Sony Ericsson K750i

Skúsenosti majiteľa Fotomobil a megaFON ponúka nielen pekné snímky.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Sony Ericsson K750i

SKÚSENOSTI ING.FIJOKA:

Tento telefón som si zakúpil približne pred štyrmi mesiacmi. Po takmer nekonečnom trojtýždňovom čakaní som sa dočkal. Hlavným dôvodom kúpy bol dvojmegapixelový fotoaparát, rádio a MP3 prehrávač. Som totiž človek multimediálne založený, a už ma nebavilo nosiť zo sebou viac zariadení. Ku kúpe som sa rozhodol aj napriek tomu, že som len dva mesiace pred tým stal majiteľom Nokie 6170, ktorú sa pokúsim opísať nabudúce.

Konštrukcia

Konštrukcia sa mi po štyroch mesiacoch neustáleho používania a pár nepríjemnych pádoch javí ako pevná, na čom má určite zásluhu aj nemožnosť výmeny krytov. Nič nevŕzga, všetko je na svojom mieste. Občas sa mi stane, že pri telefonovaní nechtiac odsuniem kryt fotoaparátu, ale nevidím to ako chybu. Telefón už zažil pár dosť neprijemných pádov, ale vôbec to na ňom nie je vidieť, nikde nie je žiadna ryha.

Čo sa mi páči:

- pevná konštrukcia

- telefón sa dobre drží v ruke

Klávesnica

Klávesnica je jedna z mála vecí, ktorej som sa na tomto telefóne obával. Oproti klávesnici na Nokii 6170 je naozaj miniatúrna, ale bola to len otázka zvyku, kým som sa na nej naučil poriadne písať. Pri predchádzajúcich mobiloch som sa pri písaní naslepo orientoval podľa klávesu ?5?, ale pri tomto mobile sa orientujem podľa klávesu ?2?. Je to zrejme tým, že tlačidlo má iný tvar než ostatné, preto ho dokážem rýchlejšie nahmatať. Nad alfanumerickou časťou klávesnice sa nachádza joystick, ktorý podporuje aj diagonálne smery. Opäť sa nevyhnem porovnaniu s Nokiou 6170, kde mi veľké päť smerné tlačidlo vyhovovalo viac, ale musím priznať, že s odstupom času sa mi s joystickom pracuje rýchlejšie. Občasným preklepom sa síce nevyhnem, ale myslím si, že joystick je primerane jemný a presný. Nad joystickom sa ešte nachádzajú dve kontextové tlačidlá a tlačidlo pre vstup do skratiek, ktoré používam pomerne často na prepínanie funkcií a vyvolávanie skratiek. Tieto tri tlačidlá sú hladšie ako ostatné, takže ich ľahko rozoznáte aj pri ovládaní na slepo.

Čo sa mi páči:

-tlačidlo pre vstup do skratiek nad joystickom (pozn. red.: ktoré je výnimočné práve vo verzii K750i)

Organizačné funkcie a správy

Nie som človek, ktorý by si zakladal na manažérskych funkciách, ale adresár a niektoré organizačné funkcie sú podľa mňa na slabšej úrovni. V adresári mi vadí, že si k menu môžem priradiť len jeden e-mail a chýba mi tu položka pre uloženie ICQ čísla. S adresárom sa spája ešte jeden neduh. Ak si uložíte v zozname mená začínajúce písmenom s diakritikou mená budú zaradené až na koniec adresára. Ďalšou vecou, čo mi vadí, sú poznámky. 250 znakov je podľa mňa žalostne málo. Kalendár veľmi nevyužívam, ale keď už, tak oceňujem možnosť skákať v ňom po týždňoch, mesiacoch aj rokoch jedným tlačidlom. To, že kalendár nepodporuje opakované udalosti mi vôbec nechýba. Čo využívam pomerne často je e-mailový klient, s ktorým som spokojný a nemám k nemu výhrady. Naopak, pri správách SMS mi chýba odpočitavanie znakov od začiatku.

Čo mi vadí:

-len jeden e-mail k jednému menu

-v adresári chýbajú položky pre uloženie ICQ čísla

-len 250 znakov v jednej poznámke

-odpočítavanie znakov len 20 znakov pred koncom SMS

-nesprávne zobrazenie kontaktov začinajúcich na písmeno s diakritikov

Čo sa mi páči:

-spoľahlivý e-mailový klient

-rýchle "skákanie" v kalendári

Multimédiá

Funkcie fotoaparátu opisovať nebudem, veď sa už o ňom toľko popísalo. S foťákom som maximálne spokojný, jedinú chybu vidím v tom, že sa fotoaparát nedá spustiť pokiaľ je minimalizovaná nejaká aplikácia, čo je škoda, lebo Jimma mám spusteného stále, a keď chcem fotiť musím ho vždy vypnúť.

Rádio je taktiež spolahlivé, bez RDS by som sa obišiel, ale funkciu automatického naladenia lepšej frekvencie veľmi oceňujem. Páči sa mi aj, že sa dá rádio minimalizovať. Prehrávač médií je funkcia, ktorú používam vo fóne asi najviac. Má vynikajúce zvuky a je prehľadný. Páči sa mi, že sa skladby dajú prelaďovať aj bočnými tlačidlami, takže môžete preskakovať skladby aj keď máte zamknutú klávesnicu. Čo vyčítam prehrávaču je vec, že skladba v prehrávači sa nepremenuje po zmene názvu v správcovi súborov. V poslednom čase mám problémy aj so slúchadlami. Slúchadlá zapájam do telefónu aj štyti krát denne a po niekoľko mesačnom používaní to poznať. Slúchadlá po zasunutí do konektoru nedržia pevne a pri menšom pohýbaní vypadáva zvuk.

Čo mi vadí:

-nemožnosť spustiť fotoaparát ak na pozadí beží aplikácia

-slúchadlá nedržia pevne v konektore a to spôsobuje výpadky zvuku

Čo sa mi páči:

-kvalita fotografií

-kvalitné zvuky

-posúvanie medzi skladbami v prehrávači aj bočnými tlačidlami.

Výdrž

Telefón nabíjam približne každé dva dni s nočným vypínaním. Za deň absolvujem asi päť päťminútových hovorov, do desať SMS, 1,5 hodiny počúvania hudby, pár fotiek a občasné hranie hier v dlhých chvíľach.

Záver

Po štvormesačnom používaní som s telefónom maximálne spokojný. Telefón splnil moje očakávania, a až na pár spomenutých chýb mu naozaj nemám čo vytknúť.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.10.2005 - 00:00

staffy: Konecne poriadny + -. Tento fon som si uz objednal a cakam nan 2 a pol tyzdna... >-( Hladal som nejake dobre pouzivatelske skusenosti a toto su podla mna prve dobre o tomto fone.

anonymous19.10.2005 - 16:21 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: Este doplnim k tym sluchadlam, ze to dospelo do takeho stadia, ze dnes sa na koncovke odlomil jeden napajaci pliesok, takze zajtra to idem reklamovat.

anonymous20.10.2005 - 00:00 Trvalý odkaz

Biker: ...he že 2 a pol týžd?a. Ja to budem ma? už mesiac a žiadna vyhliadka kedy bude...mi to nemáme, to musí by? ORANGE :o(

anonymous20.10.2005 - 20:30 Trvalý odkaz

Vratko: ..mne zasa v?zga ako ?ábel..a to mi ešte ani raz nespadol.

anonymous21.10.2005 - 01:11 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: Mne vôbec nevrzga, ani pri pevnejšom zovreti v ruke. SonyEricssonK750i/R1J Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 26 príspevkov