T-Mobile: UMTS - poznatky nielen z tlačovky

Včera som sa zúčastnil tlačovej konferencie spojenej so spustením UMTS v sieti T-Mobile Slovensko. Čo som sa tam dozvedel?

O UMTS sme písali v špeciálnom všeobecnom článku: UMTS (3G). Dnes len informácie doplním konkrétnymi faktami z tlačovej konferencie.

T-Mobile včera uskutočnil "prvý roamingový videohovor", keďže prvý videohovor bol už uskutočnený v Orangei. Pripadá mi to detinské, ale naši operátori sa detinsky správajú celkom často, nebolo tomu inak ani v minulosti (my sme prví v tom, my zase v tamtom). Tiež bolo celkom vtipné, že pri uvádzaní Flarion-u (služba Rýchly internet) bolo prízvukované prvenstvo T-Mobile, ale v tomto prípade prvenstvo už tak dôležité nebolo. Nerád by som tvrdil, že Flarion je menej dôležitý (a vôbec efektívny) než UMTS, realita je skôr opačná a ja v tomto smere súhlasím s T-Mobile.

Už od roku 1996 (GSM, WAP, GPRS, EDGE. UMTS) spolupracuje T-Mobile (predtým EuroTel) pri budovaní celej infraštruktúry so spoločnosťou Ericsson. Inak tomu nie je ani pri budovaní UMTS siete.

Chronológia technológií v T-Mobile (EuroTeli):

2000 - prvý mobilný internet

2002 - MMS

2004 - EDGE

2005 - F-OFDM (Rýchly internet)

2006 - UMTS

Kde?

Na svete je momentálne 100 UMTS sietí v 42 krajinách. T-Mobile Slovensko je ôsmim operátorom T-Mobile s UMTS. V roamingu môžu zákazníci T-Mobile využívať UMTS (rýchly prenos dát, videohovory) v týchto krajinách: Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Nemecko, Holandsko, Veľká Británia (všetko siete T-Mobile), Poľsko (Era) a Česká republika (Eurotel). Spoplatnenie videohovoru v roamingu je zhodné s bežným telefonátom. Spoplatnenie dátového prenosu sa podľa využívanej technológie (GPRS, EDGE, UMTS) nelíši.

Pokrytie

Do júna 2006 bude pokrytá väčšina územia Bratislavy, ďalšie rozširovanie siete UMTS je vo hviezdach. Dnes používa 3G fón asi 10 000 zákazníkov T-Mobile.

Rýchlosti

EDGE - do 236 kbps (ping 700 ms)

UMTS - do 384 kbps (ping 150 - 300 ms)

Flarion - do 1 - 1,5 Mbps (ping do 50 ms)

Zariadenia a telefóny

Aktuálne sú dostupné ako prvé telefóny Sony Ericsson K608i a Nokia N70, vo februári bude v predaji aj PCMCIA karta (Option PC card) s podporou GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA.

Testovací videohovor bol uskutočnený z Motoroly, preto sa môžeme pravdepodobne tešiť aj na prírastok medzi 3G akciovými telefónmi od tohto výrobcu.

Možnosti a služby

Videohovor - za cenu bežného hovoru, avšak vždy nad balík predplatených minút.

Internet - rýchly prenos dát, ktorý prekoná EDGE najmä odozvami servera (tzv. pingami).

Mobilný obsah - sledovanie televízie naživo (zatiaľ Joj, Óčko) a obľúbených programov (zatiaľ SuperStar, S.O.S, hudba, rozprávky), ktoré však na wap.t-zones.sk nájdu a využijú aj ostatní zákazníci napríklad vďaka EDGE.

Záver

Ja od UMTS veľa neočakávam, ide jednoznačne len o akúsi povinnosť operátorov. Do EDGE a Flarionu dávam podstatne väčšie nádeje a skúsenosti užívateľov hovoria za seba.

Najhoršou vlastnosťou siete UMTS je dosah vysielaných lúčov do efektívnej vzdialenosti 1 km, pričom v prípade GPRS/EDGE ide o niekoľkonásobne väčšiu vzdialenosť, o Flarione ani nehovoriac.

Výhody UMTS:

- štandardizovaná technológia,

- možnosti nadstavieb (HSDPA),

- dostupné zariadenia (mobilné telefóny i karty),

- kombinované zariadenia (GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA).

Ja sa len pýtam: Naozaj je nám UMTS treba? Nebolo by lepšie popracovať na pokrytí sieťou EDGE a zlepšení kapacity siete? Veď dostupných (a naozaj reálnych) 200 kbps pri použití EDGE je v prípade mobilného internetu dostatočná rýchlosť. Ak by operátor zvyšoval kapacitu siete budovaním GSM/EDGE BTS-iek a ústrední, bola by podľa môjho názoru situácia využitá podstatne efektívnejšie.

...a samozrejme Flarion-om uspokojiť náročnejších zákazníkov (T-Mobile hovorí o pokrytí 70 % populácie v roku 2006).

Diskusia k článku:

Začať diskusiu