Sony Ericsson K700i

Skúsenosti majiteľa Vlaňajší multimediálny high-end, dnes silný mid-end s rádiom a Bluetooth.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Sony Ericsson K700i

SKÚSENOSTI MILANA STESKALA:

Recenziu SE K700i píšem na Microreader-i v Siemense CX65, o ktorom som písal nedávno. Nemám s týmto telefónom až také skúsenosti ako so spomínaným Siemensom CX65, no dostatočné na to aby som mohol tieto rozdielne telefóny porovnať. Na K700i sa teda pozerám ako majiteľ vydareného Siemensu CX65.

Aj tento opisovaný Sony Ericsson je z akcie Orangeu. A všetci dobre vieme, že tieto telefóny boli operátorom upravené. Keďže som však veľmi neporovnával skutočné funkcie s manuálom alebo recenziou neakciového telefónu, veľmi som tieto zmeny nepostrehol.

(pozn. red.: Ja som sa kustomizácii Sony Ericssonu K700i Orangeom svojho času naplno venoval. Oproti bežnému telefónu došlo ku zmene pri pamäťovej karte, wapovom prehliadači, nemožnosti zobraziť poznámku na pohotovostnom displeji...)

Konštrukcia

Je skrátka výborná. Nedržal som v ruke mobil, ktorý by mi sadol lepšie. Pôsobí veľmi kompaktne, nevŕzga a prach sa pod displej vôbec nedostane. Zadný kryt baterky sa len zásuva, no drží rovnako pevne ako pri rozbalení telefónu. Jediné, na čo si treba trochu zvykať je podľa môjho názoru designový nesúlad medzi numerickými tlačidlami a zvyškom telefónu.

+ kompaktnosť

+ celkový vzhľad

- design numerických tlačidiel

Displej

Na tomto telefóne sa dá poznať vplyv japonského výrobcu. Je menší ako na Siemensoch, no podstatne jemnejší. Práve vďaka tomu je veľmi ostrý a všetky farby verne zobrazuje. Potešila by ma lepšia viditeľnosť na priamom slnku, ktorá za Siemensami trochu zaostáva. Najviac mi však vadí plytvanie miestom. Z nepochopiteľných príčin displej stále v hornom riadku zobrazuje stav signálu a baterky, čo je podľa mňa pri zobrazení menu, písaní smsky, či wapovaní zbytočnosť. Radšej by som pri čítaní menej posúval stránky.

+ ostrosť

+ zobrazovanie farieb

+ jemnosť

- plytvanie miestom

Funkcie

Nechcem podrobne rozoberať všetko, čo telefón umožňuje. Menu je oproti Siemensom menej prehľadné, intuitívne som niektoré nastavenia hľadal o čosi dlhšie. Jednoznačne najväčšou slabinou Sony Ericssonov je adresár. Aj napriek obrovskej pevnej pamäti telefónu, pojme len 510 položiek, nie kontaktov. Pri uložení viac čísel, či mailovej adresy teda kapacita prudko klesá. Ja som ju však nenaplnil, takže pre bežné potreby je pravdepodobne postačujúca.

Sony Ericsson K700i má tiež veľmi dobrý organizér, ktorý je však vo väčšine telefónov samozrejmosťou. Má všetko čo potrebujem a nepostrehol som žiadnu špecialitku, ktorá by ma ohromila.

Za výhodu a zároveň nevýhodu považujem písanie SMS pomocou slovníka T9. Každý z nás používa nejaké slová, ktoré slovníky skrátka neobsahujú. Kým ich do slovníka všetky popridávame, bude písanie správ dosť zdĺhavé. Toto pridávanie je podľa mňa vyriešené dosť nešikovne, napríklad Simensy to majú vyriešené podstatne lepšie. Na druhej strane, keď už do slovníka nemusíme žiadne slová pridávať, písanie sa stáva veľmi rychle a pohodlné. (pozn. red.: Do K700i môžete pridávať nekonečné množstvo vlastných slov, kapacita slovníka je obmedzená len pamäťou prístroja. To je unikátom Sony Ericssonu.)

Tento telefón bol v čase uvedenia na trhu (u nás v lete 2004) považovaný za vlajkovú loď Sony Ericssonov, mal konkurovať modelom ako Nokia 6230 a Siemens S65. Preto je pre mňa dosť nepochopitenľé ako mohli konštruktéri vynechať také záležitosti ako podpora EDGE a pamäťových kariet.. Je veľmi pekné, že telefón podporuje MP3, ale okrem imidžových zvonení ich nikto nevyužije. Vnútorná pamäť telefónu nie je taká veľká aby sa mi tam zmestila čo i len hodina hudby. Aby som bol spravodlivý, Siemens S65 zase podporuje pamäťové karty, ale keď neprehrá MP3, sú skoro na nič.

Pri wapovaní mi vadí, že sa mi najprv zobrazí stránka Orange worldu, a až potom môžem ísť na záložky a na inú stránku. Žiadnu možnosť zmeny som v nastaveniach nenašiel. Čo ma nepríjemne prekvapilo, bola veľkosť využitej plochy v porovnaní s veľkosťou displeja. V tomto prípade je toto plytvanie miestom na displeji asi najväčšie a najciteľnejšie. Ešte viac mi vadili pomalé odozvy prehliadača a pomalé prehliadanie stránok. Viditeľne pomalšie ako na mojom predchádzajúcom Siemense S55 a súčasnom CX65.

+ prehľadný organizér

+ veľká vnútorná pamäť

+ rýchle a pohodlné písanie SMS s naplneným slovníkom

- nepohodlné napĺňanie slovníka vlastnými slovami

- chýba EDGE

- chýba podpora pamäťových kariet

- pomelé WAPovanie

Multimédiá

Rovnako ako podpora MP3 a absencia pamäťových kariet, podobné protiklady sa na tomto telefóne dajú nájsť aj v súvislosti s fotografovaním. Na svoju dobu robí telefón fotky prijateľné, má veľmi dobrú prisvetľovaciu diódu, vďaka ktorej spravíte fotku aj v tej najväčšej tme. No pri prehliadaní fotiek sa mi nepodarilo prepnúť na zoznam a zobrazovali sa mi vždy aj náhľady, kvôli čomu je prezeranie fotiek, respektíve rýchle vyľadanie fotky, dosť pomalé.

Telefón v základnom balení obsahuje 3 hry. Z toho ma chytila však len jedna. Ale za to úple. Tak dobrý tenis ako v K700i som v mobile ešte nehral. Aj keď treba podotknúť, že mi nejakú chvíľu trvalo kým som sa ho naučil hrať.

Vďaka veľkej pamäti môžete aspoň skúšať všelijaké JAVA aplikácie a nemusíte ich každú chvíľu meniť. Po chvíli skúšania a púštania zistíte, že odozva a doba spustenia je celkom rýchla. Podstatne rýchlejšia ako na Siemensoch.

Ďalším plusom je prítomnosť rádia, ktorá aspoň z časti nahradí nemožnosť vo veľkom prehrávať MP3-ky. Mne osobne rádio veľmi vyhovovalo hlavne v aute, keďže môj starý Favorit rádio nemá. Signál je dobrý, prepínanie staníc tiež. Len škoda že som v poslednom čase nikam ďalej necestoval a nemohol som skúsiť kvalitu na cestách ďalej od miest.

+ Bluetooth a IrDA

+ prisvetľovacia dióda

+ rádio

+ MP3

+ na svoju dobu dobrý fotoaparát

+ rýchla JAVA

+ podarený tenis

- pomalé prezeranie fotiek

- len provizórny prehrávač MP3

Záver

Pravdu povediac, tento telefón sa mi hodnotí veľmi ťažko. Z môjho pohľadu je plný protikladov. V niečom je úplne perfektný, v niečom len priemerný. Celkom na mňa pôsobí trochu nedokončeným dojmom. Ako keby ho už potrebovali dať na trh, aby stihli konkurenciu. Z tohto dôvodu môže byť tento telefón pre niekoho úplne najlepší a pre niekoho absolútne neprijateľný. Mne sa však javí ako veľmi dobrá alternatíva súčasným hitom strednej triedy.

Na začiatku som spomínal, že telefón porovnám z mojim CX65. Väčšina ľudí predpokladá, že tieto dva telefóny sa nedajú porovnávať. Patria do iných tried (high-end, mid-end) a K700i má predsa viac funkcií. Avšak pre človeka, ktorý nepotrebuje v telefóne rádio a Bluetooth, a nezáleží mu na tom či mu vyzváňajú MIDI alebo MP3-ky, je Siemens CX65 podľa môjho názoru lepšou alternatívou.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.11.2005 - 00:10

riso: ja by som dodal, ze K700i umoznuje jednu specialitu..prehliadanie inych fonov prostrednictvom Bluetooth. Do Nokie 6230 sa dostanete bez rozsvietenia jej displeja a mozete v nej vymazat snad vsetko. Podobne aj do dalsich modelov... Ked som to videl pred par dnami na vlastne oci, nechapal som. :) V K750i, K600i a pod. tato moznost uz chyba..

anonymous02.11.2005 - 01:26 Trvalý odkaz

Ryba: Snad SonyEricson, nie ?
:*DSIE-S65/58 UP.Browser/7.0.2.2.d.4(GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous02.11.2005 - 01:28 Trvalý odkaz

riso: ANO :-D ale pssst! :-D

anonymous02.11.2005 - 01:52 Trvalý odkaz

Mos: Je to tak. Z K700 sa do 6230 dostane a môže si robi? v galérii a na pamä?ovke ?o chce. Ak máte ale sparovane mobily a povolíte všetky úkony. Ja mám kvôli tomuto vsetky K700 s ktorými mám sparovaný mobil ?iasto?ne obmedzené. A je po špionáži. Ako s touto funkciou som sa stretol aj u PDA Acer. :)Nokia6230/2.0 (05.35) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous02.11.2005 - 09:20 Trvalý odkaz

Atlis: Starucky pribeh o bluesnarfingu pani... Kamoske som tak kradol hambate fotky z jej S55 a S65 so Z600kou a K700i...

Celá diskusia 31 príspevkov