Sony Ericsson W900i

Recenzia roztváracieho 3G Walkmanu 3G multimediálny Walkman s otočnou konštrukciou a bohatou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: otáčacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS,

rozmery: 109 x 24 x 49 mm,

hmotnosť: 148 gramov,

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 34 x 46 mm,

fotoaparát: 2 Mpix, autofocus, LED blesk, zoom, záznam videa (3GPP, 320 x 240 b.),

pamäť: 470 MB + MemoryStick Duo aj MemoryStick PRO Duo, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel, USB mass storage,

zábava: Java 2.0 (3D), WAP 2.0 (HTML prehliadač NetFront),

RSS čítačka, FM rádio, MP3/AAC prehrávač,

batéria: Li-Pol, BST-33, 900 mAh,

výdrž: do 1,5 h videohovoru/do 8,5 h hovoru/350 h pohotovosti

SAR: 0,7 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

EDGE, prehliadač dokumentov, Push to talk,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R5ACO11

verzia fotoaparátu 2.8

ITP SW verzia: CXC 125 0038 R1E

Java 6.2

Obsah balenia:

v plastovom štýlovom balení (ako W800i) nájdete okrem mobilu s nabíjačkou aj slúchadlá HPM-80 s diaľkovým ovládaním, displejom a 3,5 mm konektorom, USB kábel, CD so softvérom.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Aj vo W900i je prítomné úvodné menu s možnosťou aktivovať hudobné funkcie prístroja bez jeho bežného spustenia (flight mode). SIM kartu zasúvate pod batériu, výmenou sa mechanicky odiera.

Dizajn

Roztvárací model sme tu už mali, S700i. Model S600i bol pozastavený, nahradil ho nami testovaný Walkman W550i a teraz máme v rukách tretí model tejto konštrukcie. Obraz na displeji sa pri otvorení nepreklopí, preto treba mobil stále oáčať. Keď pracujete s prístrojom a náhle potrebujete niečo napísať, musíte najprv celý telefón pootočiť, a až potom potlačiť palcom časť s displejom.

Pri roztvorení vám prístroj zahrá jednu z troch melódií, túto vymoženosť však môžete pokojne vypnúť. Spracovanie je výborné, všetko sedí ako má.

Sony Ericsson W900i je však veľký 3G fón, môžeme ho pokojne veľkosťou porovnať s Nokiou N90. Netvrdím, že na svete nie sú zákaznící, ktorí majú miniaturizácie plné zuby, ale mne osobne by takto veľký prístroj nevyhovoval. Ak by bol tenší, a snáď aj ľahší, vedel by som sa nad jeho ostatnými rozmermi povzniesť. Na druhej strane je lákavá jeho funkčná výbava.

Spracovanie je perfektné, horné rameno po odsunutí vystrelí do konečnej polohy pomocou pružiny. Tento úkon prístroja je pomerne hlučný.

Dátový konektor aj slot pre Memory Stick DUO sú chránené tvrdším gumeným krytom, ktorý najmä v prípade pripájania príslušenstva naozaj neskutočne zavadzia.

Klávesnica

V zavretom stave vidíte množstvo ovládacích tlačidiel priamo pod displejom. Až 12 rôznych tlačidiel či smerov plus bočné tlačidlo fotoaparátu, regulácie hlasitosti, Walkman tlačidlo a posuvný jazdec pre zamknutie a odomknutie klávesnice.

Po otočení horným ramenom sa odokryje kvalitná klávesnica zložená z alfanumerických znakov a tlačidla pre zapnutie/vypnutie telefónu. Všade je dostatok miesta, preto sa jej kvalite niet čo čudovať. Avšak skok medzi hornou časťou a spodnou časťou je neprimerane veľký.

Klávesnica je tichá, kvalitná a výborne podsvietená (nie príliš jasne, ale dôkladne a rovnomerne).

Displej

Podobný displej sme mohli už vidieť na modeli S700i, ktorý sa na W900i podobá aj konštrukciou a rozmermi. QVGA displej so zobrazením až 262 144 farieb je nádherný, aj keď najnovšie Nokie sú v tomto smere o krôčik ďalej, nebojím sa napísať, že im W900-ka displejom konkuruje. Funkčne je displej veľmi podobný modelu W800i, fungujú tu témy, ponuka funkcií je navlas rovnaká, len je všetko krajšie, vyhladenejšie. Prezeranie fotiek a fullscreen videí je veľmi príjemné, zobrazenie 23 riadkov textu v prehliadači Opera mini pri použití malého písma, 20 - 15 - 12 riadkov vo vstavanom prehliadači NetFront, sú výbornými hodnotami, avšak len 5 riadkov textu pri písaní SMS jby som už nazval provokáciou zo strany výrobcu.

Rýchlosť prístroja je výborná, len niektoré vstavané témy pohyb v hlavnej ponuke veľmi spomaľujú. A žiaľ, je to práve v prípade tých najvydarenejších.

Viditeľnosť na priamom slnku som v tomto poschmúrnom počasí nemal možnosť vyskúšať, ale pri porovnaní displeja s W800i pod lampou sa správali obidva modely rovnako (čo je dobre). V nastaveniach je dôležité spomenúť možnosť zmeny jasu displeja (šetrenie batérie).

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát v tomto modeli prináša niekoľko vylepšení. V nastaveniach je možné vypnúť autofocus, novinkou je zaostrenie na stred, tiež je možné permanentne zapnúť blesk.

Chýba kryt objektívu a najviac mi chýbala možnosť spúšťať funkcie fotoaparátu pomocou klávesových skratiek. Sony Ericsson W900i totiž nespustí fotoaparát v otvorenom stave.

Menu fotoaparátu je rovnaké, zhodné aj s fotoaparátmi Sony.

Video zaznamenáva v rozlíšení 320 x 240 bodov v formáte 3GPP, pri jeho zázname je možné používať aj priblíženie. Jeho dátová spotreba je asi 24 kB/s (120 kB pri 5 s videa).

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 540 kB)

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 120 kB)

Správca súborov

Novinkou je rozdelenie správcu do troch horizontálnych sekcií: všetko, objekty v mobile a objekty na pamäťovej karte.

Obrázky

Fotky sú uložené v samostatnej zložke správcu súborov. Po pripojení k PC ich nájdete v špeciálnej zložke, ktorú rozpozná aj každý automat pre vyvolanie fotiek.

Nechýba až 32-násobné zväčšenie každej prezeranej snímky. Pri náhľade vidíte 2 x 2 alebo 3 x 3 miniatúry. Pri horizontálnom prezeraní snímok je možné listovanie medzi nimi. Snímky je možné odoslať prostredníctvom e-mailu (možné automatické zmenšenie), Bluetooth, IrDA alebo MMS (možné automatické zmenšenie). Nechýba ani možnosť priradiť akúkoľvek fotku ku kontaktu a z predchodcu je prítomná aj prezentácia (slideshow). Po priblížení snímky je možné z nej vytvoriť screenshot a uložiť ho v pôvodnom rozmere výrezu, alebo ho v niekoľkých stupňoch zmenšiť. Napríklad tak môžete vyrezať svoju hlavu zo skupinovej fotky a použiť ju na úplne iné účely.

Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vložiť do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

V Sony Ericssone W900i sa nachádza veľmi vtipná Java aplikácia FaceWarp. Po jej spustení sa naštartuje fotoaparát, vy odfotíte kamaráta a o pár sekúnd sa už na displeji smejete na jeho zdeformovanej tvári. Bleskovou rýchlosťou môžete prepínať medzi rôznymi štýlmi deformácie a určite sa na tom veľmi dobre nasmejete. Upravenú snímku môžete odoslať alebo uložiť (320 x 240 b.).

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač je možné spustiť aj v offline režime. V základnej ponuke nájdete voľby ako Prehrávanie, Interpreti (zoznam interpretov všetkých skladieb v mobile a na karte), Skladby (zoznam všetkých skladieb), Zoznamy skladieb (tzv. playlists) a Videá.

V novom fóne nájdete niekoľko podarených MIDI a MP3 melódií. Hlasitosť meníte vždy dvojitým tlačidlom v bočnej stene. Graficky vynovený osemdielny horizontálny indikátor hlasitosti sa objaví namiesto stavového riadku.

Sony Ericsson W900i nahradí slabšie tranzistory (či už pri prehrávaní MP3 skladieb alebo počúvaní FM rádia). Správam môžete priradiť akýkoľvek zvuk či skladbu v mobile. Odlišné upozornenie od ostatných typov správ je možné priradiť e-mailu. V profiloch nastavujete hlasitosť, zosilňujúce zvonenie, vibrácie, zvuky tlačidiel, blokovanie a povolenie hovorov (aj skupín).

Prehrávač médií je jednoduchá aplikácia, ktorá prehráva MP3 skladby aj videá. Samozrejmosťou je prehrávanie hudby na pozadí. Vtedy je možné, aj pri zablokovanej klávesnici, regulovať hlasitosť, preskakovať skladby. Veľmi jednoduchá je tvorba playlistov označením jednotlivých skladieb. Počas prehrávania horizontálnym pohybom joysticku sa pohybujete v rámci skladby vpred alebo vzad. Grafický ekvalizér má nenormálny vplyv na kvalitu reprodukcie v priložených stereo slúchadlách. Megabass je vhodný snáď len pre tanečnú hudbu, inak úplne postačuje režim Bass.

Na diaľkovom ovládači priložených stereo slúchadiel špičkovej kvality (HPM-80) sa nachádza niekoľko dôležitých ovládacích prvkov a monochromatický displej zobrazujúci základné informácie. Tento ovládač je jedinou možnosťou ako spustiť FM rádio na SE W900i.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60.

Prehrávač videí

Jeidne pomocou prehrávača médií môžete prezerať videá na celej ploche displeja. Ak video spustíte zo Správcu súborov, nikdy ho na celú plochu W900i neroztiahne. Prezeranie fullscreen videí je lahôdkou. Keď si spomeniem na časy spred niekoľkých mesiacov, nehovoriac rokov, tak mi napadnú len moje sny o takomto pozeraní seriálov či klipov, keď som na cestách.

FM rádio

Ako sme už spomínali, FM rádio spustíte na W900i len pomocou diaľkového ovládača na slúchadlách HPM-80. Naladená frekvencia je zobrazená len na malom štvormiestnom displeji ovládača. Rádio je prekvapivo dobre citlivé. Na ovládači nájdete len 3 ovládacie prvky. Podržaním hlavného spustíte naposledy použitú funkciu (MP3/rádio), jeho stlačením potom medzi týmito funkciami prepínate. Druhé tlačidlo slúži len na reguláciu hlasitosti. Tretie tlačidlo mení frekvencie, jeho stlačením vyhľadáte najbližšiu vhodnú frekvenciu.

Pri prehrávaní hudby displej diaľkového ovládača nezobrazuje žiaden podstatný údaj.

Odporúčam prečítať si tiež článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

Interná pamäť s kapacitou 470 MB dát a 1 000 viacpoložkových kontaktov mnohých milo prekvapila. Navyše, tieto čísla je možné navýšiť použitím Memory Stick DUO, resp. Memory Stick Pro DUO pamäťovej karty s kapacitou až 2 GB.

Telefónny zoznam

Novinkou oproti W800i je pamäť až na 1 000 kontaktov a možnosť uloženia viacerých e-mailových adries k danému menu.

V nastaveniach určujete, či bude východzí zoznam vo fóne alebo na SIM karte. Tlačidlám 1 - 9 je možné priradiť rýchlu voľbu. Ak tak nespravíte, podržaním alfanumerického tlačidla sa dostanete do východzieho zoznamu na prvý kontakt začínajúci na prvé písmeno na danom tlačidle. Tiež poteší funkcia automatické uloženie kontaktu na SIM. Privítal som aj hromadné odoslanie (cez Bluetooth alebo IrDA) a mazanie kontaktov.

V nastaveniach ma prekvapila možnosť "záloha zoznamu na Memory Stick". Aj model W900i sa pri použití neznámeho čísla či e-mailovej adresy opýta, či ju chcete uložiť. Veľmi sympatická funkcia.

Milým prekvapením pre mňa bolo prehratie vyzváňacej melódie v pripojených slúchadlách.

Hovor

Telefonovanie je možné aj so zavretým prístrojom. V hovorových funkciách som oproti W800i nepostrehol žiadne zmeny.

Pri zvonení vidíte striedanie mena a čísla na displeji. Obrázok volajúceho sa mi nezobrazil, zrejme ide o nefinálnu verziu softvéru. Všetky hovory sa nachádzajú pod tlačidlom Hovory, pričom medzi prijatými, volanými a neprijatými prepnete horizontálnym pohybom joysticku. Na displeji vidíte aj aktuálnu dĺžku hovoru, po zložení sa na pohotovostnom displeji zobrazuje dĺžka hovoru ešte niekoľko sekúnd.

Nechýba plná podpora videohovorov s možnosťou počas hovoru zdieľať obrázky či videá. Ak využívate služby 3G, zbadáte na displeji ikonu 3G.

Písanie textov

Klávesnicu označujem ako priemernú, našťastie je prítomný slovník T9 ponúkajúci množstvo užitočných nastavení. Testoval som anglickú verziu SW, preto som podrobné skúmanie slovníka T9 nemohol uskutočniť.

SMS

Nezmenený editor správ len využíva väčší displej...opäť nedostatočne. Prijaté správy vidíte v zozname 4, a to aj s úvodom alebo časom prijatia. Písanie správy na 5 riadkoch je na QVGA displeji takmer trestuhodné, pri čítaní sa parametre zlepšia (8 riadkov). Odpočítavanie začne len 25 znakov pred koncom každej čiastkovej správy, pričom prechod na ďalšiu si ani nemusíte všimnúť. Nechýba plná podpora EMS štandardu, na ktorý sa často zabúda. Správy je možné vymazať hromadne.

MMS

Do multimediálnej správy môžete vložiť okrem štandardných objektov aj novú fotku. 2 Mpix snímky vloží len po automatickom zmenšení na VGA, QVGA, QQVGA. Pri tvorbe MMS vidíte neustále veľkosť vytvorenej správy. Zaujímavosťou je automatický podpis a už samozrejmosťou je doručenka.

E-mail

Výborný e-mailový prehliadač v modeli W900i s množstvom užitočných funkcií má jedinú nevýhodu, nepozná niektoré kódóvania, tieto správy skrátka nezobrazí vôbec (pravdepodobne ide o stredoeurópske Windows kódovanie).

W900i ponúka automatickú kontrolu schránky (každých 5, 30, 60 min., 2, 3, 4, 12 hod.) s automatickým odpojením. Do mobilu sa stiahnu buď hlavičky alebo hlavičky s textom správy. Nechýba možnosť odoslať kópiu každého e-mailu na zadanú adresu, nastavenie mena odosielateľa a automatického podpisu. Pri čítaní e-mailu vidíte 8 riadkov textu a prekvapí úplná podpora diakritiky. Pri odpovedi volíte, či má obsahovať aj pôvodný e-mail.

Novinkou je príjem správ len v domácej sieti alebo všade. Prílohy, ktoré nevie W900i zobraziť môžete uložiť napríklad na pamäťovú kartu (najprv do mobilu). a preniesť tak ľahko napr. do PC.

Instant messaging

Pre viac informácií o instant messagingu aj v modeli W900i odporúčam článok Instant messenger v Sony Ericssonoch.

WAP

Vynovený internetový prehliadač Netfront je pýchou Sony Ericssonu W900i. Oproti dobrému prehliadaču vo W800i pribudlo niekoľko vylepšení. WAP a WWW stránky je možné prezerať aj vo fullscreen režime, stránky priblížiť alebo vzdialiť (funkcia zoom). Poteší aj presun nastavení menu priamo do prehliadača (vypnutie obrázkov a pod.). Www.fony.sk zobrazil úplne bez problémov.

Ešte lepšie výsledky som dosiahol s prehliadačom Opera mini (download na http://mini.opera.com priamo do mobilu).

Prenos dát

EDGE stále chýba, v budúcoročných modeloch sa však už podľa Sony Ericssonu určite objaví aj v európskych modeloch. GPRS a UMTS fungujú podľa predstáv.

GPRS triedy 10 postačuje na posielanie MMS a e-mailov, rovnako stačí na prezeranie WAP-u alebo využívanie ICQ prostredníctvom instant messengera. Nechýba ani počítadlo prenesených dát. Pre lokálny prenos dát slúži Bluetooth (zrejme štandard 1.2) a IrDA.

Novinkou je podpora mass storage, čím sa W900i po pripojení k PC správa ako externý disk bez nutnej inštalácie akéhokoľvek softvéru.

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý aj opakovaný budík s vlastnou melódiou budí aj vo vypnutom stave.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom stále chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné). Opakovanú udalosť je však možné vložiť synchronizáciou s PC, alebo vložením z iného mobilu či PDA. K dispozícii je len jeden všestranný typ udalosti.

Sony Ericssony však s príjmom a čítaním TXT súborov problém nemajú (pozor len na správne kódovanie).

Nechýbajú ani úlohy, poznámky, klakulačka a odpočítavanie čas, diktafón, prisvetlenie či pamäť kódov.

Hry a ďalšie aplikácie

V Sony Ericssone W900i nájdete 3 3D hry: QuadraPop (3D Tetris), PowerBall Arcade (vydarená 3D "behačka" ulicami mesta pomocou veľkej skákacej gule) a Asphalt3D (3D preteky).

Z ďalších aplikácií spomenieme VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, ktoré sa už niekoľko generácií nezmenili.

Nechýba ani Remote control - vzdialené ovládanie PC prostredníctvom Bluetooth.

Medzi Aplikáciami nájdete Converter, opisovanú lahôdku FaceWarp a Music Mate je mnou nepochopená hudobná aplikácia.

Výhody:

- displej,

- veľmi bohatá funkčná výbava,

- množstvo rôznych aplikácií.

Nevýhody:

- rozmery a hmotnosť,

- chýba EDGE.

Cena

zatiaľ neznáma...zrejme dosť vysoká.

Sony Ericsson W900i je unikátne zariadenie. Konštrukciu nehodnotím práve najlepšie, v tomto smere preferujem skôr model W550i. W900i je skutočne veľký mobil. Ale keď sa pozriem na 470 MB internej pamäte + podporu MS kariet, krásny displej, bohatú funkčnú výbavu, výborný hudobný prehrávač s diaľkovým ovládaním, výborný fotoaparát, plnú podporu Java aplikácií s ich minimalizáciou (Jimm, Opera mini a ďalšie), tak mi je veľkých rozmerov 3G fónu naozaj ľúto. W900i by som hodnotil naozaj na výbornú nebyť jeho konštrukcie a absencie EDGE. Teraz je to "len" na dvojku.

Dôležité odkazy:

podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.12.2005 - 13:21

maskot: To co robis s telefonom, ked ho musis "prevraciat"? :)

anonymous06.12.2005 - 16:04 Trvalý odkaz

mental.disease: Otá?a? o 180'SonyEricssonK600i/R2L Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous06.12.2005 - 16:07 Trvalý odkaz

585: To co???
batéria: Li-Pol, BST-33, 90 mAh,
Heh, asi 900 mAh...

anonymous06.12.2005 - 17:12 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: tie fotky z FaceWarp vyzeraju dost haluzne :D

Celá diskusia 15 príspevkov