Motorola H500

Recenzia Bluetooth príslušenstva Nový model handsfree so štandardnou konštrukciou a moderným dizajnom.

Bluetooth slúchadlo nachádza výborné uplatnenie v aute, kancelárii a pri rôznych činnostiach, kedy potrebujete počas telefonovania voľné ruky. Nie je zvykom mať Bluetooth slúchadlo stále na uchu, v princípe stačí nasadiť ho až pri upozornení na hovor. To si vyžaduje pohodlné nasadzovanie. Avšak sú situácie, kedy potrebujete mať slúchadlo na uchu desiatky minút (dlhý telefonát, špinavá práca a pod.). Vtedy je zase dôležité pohodlie nosenia slúchadla. A v neposlednom rade je dôležitý dizajn headsetu (= handsfree), aby ste sa zaň nemuseli hanbiť. Motorola H500 spĺňa všetky tieto kritériá. Ponúka navyše praktickú, ale aj efektnú modrú diódu a dlhú výdrž na jedno nabitie. Keď už sme pri nabíjaní, Motorola H500 obsahuje univerzálny miniUSB konektor, ktorý nájdete už aj na mobilných telefónoch Motorola, HTC (Qtek, SPV), Alcatel a ďalších.

Od Motoroly som už vyskúšal snáď všetky dostupné Bluetooth handsfree, ktorých recenzie nájdete v kategórii Motorola. A pokračovať budeme určite ďalšími modelmi.

Základná charakteristika:

rozmery: 56 x 28 x 16 mm,

hmotnosť: 17 gramov,

Bluetooth 1.1, 1.2,

max. dosah: 10 metrov,

kompatibilita s každým telefónom s Bluetooth,

výdrž do 8 h hovoru/130 h pohotovosti.

Balenie:

handsfree, nabíjačka, návod.

Ponúka Bluetooth 1.2 štandard pre lepšiu kvalitu hovoru, slabšie interferencie, rýchlejšie spojenie s telefonom a menšiu spotrebu energie.

Motorola H500 Motorola H500 Motorola H500

Pred prvým použitím je dôležité dvojhodinové nabitie slúchadla. Potom stačí podržať hlavné tlačidlo tak dlho, až ostane rozsiahla okolitá plocha loga výrobcu rozsvietená namodro. Vtedy nastáva párovanie a vy Bluetooth slúchadlo vyhľadáte pomocou svojho mobilu, zadáte 0000 a párovanie ukončíte. H500 si pamätá až 8 mobilných zariadení, po pripojení deviateho sa najstaršie z jeho pamäte vymaže.

Použitie na ľavom uchu je možné vďaka odnímateľnému držiaku na ucho, ktorý sa jednoducho otočí a nasadí naspäť.

Motorola H500 Motorola H500 Motorola H500

Modrá intenzívna dióda v tvare kružnice signalizuje niekoľko stavov:

- svieti počas nabíjania (po nabití zhasne),

- 10 zablikaní ukončí párovanie,

- po 5 minútach nečinnosti zhasne.

Hlavné tlačidlo pre prijatie a ukončenie hovoru je ľahko nahmatateľné. Po krátkom stlačení hlavného tlačidla môžete vysloviť hlasový príkaz. Podržaním tlačidla opakujete vytočenie posledného volaného kontaktu. Počas hovoru podržaním tlačidla prepínate medzi viacerými telefonujúcimi.

Slúchadlo okrem hlavného tlačidla obsahuje aj dve malé tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Ich umiestnenie po rôznych stranách slúchadla je celkom šikovné. Po dosiahnutí maximálnej alebo minimálnej úrovne sa ozve zvukový signál v slúchadle. Zaujímavá je možnosť ich prepínania pre pravé a ľavé ucho. Vo vypnutom stave držíte hlavné tlačidlo a tlačidlo hlasitosti, ktoré ju má zvyšovať, až kým dióda dvakrát nezabliká a slúchadlo sa nezapne.

Motorola H500 Motorola H500 Motorola H500

Praktické skúsenosti

Slúchadlo po nasadení na ucho sedí výborne. V tomto smere ho radím na popredné miesta medzi Bluetooth headsetmi. Po niekoľkých minútach sa začne trocha uvoľňovať, ale v tom nevidím veľký problém. Niekedy mi však slúchadlo po dlhšom nosení (niekoľko desiatok minút) spúsobovalo už bolesti a otlaky. Zaujímavé je, že inokedy som ho nosil aj dve hodiny a ani som nemal poci, že mám niečo na uchu. Skrátka, všetko závisí od pohodlného nasadenia. Hmotnosť slúchadla je špičková, tvarovanie je osvedčené.

Kvalita hovoru sa nevymyká štandardu nasadenému Motorolou už v predchádzajúcich modeloch. Otvor mikrofónu je v prednej časti špičky, čo môže byť problémom vonku pri veternom počasí. Inak je toto umiestnenie mikrofónu žiaduce.

Výdrž slúchadla hodnotím kladne. Vydrží v pohotovosti niekoľko dní. Pri vyčerpaní energie v slúchadle začujete opakované pípanie každých 60 s.

Ak sa slúchadlo dostane do veľkej vzdialenosti od spojeného mobilu, snaží sa tento stále vyhľadávať. H500 podporuje profily Handsfree aj Headset.

Motorola H500 Motorola H500 Motorola H500

Cena: 1 690 Sk s DPH (Roden s.r.o.)

Záver

Motorola H500 je výborné malé handsfree s miniUSB konektorom, podporou Bluetooth 1.2 a ešte lepšou výdržou než jej predchodca (za ktorého som označil model HS820). Dizajnovo vyvoláva u môjho okolia len kladné pocity. Motorola sa nemá za čo hanbiť, model H500 je kvalitné handsfree. Otázkou je už len jeho cena.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.11.2005 - 00:00

Atlis: daval by som si pozor na vela lesklych ploch...

anonymous16.05.2006 - 12:52 Trvalý odkaz

Arrow79: Kamos ho ma v ciernej farbe, a je fakt cool ;) Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

Celá diskusia 2 príspevky