Motorola H300

Recenzia Bluetooth príslušenstva Unikátne handsfree v sebe ukrýva AAA batériu, vďaka ktorej vydrží až mesiac v pohotovosti.

Motorola H300 je unikátne handsfree. Keď som ho prijímal na testovanie, pýtal som si k nemu aj nabíjačku. Medzitým som si všimol v jeho zadnej časti špeciálny kryt, po ktorého odňatí na mňa vyskočila mikrotužková AAA batéria. A práve tento fakt je unikátom tohto slúchadla. Žiadnu ďalšiu nabíjačku mi už netreba! Doma mám predsa k fotoaparátu univerzálnu nabíjačku bežných batérií a v zásuvke mi ležia dve dobíjateľné AAA batérie.

Dizajnovo patrí toto handsfree k lepšiemu priemeru. Nokia sa už pokúšala uviesť na trh slúchadlo na AAA batériu, ktorá bola umiestnená na spone za uchom. To sa však nestretlo s nadšením niektorých dôležitých ľudí, a tak sa toto slúchadlo na slovenský trh snáď ani nedostalo. Motorola na to ide inak, lepšie. Batériu umiestnila do hlavnej časti, ktorá ešte obsahuje aj tri dôležité ovládacie prvky, diódu, mikrofón a reproduktor. Skrátka, konštrukčne sa od ostatných bežných Bluetooth handsfree nijak nelíši.

Motorola H300 Motorola H300

Základná charakteristika:

rozmery: 65 x 20 x 21 mm (bez spony),

hmotnosť: 25 - 30 gramov s AAA batériou,

Bluetooth 1.1, 1.2,

max. dosah: 10 metrov,

kompatibilita s každým telefónom s Bluetooth,

výdrž do 30 h hovoru/30 dní pohotovosti (podľa použitej batérie).

Balenie:

handsfree, návod.

Motorola H300 podporuje štandard Bluetooth 1.2 pre lepšiu kvalitu hovoru, slabšie interferencie, rýchlejšie spojenie s telefónom a menšiu spotrebu energie.

Pri prvom zapnutí stačí podržať hlavné tlačidlo tak dlho, až ostane modrá dióda rozsvietená namodro. Vtedy nastáva párovanie a vy Bluetooth slúchadlo vyhľadáte pomocou svojho mobilu, zadáte 0000 a párovanie ukončíte.

Použitie na ľavom uchu je možné vďaka odnímateľnému držiaku na ucho, ktorý sa jednoducho otočí a nasadí naspäť.

Motorola H300 Motorola H300

Dióda indikuje aj aktivitu slúchadla, frekvenciu blikania mení aj počas hovoru alebo po spojení s mobilným telefónom.

Hlavné tlačidlo pre prijatie a ukončenie hovoru je pomerne ťažko nahmatateľné, chce to chvíľu praxe. Po krátkom stlačení hlavného tlačidla môžete vysloviť hlasový príkaz. Podržaním tlačidla opakujete vytočenie posledného volaného kontaktu. Počas hovoru podržaním tlačidla prepínate medzi viacerými telefonujúcimi.

Slúchadlo okrem hlavného tlačidla obsahuje aj dve malé tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Ich umiestnenie po rôznych stranách slúchadla je celkom šikovné. Po dosiahnutí maximálnej alebo minimálnej úrovne sa ozve zvukový signál v slúchadle. Zaujímavá je možnosť ich prepínania pre pravé a ľavé ucho. Vo vypnutom stave držíte hlavné tlačidlo a tlačidlo hlasitosti, ktoré ju má zvyšovať, až kým dióda dvakrát nezabliká a slúchadlo sa nezapne. Tento trik funguje snáď na všetkých novších Bluetooth slúchadlách značky Motorola.

Motorola H300 Motorola H300

Praktické skúsenosti

Slúchadlo po nasadení na ucho nesedí najlepšie. Jeho tvar by som navrhol inak. Po jeho nasadení nemáte pocit, že handsfree na uchu sedí, ušnice sa dotýka len na jej okraji. Nasadenie je jednoduché, spona sa veľmi ľahko odkloní od hlavnej jednotky, aj sa ľahko a presne vráti do pôvodnej polohy. Neviem presne zanalyzovať a určiť, kde je problém, ale mal som už na uchu slúchadlá, ktoré držali podstatne lepšie. Medzi otvorom v uchu a reproduktorom je niekoľkomilimetrová medzera, a to je zrejme zásadný problém, prečo slúchadlo nedosadá na ušnicu tak, ako iné modely.

Slúchadlo je po chvíli nosenia uvoľnené a niekedy som mal pocit, že mi aj pri bežnom pohybe spadne. Otlaky na uchu som však nepocítil, Motorola H300 ich určite nespôsobí.

Kvalita hovoru je dobrá, ani druhá strana sa nesťažovala na kvalitu headsetu. Ja som bol s kvalitou i hlasitosťou hovoru jednoznačne spokojný. Otvor mikrofónu je na vnútornej strane slúchadla, no vplyv vetra je aj tak značný.

Výdrž slúchadla sa mi odmerať nepodarilo. To by som musel slúchadlo testovať denne aspoň niekoľko týždňov. Avšak pri použití 900 mAh AAA batérie, aké sú bežné v predajniach, musí byť výdrž prístroja unikátna. Bežné batérie v Bluetooth slúchadlách dosahujú kapacitu do 200 mAh. Ak bežné slúchadlo vydrží v pohotovosti týždeň, Motorola H300 musí s takouto batériou vydržať mesiac.

Nesmieme ani zabudnúť, že priaznivá je aj cena produktu a tiež, že Motorolu nabijete skutočne kedykoľvek. Ak máte v dosahu obchod so zmiešaným tovarom, lepšie potraviny a pod., slúchadlo prakticky sprevádzkujete za pár minút (= kúpenie AAA batérie, rozbalenie a vloženie do zariadenia).

Motorola H300 Motorola H300

Cena: 1 590 Sk s DPH (Roden s. r. o.)

Motorola H300 je unikátnym handsfree s neskutočnou výdržou. Zamaskovanie batérie je tiež vynikajúce a funkčnosť výborná. Cena je priam šokujúca. A tak jedinou mojou výhradou k tomuto zariadeniu je jeho horšie držanie na uchu. Ja si dávam slúchadlo na ucho až pri uskutočňovaní hovoru, preto mi to nevadí. Na dlhé nosenie Motorola H300 určená nie je.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu