Samsung E760

Recenzia véčka Štýlové véčko nových tvarov s neštandardnými funkciami - zatras a hraj.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 44 x 22.5 mm,

hmotnosť: 88 gramov,

externý displej: OLED, 96 x 96 b., 65 536 farieb, kruh s priemerom 20 mm,

interný displej: TFT, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 28 x 36 mm,

fotoaparát: 1,23 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam 3GPP videí (176 x 144 b.),

pamäť: 96,5 MB, 4 MB Java, 200 SMS, 1 000 kontaktov, 400 pripomienok,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth 1.2, kábel,

zábava: 3D Java, WAP 2.0, MP3/AAC/AAC+ prehrávač, 64-hlasé MIDI,

reakcie na kývanie telefónom (rôzne hry),

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/280 h pohotovosti,

SAR: 0,85 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

FM rádio, IrDA, EDGE, pamäťové karty, instant messaging, Java na pozadí, profily.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

(zadaj *#1111#) RG001.05

(zadaj *#1234#) E760XDEJ3

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, CD a pravdepodobne aj dátový kábel, manuál.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Výmena SIM karty je jednoduchá, stačí odňať batériu, ktorá tvorí aj zadný kryt prístroja. Žiaľ, karta sa pri výmene musí ohnúť a dochádza tiež k odieraniu jej pracovnej časti. To sa mi zdá na moju ubohú SIM kartičku priveľa. Ak karty často nevymieňate, môžete Samsung E760 považovať v tomto smere za vydarený.

Pri vypnutí a zapnutí sa môže ozvať jedna z dvoch pripravených melódií, prípadne môže nastať ticho.

Dizajn

Konečne je tu véčko, ktoré sa po nikom neopičí, je elegantné, no určené pre všetky vekové generácie. Skrátka, E760 je zvlážtne atypické véčko, ktoré si nakoniec obľúby snáď každý. Spracovanie je veľmi kvalitné. V zavretom stave prednej stene dominuje kruhový OLED displej s hodinami (jednych z množstva digitálnych či analógových ukazovateľov času), obrázku či nápisu. Od nich smeruje nenápadné prepojenie k objektívu fotoaparátu. Predná stena je skromná, nenájdete tu diódu ani žiadne tlačidlá. Tie sú len po stranách prístroja. Výrobca použil zvlážtny mäkký plast čiernej farby, ktorý spríjemňuje držanie prístroja. Na stole sa žiaľ šmýka.

Otvorenie E760-ky jednou rukou nie je žiaden problém. Ani pri otváraní sa neozýva vŕzganie, všetko presne do seba zapadá. Uhol roztvorenia je primeraný, véčko presne sedí na mojej tvári.

Klávesnica

Klávesnica je vynikajúca, tlačidlá sú luxusne veľké. Stredovým vstúpite v pohotovostnom stave do sveta internetu, ale inak má potvrdzovaciu funkciu. 3tyrom smerom kruhového tlačidla môžete priradiť ľubovoľné funkcie. Dvojitým tlačidlom pre reguláciu hlasitosti môžete hovor odmietnuť alebo len stišiť zvonenie. Klávesnici môžete priradiť jednu zo štyroch sérií zvukov. Podobne ako v ostatných Samsungoch, aj tu môžete tlačidlám 2 až 9 priradiť rýchlu voľbu.

Klávensica nepatrí medzi najtichšie, podsvietená je ale výborne a všetky jej parametre patria ku špičke.

Displej

Vonkajší kruhoý displej mi pripomína časy Sony Ericssonu Z200. Odvtedy sa kruhový displej pár rokov na žiadnom dostupnom modeli neobjavil. Tento ponúka niekoľko typov digitálnych či analógových hodín, ktoré rozsvietite podržaním bočného tlačidla pre ovládanie hlasitosti. Podržaním špeciálneho pravého tlačidla sa na displeji zobrazí trojica ikôn, medzi ktorými preskakuje šípka. Ak označí MP3 prehrávač a vy zatrasiete prístrojom, tento sa spustí. Samozrejme, vonkajší displej zobrazuje aj meno volajúceho, informáciu o zmeškanom hovore a pod. Displej môže v pravidenom intervale zablikať, napr. každých 15 sekúnd, ako prejav "života" telefónu.

Vnútorný displej má rozlíšenie zhodné s množstvom prístrojov na trhu. Avšak Samsung patrí v tomto smere ku špičke, a tak zobrazenie farieb je o čosi živšie než na konkurenčných modeloch. V ostatnom smere ide o štandard. V nastaveniach môžete zmeniť tapetu, zobrazenie textu na pohotovostnom displeji, zobrazenie kalendára v pohotovostnom stave, farbu menu, kontrast, dobu podsvietenia.

Pri písaní aj čítaní správy (SMS, MMS, e-mail) vidíte 8 riadkov textu. Viditeľnosť údajov na slnku hodnotím ako priemernú, určite mohla byť lepšia.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Priemerný megapixel so štandardnými funkciami. Nechýba digitálne priblíženie (s prevzorkovaním obrazu na pôvodné rozlíšenie) a úprava jasu priamo pri snímaní. Zo špeciálnych funkcií tu nájdete multizáber, orámovanie snímky, ISO, jas prispôsobiteľný stredu snímky, niekoľko vukov spúšte. 6 rôznych rozlíšení a 3 stupne kvality mi pripadajú ako veľmi dostatočné množstvo možností nastavenia snímok do MMS správ.

Megapisxlové snímky najjemnejšiej kvality majú veľkosť asi 200 až 250 kB. Snímky za slabých svetelných podmienok zvláda veľmi zle. Spustenie fotoaparátu je pomerne rýchle a pomocou tlačidla 1 aj veľmi pohotovo prepínate fotoaparát a kameru.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videa len vo formáte 3GPP (zvuk AMR) ma nemilo prekvapil. Čakal som, že Samsung sa bude už pevne držať MPEG4 formátu. Ani rozlíšenie 176 x 144 bodov už nepatrí k najlepším. Počas nahrávania videa môžete použiť digitálne priblíženie objektu.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 250 kB)

Obrázky

Tie sa nachádzajú v položke Súborový manažér. Priečinok Obrázky je zložený z troch: Fotografie, Stiahnuté obrázky, Obľúbené obrázky. Miniatúr môže byť naraz zobrazených až 9, alebo len 3 aj s hlavnými informáciami. Fotky nie je možné zobraziť na celý displej ani ich priblížiť, čo považujem za veľkú nevýhodu voči konkurencii.

Snímky je možné odosielať prostredníctvom MMS, e-mailu alebo Bluetooth. Najmú posledná možnosť, odosielanie objektov cez Bluetooth je veľmi pohodlná. Vyzačíte si vždy toľko objektov v danej kategórii, koľko ich aj chcete odoslať, a potom už len čakáte. Do e-emailu však vložíte len snímky do 200 kB, pričom množstvo 1 Mpix snímok má veľkosť len tesne nad 200 kB! Chýba mi tu hlavne možnosť fotku automaticky zmenšiť na priateľný rozmer. Snímku je možné nastaviť ako fotku volajúceho alebo tapetu.

Melódie a prehrávač hudby

V nastaveniach upozornenia na hovor je možné vybrať melódiu, jej hlasitosť a režim zvonenie/vibrácie/vibrovať, a potom zvoniť. Vibrovať súčasne so zvonením nedokáže. Ako zvonenie je možné použiť aj MP3 či WAV skladbu. Podržaním mriežky aktivujete tichý režim (vibrácie). Pačí sa mi, že sa v tichom režime prístroj opýta, či má spustiť napr. video so zvukom.

Sorávam a zvlášť e-mailom nastavujete špeciálne zvonenie (len z ponuky niekoľkých zvukov), resp. vibrácie, a najmä opakovanie upozornenia (raz alebo každé 2 min.). Nechýba úpravyaichého režimu (vibrovať/nevibrovať) a niekoľko extra tónov (napr. tón spojenia).

MP3 prehrávač je ďalším spestrením tohto Samsungu. Spustíte ho aj v zavretom stave podržaním bočného tlačidla a zarasením fónu v správny okamih. Pohybom telefónu posúvate aj medzi skladbami či prehrávanie pozastavíte. Na počúvanie hudby odporúčam priložené stereo slúchadlá dobrej kvality alebo stereo Bluetooth handsfree, ktorého pripojenie podporuje aj táto novinka. Ekvalizér v tomto modeli chýba.

Prehrávač videí

Bežný prehrávač 3GPP videí umožňujúci aj posun v snímke či jej pozastavenie. Video zaznamenaná Samsungom E530 (formát MPEG4) tento model nespustil, ohlásil "nepodporovaný typ súboru".

Zatras a hraj

Ku tejto špeciálnej funkcii patrí aj trojica hier. Jednou je prehrávanie hudibných "skrečov", ktoré sa vždy spustia zatrasením fónu. Druhou je hadzanie kociek reagujúce na pohyb a treťou náhodné losovanie čísiel.

Pamäť

96,5 MB, 4 MB Java, 200 SMS, 1 000 kontaktov, 400 pripomienok. Pre Java aplikácie teda pamäť zdieľaná nie je, pre všetky typy správ už naštastie áno.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 ? 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámku (50 znakov).

Hovor

Hovor s týmto ergonomicky príjemným zariadením je ako má byť. Hlasitosť môžete regulovať ľahko nahmatateľným tlačidlom na ľavej strane fónu.

Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia horizontálne rozložené aktuálne kontakty (všetky posledné hovory), zmeškané, volané a prijaté. Nechýba ani pamäť dĺžky všetkých zobrazovaných hovorov.

Počas hovoru neustále vidíte zobrazenú jeho aktuálnu dĺžku. Hovor nie je možné zaznamenať, no môžete počas neho aktivovať kvalitné hlasné handsfree, vstúpiť do telefónneho zoznamu či správ. Telefonovanie s Bluetooth handsfree pripojenom k Samsungu E760 prebiehalo úplne bez problémov.

Písanie textov

Editor textových správ píše s pomocou T9, ale našťastie bez diakritiky, editor MMS-iek a e-mailov s diakritikou. V spojení s veľmi kvalitnou klávesnicou ide o takmer dokonalé riešenie. Reakcie pri písaní sú bleskurýchle.

SMS

K jednoduchému editoru s veľmi dobre viditeľným písmom a podporou EMS nemám výhrady. V prijatých správach vidíte tri pod sebou zoradené správy aj s úvodnými slovami. Zoradiť ich môžete podľa prečítanosti, údajov, mena, predmetu, veľkosti a režimu. Pri každej správe je zobrazená aj ikonka jej umiestnenia. Netuším prečo, ale v odoslaných správach sa nedopátrate ich termínu poslania.

MMS

Veľmi jednoduchý a prívetivý editor multimediálnych správ ponúka všetko, čo od neho očakávam. Umožňuje aj vytvorenie fotky alebo videa v danom okamihu. Jej veľkosť môže byť až 300 kB (presnejšie 295 kB).

E-mail

Elektronickú poštu sťahuje od najstarších po najnovšie. Stiahol som asi 25 hlavičiek všetkých mailov v mojej schránke...za asi 2 minúty. Pri každom sa v malom okienku zobrazila jeho veľkosť a po kliknutí naň som sa dozvedel ďalšie dôležité informácie ako čas odoslania, veľkosť, pripojené súbory, dôležitosť. Stiahnuť je možné jednu označenú správu alebo všetky. Na správu je možné odpovedať (odosielateľovi alebo všetkým), poslať ju ďalej, vymazať (v mobile alebo aj na serveri), použiť číslo, blokovať adresu, presunúť do mojej zložky.

Pri písaní správy môžem upraviť jej predmet, jej text a pridať do nej nejaký súbor z telefónu (do 200 kB!). Nechýba možnosť automatického odoslania kópie na moju adresu, doručenka a potvrdenie prečítania, nastavenie priority, pripojenie podpisu, upravenie mena, telefónneho čísla a poznámky. E-maily dokáže kontrolovať v pravidelných intervaloch, sťahovať celé správy alebo len hlavičky. Správy nad 100, 200 alebo 300 kB budú odmietnuté. V Samsungoch sa nachádza aj blacklist 10 e-mailových adries, z ktorých e-maily nestiahne. Pre e-mailový prehliadač sú vyhradené 3 MB priestoru.

WAP

Wapový prehliadač Openwave je hlavným nedostatkom. Je pomalý, voľby ponúka vždy len po označení ikony v prvom riadku textu. Po stlačení mriežky sa zobrazí ponuka, v ktorej nechýba ani ponuka zadania novej adresy a záložky. Záložiek bolo v mojom prípade len 15. K wapovému prehliadaču nemám veľké výhrady, no prehliadače v konkurenčných produktoch sú podstatne lepšie spracované. Vo wapovom prehliadači nefunguje slovník T9.

Prenos dát

Bluetooth 1.2 s podporou stereo prenosu hudby je výbornou vecičkou. Z diaľkových prenosov je prítomné len GPRS triedy 10. Na EDGE výrobca akosi zabudol. Počítadlo dát na Samsungoch stále hľadať nemusíte.

Organizačné funkcie

Budík - typy budíkov, ktoré môžu budiť aj vo vypnutom stave. V každom nastavujete čas, opakovanie a melódiu.

Kalendár - ponúka mesačný, týždenný a denný náhľad, 4 typy udalostí s kapacitou na 400 pripomienok. Hromadné mazanie je prepracovanejšie, než je zvykom.

Z ďalších organizačných funkcií v E720-ke nájdete synchronizáciu PIM, automatické zapnutie prístroja, svetový čas, kalkulačku, prevodník, časovač a stopky.

Poznámky chýbajú, odporúčam doinštalovať jednu z dostupných free Java aplikácií.

Hry a Java aplikácie

V novom fóne nájdete bobovú dráhu Screamer, futbal Freecick a nejakú plošinovku Pharaoh's Treasure. Ovládanie hier nakláňaním telefónu je veľmi zaujímavou novinkou. Hry sú rýchle a výborne spracované.

Výdrž, batéria

Nejde o žiadneho maratónca, mne vydržal 2 dni pohotovosti + 2 hodiny hovoru. Nabije sa pomerne rýchlo a indikátor stavu batérie treba brať ku koncu trocha s rezervou.

Výhody:

- dizajn,

- reakcie na pohyb,

- klávesnica,

Nevýhody:

- množstvo chýbajúcich funkcií,

- chýba permanentné osvetlenie vonkajšieho displeja,

- e-mailom nepošlete snímky v plnom rozlíšení.

Cena

Cenu si netrúfam ani odhadnúť.

Samsung E760 je zaujímavé véčko so všetkými základnými funkciami, slušným fotoaparátom, Bluetooth a pekným displejom. Zaujme neštandardným exteriérom aj novými funkciami reagujúcimi na pohyb. Keď vidím E760, hovorím si: konečne zmena!

Dôležité odkazy:

- produktová stránka

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.11.2005 - 02:27

riso: teraz som si vsimol jednu drobnost...napisem ju priamo sem: ked prijmem spravu, nie je mozne odosielatelovi priamo z nej zavolat. ani pomocou funkcie pouzit cislo. to je mozne ulozit, ale nie vytocit. zvlastny nedostatok.

anonymous15.11.2005 - 20:38 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: a tien senzor pohybu funguje ? :)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows CE; PPC; MDA Compact/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1)

anonymous15.11.2005 - 21:01 Trvalý odkaz

riso: a preco by nefungoval? ved som o nom pisal... :-/

anonymous16.11.2005 - 00:19 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: ja viem...iba tak :) ci si s nim moc netriasol :)...pocuj a ked si pustas mp3 a napriklad zacnes bezat na autobus,neprehodi to pesnicku??Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows CE; PPC; MDA Compact/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1)

anonymous16.11.2005 - 13:21 Trvalý odkaz

7wcsnurka: musis chodit nacas :D btw uz bol predstaveny aj e770,ktory ma naviac microSD a stereo vystup ako d600..MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

Celá diskusia 11 príspevkov