T-Mobile: Spustenie UMTS

Tlačová správa:

- T-Mobile Slovensko prvým operátorom s ponukou služieb na sieti tretej generácie

- videotelefonovanie prvou 3G aplikáciou k dispozícii zákazníkom

- sieť najvyššej kvality od Ericssonu

- sieť 3G dopĺňa komplexnú ponuku služieb spolu so širokopásmovým Rýchlym internetom

Bratislava, 24. január 2006 ? Spoločnosť T-Mobile Slovensko, a. s. prináša ako prvý operátor na Slovensku svojim zákazníkom UMTS technológiu (Universal Mobile Telecommunication System) tretej generácie označovanú aj stručne ako 3G.

Vďaka UMTS FDD môžu zákazníci komunikovať so svojimi blízkymi nielen prostredníctvom hlasu, ale aj obrazu a priamo ich vidieť na displeji svojho mobilného telefónu. T-Mobile Slovensko tak prináša svojim zákazníkom nový rozmer komunikácie a potvrdzuje svoju pozíciu technologického lídra na slovenskom trhu mobilnej komunikácie.

Služba Videohovor je dostupná pre všetkých zákazníkov s mesačným programom a nie je spoplatnená ani aktivačným ani špeciálnym mesačným poplatkom. Ceny videohovorov sú rovnaké ako ceny hlasových hovorov mimo voľných minút podľa mesačného programu, ktorý zákazník používa a sú účtované nad rámec predplatených minút. Spoločnosť T-Mobile Slovensko umožňuje vo svojej sieti UMTS okrem videohovoru aj rýchlejší dátový prenos ako prostredníctvom EDGE. Kým EDGE prenáša dáta rýchlosťou 236,8 kbps, UMTS umožňuje 384 kbps dátový tok.

Robert Chvátal, generálny riaditeľ T-Mobile Slovensko: ?Sme radi, že T-Mobile Slovensko opäť ako prvý operátor prináša svojim zákazníkom novú technológiu, vďaka ktorej môžu vzájomne komunikovať už aj prostredníctvom obrazu. T-Mobile svojim zákazníkom ponúka relevantný produkt s cenami a mobilnými telefónmi, ktoré podporujú videotelefóniu. Veríme, že UMTS od T-Mobilu osloví ľudí, ktorí chcú takéto služby využívať a považujú ich za prirodzený vývoj a pokrok mobilnej komunikácie. UMTS dokáže okrem prenosu obrazu aj prenos rýchlejších dát v porovnaní s technológiou EDGE, avšak T-Mobile aj naďalej bude pre mobilné dáta využívať technológiu FLASH-OFDM, službu Rýchly internet, ktorá je a bude jedinečná na našom trhu.?

V súčasnosti je možné využívať technológiu UMTS FDD vo vybraných lokalitách Bratislavy. Do konca roka 2006 rozšíri T-Mobile pokrytie sieťou 3G na ďalšie lokality.

Pre využívanie UMTS siete a služieb dostupných touto technológiou v sieti T-Mobile Slovensko je potrebné, aby zákazník vlastnil mobilný telefón s podporou UMTS.

V súčasnosti má T-Mobile v ponuke dva typy mobilných telefónov, Nokiu N70 a SonyEricsson K608i, ktoré môžu pracovať v sieti GSM v pásme 900 a 1800 MHz ako aj v UMTS sieti v pásme 1920-2170 MHz.

Dôležitým evolučným stupňom v prenose mobilných dát a pripojení do internetu sú v sieťach UMTS FDD technológie označené ako High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) a High Speed Uplink Packet Access (HSUPA). Tieto technológie sú chápané ako nadstavby siete UMTS a je možné ich prirovnať ku technológii EDGE v sieťach GPRS. T-Mobile Slovensko plánuje v budúcnosti uvedenie aj týchto technológií. Pre rýchly prenos dát ponúka T-Mobile najrýchlejšie mobilné pripojenie, službu Rýchly internet prostredníctvom technológie FLASH-OFDM, ktorá už dnes technologicky umožňuje prenos dát rýchlosťou až 3,3 Mbps.

Prostredníctvom UMTS FDD môžu zákazníci využívať aj službu ?TV a Video?. Vďaka nej môžu naživo sledovať cez svoj mobil vysielanie z internetu TV JOJ a TV Óčko, nazrieť naživo do vily VyVolených, alebo si pozrieť atraktívny video obsah z archívov relácie SuperStar, S.O.S, či vybrať si z kategórií hudba a rozprávky. Obsah a ponuka v tejto oblasti sa bude veľmi rýchlo rozširovať a v najbližšom období prinesieme ďalšie zaujímavé služby.

O UMTS

Z angl. "Universal Mobile Telecommunication System? je označenie mobilnej telekomunikačnej siete tretej generácie (3G) ? slovensky ?Univerzálny mobilný telekomunikačný systém?. Dodávateľom technológie UMTS, ktorú používa T-Mobile Slovensko, je spoločnosť Ericsson Slovakia, ktorá túto 3G sieť označuje aj ako WCDMA (angl. Wideband Code-division Multiple Access).

UMTS FDD (angl. UMTS Frequency Division Duplex), je označenie technológie, ktorú nasadili do komerčnej prevádzky mobilní operátori v Európe, Japonsku, Indii a USA. Technológiu rovnako používajú aj všetci operátori skupiny T-Mobile (okrem T-Mobile ČR). Hlavný princíp fungovania tejto technológie spočíva v tom, že UMTS FDD a mobilné siete GSM sú komplementárne, v ktorých rovnocenne fungujú dvojmódové mobilné telefóny GSM/UMTS.

Mobilná sieť UMTS FDD poskytuje oveľa vyššiu kapacitu a priepustnosť v porovnaní s technológiou GSM. Jeden prenosový kanál v sieti UMTS prezentuje 5 MHz pásmo a to zabezpečuje optimálne pridelenie a využitie rádiových zdrojov. Mobilné siete UMTS FDD sú však dizajnované tak, že vedia zabezpečiť fungovanie služieb dostupných v sieťach GSM a rovnako aj UMTS-špecifických služieb (akou je napr. Videohovor). Práve skutočnosť, že pre príjem a pre odosielanie dát sú použité samostatné symetrické kanály, dávajú predpoklad pre fungovanie multimediálnych služieb, akou je napr. Videotelefónia (angl. Real-time Videotelephony).

Diskusia k článku:

Začať diskusiu