Sony Ericsson D750i

Skúsenosti majiteľa Jeden z trojice úspešných Sony Ericssonov upravený podľa T-Mobile.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Sony Ericsson D750i

SKÚSENOSTI ĽUBOMÍRA LAZORA:

Po viac než dvojmesačnom používaní tohto mobilu som sa rozhodol dať svoje postrehy na papier... Mobilné teleóny aktívne využívam od roku 1998 a doteraz som vlystnil Motorola D160, Motorola D520, Nokia 5110, Ericsson T20s, Panasonic GD30, Sony J70, Sony Ericsson T100, Sony Ericsson T310, Sony Ericsson K508i, Sony Ericsson K700i a v súčasnosti SonyEricsson D750i. Z toho vyplýva, že už čo to mám navolané a naťukané.

D750i ma prekvapila svojim dizajnom a funkciami. Tešil som sa ako malý chlapec po zverejnení informácii o tomto mobile zo strany výrobcu a už na začiatku roka som vedel, že sa k nemu dostanem. Pri pozeraní obrázkov sa mi zdal tento telefón mohutný až ťarbavý, avšak po zhliadnutí v predajni a poťažkaní v ruke som dlho neváhal. Tak ako v každom vzťahu, ani tu nie je všetko ideálne a k mnohým veciam mám nielen kladný, ale aj kritický postoj.

+ výborne sadne do ruky

Dizajn

Vždy som sa smial z telefónov, ktoré vyzerali ako tehly a teraz jednu vlastním. Treba však podotknúť, že D750i tento tvar náramne pristane. Predná strana aj zadná strana je OK, pretože oproti K750i tam nie je obrovská bobová dráha na posuvný kryt šošovky fotoaparátu. Tlačidlá po stranách sú pre moje prsty malé. Naopak klávesnica na prednej strane mobilu je veľmi príjemná a nie je problém s miestom ani pre moje väčšie prsty. Joystick vyzerá byť malý, ale ovláda sa ľahko a presne, čo ma veľmi prekvapilo. Rýchlo sa naň dá zvyknúť. Na záver ešte jedna podstatná vec ? telefón nevŕzga, čo je veľmi príjemný fakt.

+ lepšie vyriešená zadná strana ako pri K750i

+ pevná nevŕzgajúca konštrukcia

+ lepšia klávesnica ako na K750i

+ malý, ale šikovný joystick

- tlačidlo pre vstup do skratiek je pevne nastavené na wap T-Mobilu (nahrádza ho zdvih joysticku hore)

- malé tlačidlá po stranách telefónu

Displej

Jedná sa o jeden z kvalitnejších, pretože zobrazenie na ňom je jemné, ostré a dokonca nie je problém si na fotkách prezrieť cez funkciu zoomu prehliadača obrázkov rôzne detaily. Displej je čitateľný aj pri zvýšených svetelných podmienkach.

+ napriek malým rozmerom veľa zobrazí

Menu

Menu je rýchle a prehľadné. Ikonky sú oproti nekustomizovanej verzii trochu inak rozmiestnené, no nie sú graficky pozmenené tak ako pri K750i vo farbách Orangeu.

+ rýchle menu

+ menu podobné nekustomizovanej verzii

+ ako vždy dobre prepracované menu od SE

- vypadla položka Pripojenia (musí sa isť cez položku Nastavenia, alebo Vlastných skratiek)

Funkcie

Keďže som bežný užívateľ a telefón používam hlavne na telefonovanie a SMS, nerobia mi starosti rôzne kozmetické vady ohľadom rozšírených funkcií ako e-mail, opakované položky v kalendári atď., ktoré sú často spomínané v rôznych fórach. Treba si uvedomiť, že tento telefón je určený hlavne na zábavu! Keby som chcel manažérsky telefón, tak si kúpim Nokiu 6230i, ktorá je v tejto oblasti skôr doma. To čo v sebe ukrýva SE D750i (K750i/W800i) je pre bežného človeka na neuverenie. Jednoducho treba si vyskúšať či už MP3 prehrávač, rádio s RDS, digitálny fotoaparát, 3D Java hry a iné aplikácie.

Čo by som chcel vytknúť výrobcom je softvér. Pre K750i bol už dvakrát inovovaný, avšak pre D750i je ešte stále pôvodný. Prečo? Veď nová verzia rieši mnohé programové a funkčné neduhy tohto mobilu. Ja som už vo fóre spomínal mrznutie pri komunikácii cez Bluetooth, alebo trošku väčší šum pri fotografiách a podobne (novy SW na K750i/W800i to už vyriešil).

Aby som nezabudol, zvuk fotoaparátu sa nedá vypnúť, ani aktiváciou tichého režimu. Existuje však jeden spôsob, ako to obísť ? vytočiť bezplatnú informačnú linku operátora, napr. T-Mobile 12345 a začať cvakať. Iba v tomto prípade nepočuť zvuk fotoaparátu.

+ telefón stvorený pre zábavu

+ kvalitný mobilný fotoaparát

+ výborný zvuk v slúchadlách štandardnej sady HF

+ pohodlné písanie SMS a MMS správ

- menej zobrazovaných riadkov pri písaní SMS správ (pri čítaní je už všetko OK)

- ťažkopádnosť SE pri vývoji nového SW pre D750i

- nemožnosť vypnúť zvuk fotoaparátu

Výdrž

Sony Ericsson D750i ma výdržou batérie prekvapil. Je pravdou, že ho využívam skôr priemerne - hovory, správy, občas nejaká fotka, sem tam počúvanie hudby/rádia a v noci ako baterku. A výsledok? Tri a pol až štyri dni bez vypnutia v noci na jedno nabitie, čo je veľmi solídny výkon.

+ výdrž batérie

Verdikt

SE D750i je kompaktný telefón s výbornou výbavou (aj slabomodrá farba je mi vcelku sympatická). Na záver si neodpustím ešte jednu výčitku: Je blokovaný!!!

Aj napriek týmto malým kozmetickým vadám (mínusom), prevládajú u tohto mobilu plusy a po tých telefónoch, čo som spomenul na začiatku, sa odvážim povedať, že momentálne vlastním jeden z najlepších telefónov na trhu za veľmi slušnú cenu a som s ním veľmi spokojný. Sony Ericsson D750i naplnil, ba až predčil moje očakávania.

+ bohatá výbava v základnom balení (kvalitná HF sada, dátový USB kábel, 64MB pamäťová karta, CD s aplikáciami a ovládačmi)

- mobil je blokovaný T-Mobilom

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.10.2005 - 00:00

Ing. FijoK: Pekná recenzia, jednoducho podaná. Pobavil som sa na ozna?ení "bôbová drahá" ;-)SonyEricssonK750i/R1J Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous24.10.2005 - 03:20 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: Hups, t9 dokáže divy, mal som na myslí "bobova dráha" ;-)
SonyEricssonK750i/R1J Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous24.10.2005 - 10:31 Trvalý odkaz

Joe: bobova draha je sranda :-)SonyEricssonK750i/R1J Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous24.10.2005 - 10:37 Trvalý odkaz

Henrich: Chcem sa spýta? ?i už niekto skúšal nahra? firmware pre štandartnu K750ku do D750ky? Podarilo sa to už niekomu? Myslím že tak by sa dala spravi? dekustomizacia a zárove? by to mohlo zruši? blokovanie. Známi má D750 a jemu sa nepá?i že rádio nemá vlastnú ikonku.SonyEricssonT310/R201

anonymous24.10.2005 - 11:51 Trvalý odkaz

Atlis: Skus sa opytat vo fore, ale asi nie...

Ad FW - aj ja by som rad updatol zeninu D750...

Ad blokovanie - ked som mierne kriticky spomenul, ze D750i je blokovana na mobil.sk v diskusii k clanku (kde autor tvrdil ze nie je blokovana) tak mi prispevok neuverejnili...

Celá diskusia 14 príspevkov