Sony Ericsson W800i

Skúsenosti majiteľa Unikátny multimediálny drobček s bohatou výbavou a zameraním na hudbu.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Sony Ericsson W800i

SKÚSENOSTI RICHARDA HOMBAUERA:

Zapnutie/vypnutie

Počiatočné menu umožňujúce zapnutie prístroja len ako prehrávača médií som ani raz nevyužil. Veď načo je mobil mobilom?

Dizajn

Spracovanie prístroja je aj po niekoľkých týždňoch vynikajúce a vŕzganie sa ozýva len po veľmi silnom stlačení.

Klávesnica

Klávesnica je tvrdšia, než som pôvodne očakával. Je tichučká, stlačenie je isté, ale pri písaní dlhšieho textu si uvedomíte, že klávesnica patrí medzi tie tvrdšie.

Kiež by nebolo tlačidlo pre reguláciu hlasitosti na pravej strane...jeho využitie pri rýchlom "ericssoňáckom písaní (2 = a, 2+ = b, 2- = c) by bolo dokonalé a ja by som si pripomenul časy starej dobrej T65-ky. Takto je to skôr pre ľavákov.

Displej

Niektoré oneskorené reakcie sú na pováženie. Niekedy sa na sekundu objaví napr. OK, ale keď ho potvrdím, už je tam úplne iná obrazovka a ja už prakticky potvrdím úplne inú voľbu.

Vstúpim do zoznamu a potvrdím Volať. Telefón pár sekúnd nič nerobí, pot niekoľkých sekundách sa na displeji objaví vytáčanie čísla. Veľakrát sa mi stalo, že som chcel kontakt upraviť. Stlačím joystick a číslo sa začne vytáčať. Rýchlo, v menšom šoku z omylu, sa snažím hovor prerušiť, ale úplné zbytočne, pretože pristroj pár sekúnd nereaguje. Zaujímavé je, že problém s oneskoreným vytáčaním som chvíľu mal, potom chvíľu nemal a teraz s najnovším softvérom zase mám. Pričom, soft som menil len raz.

Fotoaparát

Prekáža mi, že fotoaparát nespustím pri bežiacej inej aplikácii/operácii. Môžem listovať napríklad v telefónnom zozname a odsunutie krytu fotoaparát nespusti. Kamera sa teda vždy spustí len z úvodnej obrazovky (počúvať hudbu môžete).

Od jedného známeho som počul, že sa mu do krytu objektívu na D750-ke dostal veľmi rýchlo prach. W800i využíva rovnaký systém ochrany objektívu, ale mne sa prach doň nikdy nedostal. Niekedy ho zabudnem otvorený aj niekoľko hodín. Je však pravda, že sa telefón snažím nosiť v textilnom puzdre.

Obrázky

Keď si zobrazíte snímku (alebo akýkoľvek JPEG obrázok) a použijete funkciu zoom, telefón vám ponúkne možnosť vyrezať práve zobrazenú časť a uložiť v pôvodnom rozlíšení alebo ho zmenšiť. Niečo, ako je tvorba screenshotov.

Sony Ericsson W800i nedokáže priblížiť GIF obrázky. Zvláštne.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač nerozpozná interpretov skladieb, ak som ich na kartu len ručne presunul (ako na disk). Pre prehrávanie skladieb, resp. ich zoskupovanie podľa interpretov, je nutný import skladieb na kartu prostredníctvom dodávaného programu Disc2Phone. Inak sa dočkáte hlásky "nenašli sa žiadne albumy". Ak však prehrávate všetky skladby za sebou, bez rozdelenia na albumy či interpretov, prehrávač funguje normálne. Vytváranie vlastných zoznamov skladieb je ľahké a intuitívne.

Slúchadlá sú skvelé. Konečne nemusím mat v autobuse hudbu na maximálnej hlasitosti, aby som počul aj jemnejšie tóny. Za krkom síce veľmi dobre nedržia, ale nejde o nič strašné. Keďže som bol nútený kúpiť si ešte jedny slúchadlá HPM-70, zistil som, že tieto nemajú spevnenie kábla v časti, ktorá vedie poza krk, a v mojom prípade na ňom držia podstatne lepšie.

Pri potulkách mestom majú slúchadla jedno riziko - nič okrem hudby nepočujete. V prípade okolitého nebezpečenstva budete zaručene medzi prvými postihnutými.

Proti padaniu slúchadiel z krku som vymyslel jeden zlepšovák: Štipec na kábliku pod mikrofónom treba využiť na uchytenie káblika vedúceho ku pravému slúchadlu tak, aby ste mali slúchadlo (kábliky) ovinuté okolo krku z oboch strán. Štipec nedrží ani na jednom kábliku pevne a dokonca sa takto dá aj telefonovať. Tento mechanizmus využívam neustále a už niekoľko týždňov. Nevyrovná sa to síce Nokiáckemu handsfree HDS-3, avšak ani s týmto mi nikdy slúchadlá z krku nespadnú.

Vyskúšal som aj prepojenie W800i a Hi-Fi sústavy pomocou hudobného kábla (Fast port -> 2x cinch). Kvalita je špičková, takmer zhodná s počúvaním hudby z bežného Hi-Fi CD playera. Výdrž: 3 hodiny prehrávania hudby = 25 % kapacity batérie. Pri zmene hlasitosti aj preskakovaní skladieb sa ozýva jemné praskanie.

Prehrávač videí

Video spustené zo správcu súborov mobil neroztiahne úplne na celý displej ani pri horizontálnom rozložení obrazu. Avšak, keď ho spustíte cez prehrávač médií, tak video v horizontálnej polohe roztiahne na celú plochu displeja (vyskúšané s rozlíšením videa 176 x 144 b.).

FM rádio

Zvláštnosťou W800i je, že nedokáže stanice ukladať pod názvami, ale len pod frekvenciami. V tomto smere je využitie RDS nedostatočné.

RDS pomáha nájsť lepšiu frekvenciu danej stanice v strate dosahu počúvanej frekvencie. Pri uložení jednej frekvencie telefón zrejme ukladá aj informáciu o alternatívnych frekvenciách, a tak keď v Bystrici počúvate 104,0 MHz, a potom rádio zapnete po presune až v Bratislave, automaticky vyhľadá 94,3 MHz (t.j. ďalšiu frekvenciu nemenovanej rozhlasovej stanice).

Výborná vec je, že keď wapujem a mám permanentne na hudobnom tlačidle nastavené FM rádio, tak jeho stlačením ho hneď spustím. Stlačením tlačidla Walkman sa rádio vypne a spustí sa prehrávač MP3. A tak listujem wap.Fony.sk a súčasne počúvam MP3, a aj skúšam, či nehrajú dačo dobré v rádiu. Pri wapovaní a počúvaní MP3 skladieb za pol hodiny nastali 2 až 3 krátke prerušenia prehrávania.

Kvôli novému dátovému konektoru nemôžete naraz počúvať rádio aj nabíjať telefón, keďže neumožňuje súčasné pripojenie handsfree (antény) a nabíjačky. Počas nabíjania si hudbu užijete len z prehrávača, a len z hlasného reproduktora.

Pamäť

Kapacita 512 MB je fakt dostatočná. Na karte mám pár dielov kresleného seriálu, niekoľko albumov MP3 skladieb, a ešte množstvo miesta na fotky.

Telefónny zoznam

Nie je možné prezrieť kontakt...len ho upraviť. Keď vyznačíte kontakt, ľavým polyfunkčným tlačidlom ho vytočíte, ale stlačením joysticku tiež! Pričom mohlo byť pod joystickom napríklad zobrazenie vyplnených položiek kontaktu.

Údaje ku kontaktu zobrazíte len voľbou Upraviť. Len čísla a e-mail sa zobrazia aj priamo v zozname pod menom vyznačeného kontaktu (medzi číslami a e-mailom prepínate horizontálnym pohybom joysticku). Kvôli zobrazeniu poznámok, adresy a pod. musíte kontakt "upraviť".

Hovor

Je škoda, že Sony Ericsson stále neimplementoval ani do svojich high-end produktov pamäť na dĺžku všetkých hovorov v zozname volaní.

Ak chcem zistiť číslo, z akého mi kamarát volal (teda nielen meno), buď si pomôžem ikonou, alebo, a to častejšie, stlačím tlačidlo "c", a telefón sa ma opýta, či toto číslo chcem vymazať zo zoznamu.

Písanie textov

Dosť mi prekáža prepínanie T9 podržaním hviezdičky. Som zvyknutý na stlačenie mriežky (pokojne aj viacnásobné), a toto ma naozaj niekedy zdržuje.

SMS

K písaniu správ nemám výhrady, dokonca mi ani zobrazenie 4 riadkov pri písaní vôbec neprekáža. A práve toho som sa najviac obával.

Potvrdenie o doručení správy je doplnené zvukom, ktorý nie je možné zmeniť.

MMS

Editor multimediálnych správ je výborný, páči sa mi, že aparát snímky odfotí v pôvodnej veľkosti a bez problémov ich zmenšuje do správy na zadaný rozmer. V nastaveniach správ si určíte, či snímky chcete zmenšovať na 160 x 120 b., 320 x 240 b., 640 x 480 b. alebo automaticky podľa veľkosti MMS.

E-mail

Najprv som automatickú kontrolu pošty zapínal len na deň, keď som bol mimo domu (stretko, víkendy, služobné cesty..), ale neskôr som si pravidelnú kontrolu ponechal na interval 1 hod stále. Spotreba dát je asi 1 MB mesačne, resp. každá kontrola si vezme asi 1 - 2 kB, čo je 30 - 60 kB denne, t.j. asi 1 ? 2 MB mesačne. Niekedy samozrejme stiahne aj kratší e-mail, mám nastavene sťahovanie "hlavičiek aj textu", takže denne do spotreby pribudne aj pár kB textu. Novú správu mi telefón oznámi zvučkou, akú si sám vyberiem.

Instant messaging

My friends som testoval, ale dlho som ho využívať nedokázal. Aplikácia Jimm je na nezaplatenie, a tak som na ICQ kedykoľvek chcem. Sony Ericsson umožňuje minimalizáciu spustenej Java aplikácie. Len je škoda, že ma telefón po minimalizácii na prijatú ICQ správu neupozorní.

WAP

Wapový prehliadač je dobrej kvality, využívam ho len na prezeranie wap.Fony.sk a Doodeetoo.ziak.sk. Vadilo mi, že som nemohol vstúpiť do záložiek rýchlo, ako majitelia modelu K750i (cez stredové tlačidlo). Kamarát mi však poradil, že všetky záložky mám predsa v Správcovi súborov. A tak teraz sa do wapových záložiek dostanem z pohotovostného stavu stlačením kombinácie: joystick ? 7 ? 5.

Opera mini je neskutočná Java aplikácia, pomocou ktorej aj s 10-megabajtovým dátovým programom denne prezerám niekoľko internetových serverov a nemám strach o spotrebu dát. Tú aplikáciu treba jednoducho vyskúšať a určite si ju obľúbite. S vypnutými obrázkami sa mi nestalo, že by aj najzložitejšia stránka mala viac než 5 kB.

Prenos dát

Všetok softvér do PC pre spojenie s W800i som inštaloval asi 2 hodiny. Pri inštalácii sa ničoho neľakajte, stále len potvrdzujte "YES". W800i bola identifikovaná ako nové zariadenie niekoľkokrát za sebou, ako modem, mobil, mass storage...a každá inštalácia čosi trvala.

Špecialitou W800i je aj program Disk2Phone - vložíte do PC hudobne CD, pomocou Disk2Phone ho prekonvertujete do MP3 v zadanej kvalite a odošlete hneď do fónu. Alebo použijete MP3 skladby z vášho PC, určíte len, v akej kvalite ich chcete do fónu (nezmenenej alebo zmenenej) a už posielate cez kábel v balení. Bez tohto softvéru prehrávač hudby vo W800i nerozpozná interpretov skladieb, nevie ich podľa nich zoradiť. ak sú skladby vložené pomocou D2P, interpretov W800i (aj jej sestry) rozpozná.

Budík

Ani najnovší soft (R1N035) nepomohol a budík budí zosilňovacím zvonením od minima až do maxima (nevstávam z postele ihneď, ale melódiu budíka si užívam). Jediným riešením, aby ste budenie telefónom, ktorý je v jednej miestnosti s vami prežili, je vloženie MP3 skladby upravenej na hlasitosť 10 - 15 % z pôvodnej.

Kalendár

Modelová situácia: Dvakrát krátko zazvoní pripomienka (Prednastavenú melódiu kalendára nezmeníte, trvá asi 5 s.), môžem ju prečítať (ale nemusím). Prečítam si ju a chcem presunúť o hodinu neskôr. Ale v spodnom riadku vidím len "OK", žiadne "voľby" alebo "možnosti", jednoducho len "OK". Tým sa informácia o udalosti stratí, ja musím pohnúť joystickom doprava (tak mám nastavený vstup do kalendára), kliknúť, otvoriť spomínanú udalosť, upraviť ju a uložiť. No paráda...

Výbornou vecou je zobrazenie poznámky na úvodnom displeji.. Keď idem do Bratislavy povymieňať telefóny na testovanie, napíšem si zoznam udalostí pre daný deň a vždy len krátko kontrolujem, koľko mi toho ešte ostáva. Naozaj užitočná pomôcka.

Výdrž, batéria

S výdržou batérie som nadmieru spokojný Najmä výdrž na poslednom dieliku indikátora batérie je unikátna. Často počúvam rádio alebo MP3 skladby nahlas a Walkman ma v tomto ešte nesklamal. Výdrž 3 dni v mojom prípade považujem za výbornú.

Sony Ericsson W800i mi neskutočne vyhovuje. Naozaj som nečakal, že tento telefón na mňa spraví taký dojem. Hudobné funkcie sú spolu so špičkovými slúchadlami hlavným lákadlom prístroja. Ale pre mňa sú unikátne aj možnosti pripojenia na ICQ (aplikácia Jimm) a prezeranie internetu (aplikácia Opera mini). Zabudnúť nemôžem ani na vynikajúci fotoaparát s automatickým zaostrovaním. V práci mi veľmi pomáha aj pravidelná kontrola e-mailov, a tak aj mimo domu viem, kedy treba zapnúť PC a zverejniť nejakú dôležitú tlačovú správu a podobne. Všetko to dopĺňa kombinácia malých rozmerov a pamäťová karta pre maximálne využitie spomínaných funkcií.

Ak sa akémukoľvek výrobcovi podarí budúci rok vyrobiť takýto prelomový model, budem naozaj spokojný. Nielen Sony Ericsson bude mať čo roniť, aby takúto vysoko nasadenú latku udržal.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.11.2005 - 11:29

lloyd: si sa do nej obul povediac ako keby ani tvoja nebola,paci sa mi objektivita :) napisane dobre... a inak to as tou operou je super.

anonymous28.11.2005 - 15:20 Trvalý odkaz

Bolek: Ale zase no: ...kvalita je takmer zhodná s po?úvaním hudby z bežného Hi-Fi CD playera

anonymous28.11.2005 - 15:34 Trvalý odkaz

riso: Ked myslíš.. ;) Ja som to mal doma. neznamená predsa, že mám doma profesionálnu hi-fi sústavu,ale žiaden šmejd z hypermarketu to nie je. :)SonyEricssonW800i/R1N Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous28.11.2005 - 16:12 Trvalý odkaz

Sefko: Ja vlastnim tiez tento dobry kusok W800i ale jedna vec mi dost vadi..strasne nizko nastavena hlasitost reproduktora pri telefonovani..dal som to na maximum a sluch mam dobry ale ked idem v buse,alebo po ulici nepocujem skoro vobec nic..ked si dam sluchatka tam je to uz okey to este musim davat tichsie..aj Vy mate tento problem?Da sa to prepalenim fw zmenit,alebo sa s tym musim zmierit ze v buse sa netelefonuje?:)

anonymous28.11.2005 - 16:53 Trvalý odkaz

Ing. FIjoK: Risko, toto je tvoja druha recenzia +/- zasluzis si tricko fony.sk :DDD

Celá diskusia 18 príspevkov