Krádež mobilu

Otázky a odpovede Množstvo informácií od odborníka na tému krádež mobilného telefónu.

Tento článok vznikol za spolupráce mjr. Miloša Fábryho, hovorcu KR PZ Nitra. Za jeho vyčerpávajúce odpovede už v úvode ďakujeme.

Rieši v dnešnej dobe polícia nahlásené krádeže mobilných telefónov?

Samozrejme, že polícia aj v súčasnosti rieši nahlásené krádeže mobilných telefónov, kde postup v týchto prípadoch je rovnaký ako pri vyšetrovaní akéhokoľvek iného trestného činu.

Existuje nejaká lehota, v akej treba krádež nahlásiť?

Vo všeobecnosti možno uviesť, že neexistuje lehota, v akej je potrebné nahlásiť krádež mobilného telefónu. Spáchanie akéhokoľvek trestného činu je možné polícii oznámiť kedykoľvek, teda aj s odstupom času od jeho spáchania. Avšak pre úspešnosť vyšetrovania, hlavne z dôvodu zistenia páchateľa, resp. z dôvodu vypátrania odcudzenej veci, mobilného telefónu, je najvhodnejšie nahlásiť odcudzenie mobilného telefónu ihneď po jeho odcudzení, alebo ihneď po takomto zistení. Je to z dôvodu, aby sa mohlo čo najskôr začať pátranie po odcudzenej veci resp. aby mohli byť čo najlepšie zistené okolnosti daného odcudzenia, krádeže, ako aj aby mohli byť čo najlepšie zistené a zaistené stopy. Taktiež je to z dôvodu, že s odstupom času dochádza aj k samotnému znehodnocovaniu dôkazov /znehodnotenie stôp z miesta činu, presnosť údajov v svedeckých výpovediach a pod./.

Existuje nejaká maximálna doba, počas ktorej sa krádežou polícia ešte zaoberá, a po uplynutí ktorej sa krádež stáva premlčanou?

Maximálna doba počas, ktorej sa polícia krádežou zaoberá nie je určená. Avšak možno uviesť, že v prípade, ak sa jedná v súvislosti s odcudzením mobilného telefónu o taký trestný čin, ktorý spadá do skráteného vyšetrovania, tak skrátené vyšetrovanie podľa § 168/2 Trestného poriadku treba skončiť najneskôr do 2 mesiacov od vznesenia obvinenia. Avšak je potrebné poznamenať, že aj po ukončení procesu vyšetrovania ak nebol zistený páchateľ tohto trestného činu, alebo sa nepodarilo vypátrať odcudzené veci, tak naďalej sa v pátraní pokračuje, resp. ďalej sú vykonávané úkony, ktoré by viedli k zisteniu páchateľa.

Platí, že krádež mobilného telefónu v hodnote do výšky minimálnej mzdy je považovaná za priestupok a v prípade mobilného telefónu s hodnotou vyššou než minimálna mzda za trestný čin?

Áno platí, že krádež mobilného telefónu v hodnote do výšky minimálnej mzdy je považovaná za priestupok, avšak len v prípade ak konaním páchateľa neboli naplnené znaky kvalifikovanej skutkovej podstaty trestného činu krádeže podľa § 247 Trestného zákona, alebo iného trestného činu.

Teda ak konaním páchateľa boli naplnené všetky znaky kvalifikovanej skutkovej podstaty trestného činu krádeže podľa § 247 Trestného zákona, tak o trestný čin krádeže sa môže jednať aj v súvislosti s odcudzením mobilného telefónu hodnoty menšej ako minimálna mzda. Alebo to platí aj vtedy ak k odcudzeniu mobilného telefónu došlo v súvislosti s konaním páchateľa, ktoré naplňuje znaky iného trestného činu, napríklad lúpeže podľa § 234 Trestného zákona.

Ako sa určuje hodnota ukradnutého mobilného telefónu zakúpeného bežným spôsobom?

Hodnota odcudzeného mobilného telefónu sa určuje rovnako ako hodnota každej odcudzenj veci v trestnom konaní, teda vlastne sa jedná o následok trestného činu, škodu, ktorý je v príčinnej súvislosti s konaním páchateľa. Výška škody je určená ustanovením § 89/14 Trestného zákona. Pri jej určení sa vychádza z ceny, za ktorú sa vec, ktorá bola predmetom útoku, v čase a mieste obvykle predáva, alebo ak takúto škodu nemožno zistiť, vychádza sa z účelne vynaložených nákladov na obstaranie rovnakej alebo obdobnej veci alebo uvedenie veci do predošlého stavu.

Ako sa určuje hodnota ukradnutého mobilného telefónu zakúpeného v akcii mobilného operátora napríklad za 4 990 Sk, pričom jeho bežná hodnota v obchode sa pohybuje na hranici 14 990 Sk?

Pri určení hodnoty odcudzeného telefónu, teda vzniknutej škody, zakúpeného v akcii napríklad za 4.990,-Sk, ktorého obvyklá cena v danom čase a mieste odcdudzenia je 14.990,-Sk, je potrebné postupovať podľa uvedeného ustanovenia, z ktorého jednoznačne vyplýva, že za škodu je potrebné považovať cenu 14.990,-Sk.

Aké má povinnosti okradnutý občan?

Okradnutý občan ako taký, nemá žiadne povinnosti. Avšak je v jeho záujme vec čo najskôr oznámiť polícii a následne spolupracovať s políciou. Následne potom už v trestnom konaní možno považovať za povinnosti už tie skutočnosti, ktoré sa spájajú s procesným postavením tejto osoby ako svedka poškodeného, o ktorých povinnostiach, avšak hlavne o svojich právach je dostatočne poučený pred každým procesným úkonom a pod. Povinnosť svedka vyplýva hlavne z ustanovenia § 97 Trestného poriadku podľa ktorého každý občan je povinný na predvolanie sa ustanoviť a vypovedať ako svedok o tom, čo mu je známe o trestnom čine a o páchateľovi alebo o okolnostiach dôležitých pre trestné konanie.

Aké má práva okradnutý občan?

Ak v tomto prípade máme na mysli, že okradnutého občana považujeme za osobu, ktorej bola trestným činom spôsobená majetková ujma, tak takáto osoba má v trestnom konaní procesné postavenie poškodeného, z ktorého mu vyplývajú jeho práva podľa §43, §44, §44a, §45, §46 Trestného poriadku. Medzi tieto základné práva možno v stručnosti spomenúť, že poškodený má právo uplatniť si nárok na náhradu škody, robiť návrhy na vykonanie dôkazov alebo na ich doplnenie, predkladať dôkazy, nazerať do spisu a oboznámiť sa so spisom, zúčastniť sa na hlavnom pojednávaní a na verejnom zasadnutí konanom o odvolaní, vyjadriť sa k vykonaným dôkazom, má právo záverečnej reči a právo podávať opravné prostriedky v rozsahu vymedzenom Trestným poriadkom.

Má občan právo dožadovať sa pátrania po ukradnutom mobilnom telefóne, a ak áno, tak v akom prípade?

Áno má právo dožadovať sa pátrania po ukradnutom telefóne, pričom je potrebné poznamenať že pátranie po odcudzených veciach je jednou z činností resp. povinností, ktoré vykonáva Policajný zbor.

Aké percento nahlásených krádeží mobilných telefónov je objasnené?

Na túto otázku je ťažko odpovedať, lebo v štatistike nevedieme špecificky odcudzené mobilné telefóny ale pod § 247 - krádež - spadajú všetky veci, ktoré boli ukradnuté.

Pomôže poskytnutie čísla IMEI pri vyhľadávaní mobilného telefónu po prihlásení do siete mobilného operátora, alebo sa vyhľadávanie telefónov už neuskutočňuje?

Poskytnutie čísla IMEI pri vyhľadaní odcudzeného mobilného telefónu jednoznačne pomôže, nakoľko je to najpresnejší a mal by byť jednoznačný identifikačný znak mobilného telefónu, ktorý slúži na jeho idividuálnu identifikáciu. Vyhľadávanie telefónov podľa IMEI v spolupráci s mobilným operátorom prebieha a je vykonávané aj v súčasnosti.

Ako sa hodnotí používanie kradnutého mobilného telefónu (priestupok, trestný čin, neoprávnené používanie...)?

Používanie kradnutého mobilného telefónu možno za určitých okolností hodnotiť aj ako spáchanie trestného činu podielnictva podľa § 251 Trestného zákona alebo ako trestný čin zatajenia veci § 254 Trestného zákona /ako to bolo aj v prípade medializovaného prípadu, ktorý mal spáchať jeden z finalistov Superstar/.

Aké sú tresty za ukradnutie mobilného telefónu?

Ak ukradnutie mobilného telefńu je kvalifikované ako trestný čin krádeže podľa § 247 ods.1 alebo aj ods.2 Trestného zákona, hrozí páchateľovi tohto trestného činu trest odňatia slobody až do výšky dvoch rokov, alebo peňažný trest alebo prepadnutie veci.

Má poškodený právo domáhať sa náhrad ďalších škôd spôsobených krádežou mobilného telefónu? Napríklad by mi bol ukradnutý mobilný telefón s heslom k bankovému účtu a následne po krádeži by niekto takéto údaje zneužil na výber hotovosti z bankomatu. Prípadne by páchateľ inak zneužil informácie v odcudzenom mobilnom telefóne (existujú desiatky spôsobov).

V prvom rade si musíme uvedomiť, že odcudzenie mobilu je jeden skutok /krádež/ a následný výber je už ďalší - aj v tomto prípade sa môže jednať o krádež. Je policajnou praxou, že prípadné ďalšie činy, ktoré sa stanú prostredníctvom ukradnutého telefónu, sa vyšetrujú pod spoločným konaním.

Je možné o takéto škody "navýšiť" hodnotu celej škody a laicky povedané, pripočítať ich k hodnote mobilného telefónu?

Nie je to možné. Všetko sú samostatné skutky.

Pomôže polícii, ak okradnutý prezrie v nasledujúcich dňoch všetky bazáry a záložne v danom meste, kde dochádza k predaju mobilných telefónov s podozrivým pôvodom?

Samozrejme. Robí to aj polícia, ale ťažko sa hľadá niečo /najmä mobil/ len na základe značky, lebo ich je veľa. Poškodený sám najlepšie vie, čo je na jeho mobile špecifické - odtrhnutá ochranná fólia z nejakého tlačidla, odlomený kúsok z krytu, opotrebovanie tlačidiel, poškriabaný displej a iné...

Ak máte, čitatelia, ďalšie otázky týkajúce sa krádeže mobilného telefónu, píšte ich do diskusie, alebo na našu e-mailovú adresu (napr. riso/fony/sk - samozrejme, v správnom tvare). Radi pre vás pripravíme aj pokračovanie tohto článku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu