Instant messenger v Sony Ericssonoch

Popis funkcie nových Sony Ericssonov Funkcia vo viacerých nových Sony Ericssonoch vás lacno spojí s kamarátmi.

O instant messengeri v Nokiách sme písali v článku Chat a Moja účasť, o Siemensoch sme nedávno publikovali podobný článok s názvom Instant messenger v Siemensoch. Dnes vám priblížim instant messenger v Sony Ericssonoch nazvaný My friends - Moji priatelia.

Aj v tomto prípade som využíval ako prostredníka server Yamigo.com. Najprv je nutné sa tu zaregistrovať, vyplniť pár osobných údajov a najmä svoje Yahoo, MSN, AIM alebo ICQ ID a heslo.

Priamo na Yamigo.com nájdete aj sprievodcu nastavením Sony Ericssonu. V nastaveniach My friends meníte:

- username (meno) - určené na Yamigo.com.

- domain (doména) - prázdne

- password (heslo) - zadané na Yamigo.com

- server (server) - http://yamigo.com/wv/control

- internet profile (internetov profil) - odporúčam nastavenie SMS-kou zo stránky sonyericsson.com, napr. typ e-mail.

- automat. login (automatické prihlásenie) - po jeho potvrdení vás začne vždy hneď po potvrdení My friends pripájať k serveru.

- allow connection (povoliť pripojenie)- kdekoľvek alebo len v domácej sieti.

- message alert (signál správy) - toto je unikát spomezi instant messengerov v mobiloch, keďže môžete zmeniť melódiu prichádzajúcej správy.

My friends My friends My friends My friends

Potom je možné hneď sa pripojiť. V nastaveniach môžete meniť svoj stav, náladu, pridať fotku, užívateľské meno. Pri komunikácii s klientom v PC však nič z toho pravdepodobne nevyužijete.

Kontakty je nutné pridávať ručne. Je ich možné prepojiť s telefónnym zoznamom. Pre pridanie ICQ kontaktu použite voľbu Pridať kontakt - podľa mena. Tu zadáte 1234567@aim.net, pričom číslom je ICQ ID.

Jednotlivým kontaktom môžete zmeniť meno, triediť ich, prepojiť ich s menami v telefónnom zozname alebo kontakty blokovať.

My friends My friends My friends My friends

Skúsenosti

Prihlasovanie je pomerne zdĺhavé, ale to je jav bežný pre všetky IM v mobiloch. Niekedy sa mi dokonca prihlásiť vôbec nepodarilo. Kamarátom z ICQ sa javíte ako online.

Páči sa mi, že jednotlivé konverzácie stále vidíte na obrazovke (a dokonca aj po odpojení a opätovnom pripojení) a vami písaný text sa nachádza pod nimi. Teda, žiadne zbytočné textové okienka, všetko vidíte naraz. My friends je kvôli tejto vlastnosti výborným instant messengerom. Je svižný, graficky veľmi vydarený. Na pozadí beží bez problémov, a tak môžete po jeho spustení pohodlne pracovať s väčšinou funkcií vášho Sony Ericssonu.

Ale, samozrejme, My friends so sebou prináša nedostatky všetkých IM. Oneskorenie príchodu správ na pozadí sa podľa mojich skúseností prispôsobuje nastaveniam na Yamigo.com (v mojom prípade 2 minúty, čo je najkratší interval kontroly servera). Pri konverzácii je výmena správ oveľa svižnejšia. S diakritikou si My friends neporadí práve najlepšie. Znaky s diakritikou nahradí iným, často len štvorčekom.

My friends My friends My friends My friends

Spotreba dát

My friends vyžaduje poriadnu spotrebu dát. Za hodinku až dve "hrania" sa s aplikáciou, pravidelnou kontrolou servera v intervale 2 minúty, som spotreboval asi 200 kB z môjho dátového programu. A to nie je málo. Odhadujem, že nebude problém po 10-hodinovej prevádzke My friends spotrebovať 1 MB dát, pravdepodobne aj viac. Pri každej kontrole servera sa spotrebuje pár kB (podobne ako pri kontrole e-mailov), avšak treba rátať aj s nejakou komunikáciou.

My friends My friends My friends My friends

Záver

My friends je jednoznačne najlepším, resp. najpraktickejším a najpohodlnejším vstavaným instant messengerom spomedzi rôznych značiek mobilných telefónov. Avšak nezabúdajme, že je tu Java messenger Jimm. Ten na nových Sony Ericssonoch funguje aj na pozadí, ponúka bleskovú komunikáciu, menšiu spotrebu dát, ešte lepšie grafické spracovanie, funkčné stavy a mnoho ďalších výhod. Možno práve preto na My friends zanevriem. A hlavne, nechce sa mi zadávať ručne všetky moje ICQ kontakty do mobilu, keď mi ich Jimm dokáže vyčítať z ICQ servera. Ale ak by som mal neobmedzený dátový program, My friends by bol určite mojim kamarátom.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.10.2005 - 00:00

Angelika: Hlavne že môj se to nemá.. Myslíte že tmobile to z k700 odstra?uje? Lebo v návode to spomenuté je Nokia3200/1.0 (5.29) Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous31.10.2005 - 16:41 Trvalý odkaz

riso: Upravou softveru operatorom (tzv. branding) niekedy sposobi vylucenie takejto funkcie, ale svedkami toho sme najma pri SW Orangeu. Cudujem sa, ze to TM zrusil.. :(

anonymous31.10.2005 - 16:43 Trvalý odkaz

riso: inak, ked je nieco v navode a telefon to neponuka, mam velmi silny dojem, ze je to reklamovatelny nedostatok. taketo veci riesime v nasom diskusnom fore, tak sa tam mozeme kludne na tuto temu porozpravat. ;)

anonymous03.11.2005 - 02:00 Trvalý odkaz

Quo: ...skoda, ze klasicke mt nemozu vyuzivat to naj co na IM funguje - agile messenger :(

anonymous08.11.2005 - 16:09 Trvalý odkaz

FLIP: USPESNE SOM SA ZAREGISTROVAL,ALE VSETKY MOJE ICQ KONTAKTY SA JAVIA AKO NEPRIPOJENE,AJ KED SU PRIPOJENE.TAKZE KED POSLEM NIEKOMU SPRAVU-ZOBRAZI SA:CANT CONNECT UNTIL LOGIL HAS BEEN COMPLETED.
CO SOM SPRAVIL ZLE?:{{{{
A TYM ICQ ID V REG.SA MYSLI NICK ALEBO CISLO?AK CISLO,AJ S POMLCKAMI?
POMOZTE NIEKTO,PROSIM,CEM TO VYUZIVAT,ANI JIMM MI NEJDE :{{{{{

Celá diskusia 6 príspevkov