejších užívateľov, ktorí ocenia bohaté možnosti komunikácie pomocou Wireless LAN a webovej kamery a extra doplnky (taška, optická myš). Zákazník pri kúpe notebooku zaplatí na predajnom mieste len akontáciu (2 000 resp. 8 500 Sk vrátane DPH pri prvom resp. druhom type notebooku) a zvyšok uhradí v mesačných splátkach počas trvania zmluvného záväzku. Notebook na splátky je možné zakúpiť pri podpise dodatku k zmluve o pripojení so službou Orange internet expres na 36 mesiacov.

Treťou možnosťou je Orange internet extra bez zmluvnej viazanosti. V takom prípade získa zákazník službu za 799 korún mesačne bez DPH.

Skvelú ponuku pripravil Orange aj pre existujúcich zákazníkov, ktorí aspoň 12 mesiacov využívajú niektorý zo súčasných programov Orange internet klasik alebo Orange internet maxi. Orange im umožní bezplatne prejsť na novú službu Orange internet expres s podpisom nového dodatku k zmluve o pripojení, pričom existujúci dátový program nemusia ale budú môcť využívať do konca pôvodnej zmluvnej viazanosti so zľavou 50 %.

Orange internet expres je služba neobmedzeného prístupu na internet za pevný mesačný poplatok. V záujme ochrany kvality služby sú súčasťou zmluvných podmienok pravidlá správneho využívania služby (tzv. FUP – Fair use policy). V prípade opakovaného prekročenia limitu stanoveného v rámci FUP (3500 MB v jednom fakturačnom období) Orange najprv zákazníka upozorní na možnosť obmedzenia prenosovej rýchlosti. Pri ďalšom prekročení limitu FUP Orange do konca príslušného fakturačného obdobia zníži rýchlosť pripojenia na 64 kbit/s, pričom pripojenie ostane naďalej zachované a Orange nespoplatní nadlimitné dáta. Zákazník si môže kedykoľvek počas fakturačného obdobia jednorazovo alebo pravidelne zvýšiť dátový limit v rámci FUP za zvýhodnený poplatok 199 resp. 149 Sk bez DPH za každých 1000 MB dát.

Tlačová správa 2:

Bratislava, 23. august 2006 – Spoločnosť Orange Slovensko uvádza do komerčnej prevádzky prevratnú technológiu pre širokopásmové mobilné dátové prenosy v mobilnej sieti 3G s názvom HSDPA (High Speed Data Packet Access). Tá výrazným spôsobom posúva možnosti mobilných sietí tretej generácie UMTS. Vďaka tejto technológií sprístupní svojim zákazníkom prvý skutočne mobilný širokopásmový internet na Slovensku s názvom Orange internet expres. Nová dátová HSDPA sieť Orangeu podporuje okamžite dátové prenosové rýchlosti do 3,6 Mbit/s a od 24. augusta 2006 je dostupná pre viac ako 43 % obyvateľov Slovenska. Orange ponúka bezkonkurenčne najlepšie pokrytie signálom HSDPA, ktorý pokrýva všetky slovenské mestá nad 20 tisíc obyvateľov. Okrem toho budú môcť zákazníci Orangeu okamžite využívať širokopásmový internet aj u vybraných roamingových partnerov.

Orange sprístupňuje skutočne mobilný širokopásmový prístup k internetu s najlepším pokrytím, ktoré je zhodné s pokrytím siete 3G. Skutočná mobilita znamená, že k internetu budú mať zákazníci prístup prakticky na celom území SR ako aj v roamingu, a to vždy pri najvyššej dostupnej prenosovej rýchlosti. Mobilné HSDPA zariadenia dostupné v súčasnosti na trhu podporujú maximálne teoretické prenosové rýchlosti 1,8 Mbit/s, mobilná HSDPA sieť Orangeu je však už teraz pripravená podporovať rýchlosti do 3,6 Mbit/s, keď sa na trhu objavia príslušné mobilné zariadenia.

„Orange Slovensko je jeden z prvých operátorov na svete, ktorý celú svoju 3G sieť vybavil nadstavbou HSDPA. Sme na toto prvenstvo právom hrdí, pretože nás zaraďuje do skupiny elitných operátorov, ktorí využívajú medzinárodne uznané štandardy a najmä v budúcnosti budú ťažiť z bohatej ponuky koncových zariadení a možností dátového roamingu. V dosahu signálu HSDPA bude mať náš zákazník podobný zážitok z mobilného širokopásmového internetu ako z pevného pripojenia porovnateľnej deklarovanej rýchlosti,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko Pavol Lančarič.

Technológiu HSDPA ako medzinárodný štandard uznáva nielen väčšina zahraničných operátorov, ale aj výrobcov koncových zariadení a preto ju budú môcť zákazníci Orangeu využiť nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí u roamingových partnerov, ktorí sprístupnili alebo sprístupnia technológiu HSDPA. Od 24. augusta bude dátový HSDPA roaming pre zákazníkov Orangeu prístupný v Českej republike v sieťach T-Mobile a Teléfonica O2, v Rakúsku v sieti A1 Mobilkom Austria a v Holandsku v sieti T-Mobile. Okruh roamingových partnerov pre HSDPA dátový roaming sa bude ďalej rozširovať už v blízkej budúcnosti.

Na rozdiel od konkurenčných technológií je výhodou technológie HSDPA spätná kompatibilita zariadení s podporou HSDPA s nižšími verziami mobilného pripojenia k internetu. Vďaka tomu Orange garantuje svojim zákazníkom prístup do dátových sietí prakticky na celom území Slovenska v dosahu signálu 3G resp. GPRS/EDGE s tým istým zariadením. Na rozdiel od konkurenčných technológií pripojenie na internet nespadne, ak sa zákazník dostane mimo pokrytia signálom HSDPA, ale je naďalej dostupné pri najvyššej dostupnej prenosovej rýchlosti.

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) je medzinárodný štandard pre vysokorýchlostnú dátovú komunikáciu v sieťach UMTS. Zvyšuje rýchlosť mobilných dátových prenosov v sieti 3G, znižuje odozvu siete a predstavuje tak prvý skutočne mobilný a medzinárodne rozšírený mobilný broadband. Výhodou je tiež široká ponuka mobilných koncových zariadení - na trhu sú dostupné PCMCIA dátové karty pre notebooky (napríklad Option Globetrotter), USB modemy, Wi-Fi routery, prípadne notebooky so zabudovaným HSDPA modemom. V budúcnosti umožní zvýšiť maximálne technické prenosové rýchlosti až na 14,4 Mbit/s.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu