Nokia 6060

Recenzia low-end véčka Veľmi jednoduché véčko s elegantným dizajnom, dobrou klávesnicou a veľkým displejom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 85 x 44 x 24 mm,

hmotnosť: 93 gramov,

hlavný displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 28 x 35 mm,

pamäť: 2,8 MB, 500 kontaktov, 150 SMS,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail (IMAP4, POP3), instant messaging,

prenos dát: GPRS 3+2, konektor Plug and Play,

zábava: Java 2.0, xHTML + WAP 1.2.1, MP3 melódie,

batéria: BL-5B, 760 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 2,5 h hovoru/260 h pohotovosti.

SAR: 0,77 W/kg

Čo mu chýba:

externý displej, fotoaparát, Pop-Port, IrDA, Bluetooth, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

k3.52, 07-09-05, RH-73

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Výmena SIM karty uloženej pod batériou je jednoduchá, odňatie zadného krytu tiež. SIM-ka sa výmenou nepoškodzuje, ostáva len pritlačená ochranným plieškom. Zapnutie prístroja je bleskurýchle.

Dizajn

Lacné véčko, tváriace sa elegantne, sa ľuďom v mojom okolí páčilo. Výrobca konečne pochopil, že použitie pochrómovaných lesklých materiálov je oveľa účinnejšie než implementovať do prístroja technologické novinky. V zavretom stave na prístroji nenájdete ani ovládacie prvky, ani externý displej či fotoaparát. Nápadný je bordový pásik, ktorý sa v určitých situáciách rozsvieti, resp. bliká. Prehliadnuť nemôžete ani externú anténu.

V predaji sú dve verzie, strieborná a čierna. Ja som testoval striebornú verziu, ktorú nájdete aj v Galérii. Čierna verzia vyzerá takto:

Roztvorenie je bez problémov možné aj jednou rukou, Spracovanie véčka nie je špičkové, materiály sú pomerne lacné, ale žiadne výrazné vŕzganie som si nevšimol, všetko sedí ako má.

Otvor na pútko sa nachádza v pravom spodnom rohu, to je správne umiestnenie. Keďže je kryt z tvrdého lesklého materiálu, na stole sa šmýka.

Klávesnica

Klávesnica je skonštruovaná veľmi dobre, tvarovo pripomína Nokiu 6030. Alfanumerické klávesy sú rozdelené do vodorovných radov, hmatovo sú veľmi dobre odlíšiteľné. Stredové potvrdzovacie tlačidlo je dostatočne veľké, okolo neho je hneď umiestnené štvorsmerné tlačidlo a okolo toho zase štvorica veľkých ovládacích prvkov. Všetky spomínané prvky sú z rozdielnych materiálov, veľkostne primerané, preto musím Nokiu za tento systém ovládania pochváliť. Jednotlivým alfanumerickým tlačidlám je, ako v každej Nokii, možné priradiť rýchlu voľbu (telefóne číslo). Chýba samostatné tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja, ktoré v tomto prípade nahradilo červené tlačidlo. To nie je na prvý pohľad nič zvláštne. Ale takto nemáte možnosť jediným hmatom prepnúť profil.

Pravému polyfunkčnému tlačidlu aj všetkým štyrom smerom stredového tlačidla môžete priradiť ľubovoľné funkcie pre ich spustenie v pohotovostnom stave.

Displej

Veľký aktívny displej je na véčkach bežnou vecou, ale európski a americkí výrobcovia dlho dávali prednosť šetreniu v tejto oblasti. Časy sa však našťastie menia.

Na displeji meníte tapetu, šetrič displeja i energie, farebnú škálu, farbu písma v pohotovostnom režime (na modrej tapete môžete mať čierny text, ale menu môže byť modré). Pri písaní správy vidíte 4, 6 alebo 10 riadkov textu, podľa vášho nastavenia. Najmä pri 4 riadkoch je písmo nadštandardne veľké, čo privítajú užívatelia s horším zrakom. Indikátor stavu signálu aj batérie je zložený len zo 4 častí.

Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá. Reakcie v menu, ktoré môže byť ikonové aj vo forme zonamu, sú rýchle.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Galéria

Keďže Nokia 6060 neobsahuje fotoaparát, v Galérii je na prvej pozícii zložka s melódiami. Rozloženie Galérie je štandardné, nič sa oproti predchádzajúcim modelom nezmenilo.

Medzi melódiami nájdete okrem MIDI aj MP3 skladby.

Červená dióda

Zavretému prístroju dominuje bordový pásik, ktorý sa v určitých situáciách rozsvieti. Pri zmeškanej udalosti bliká v pravidelných intervaloch, pre praktické využitie by však frekvencia blikania mohla byť vyššia. Svetlo je možné vypnúť.

Pamäť

Pamäť s kamacitou 2,8 MB na pár MMS, melódií, obrázkov a grafických tém úplne postačuje. Nokia 6060 si zapamätá 500 kontaktov a 150 SMS.

Telefónny zoznam

Nechýba vyhľadávanie kontaktov podľa viacerých znakov. Už v niekoľkých modeloch Nokie na našom trhu sa objavila funkcia Moja účasť, fungujúca na základe dátových prenosov cez GPRS. Nokia už tradične ponúka zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo ich kombináciu. Aj v tomto prípade sa nachádzajú 4 spôsoby zobrazenia kontaktov. Chýba mi tu však zobrazenie viacerých mien pod sebou aj s telefónnym číslom. Poteší rýchla voľba a skupiny volajúcich. K menu je možné zadať okrem niekoľkých čísiel aj e-mail, webovú a poštovú adresu, užívateľské ID (napr. pre ICQ) a poznámku.

Hovor

Telefonovanie s véčkom je vždy príjemnejšie než s telefónom klasickej konštrukcie. Hovor môžete prijať roztvorením krytu. Rozlíšiť volajúceho v zavretom stave môžete len podľa zvonenia. Počas hovoru môžete vstúpiť do menu, hovor podržať aj zapnúť hlasné handsfree. Záznamník hovoru chýba, trvanie aktívneho hovoru zistíte len v menu (počas hovoru Menu -> Register -> Trvanie hovoru -> Trvanie aktívneho hovoru). Informácie o hovore po ukončení môžu byť zobrazené, ale až po aktivácii tejto funkcie v menu Nastavenia. Nechápem, prečo Nokia predvolila túto funkciu ako vypnutú.

Písanie textov

N dobrej klávesnici sa píše vždy dobre, a keď sú reakcie telefónu také rýchle, je písanie správ radosťou. Slovník T9 píše s diakritikou, ale pred odoslaním správy túto oreže, a tak môžete využiť jej celú kapacitu tak, ako ste zvyknutí.

SMS

Veľký displej ešte vylepšil už dovtedy výborný editor správ. Textové správy vidíte podľa veľkosti písma na 4, 6 alebo 10 riadkoch. Reakcie telefónu sú bleskové a rozľahlá klávesnica ešte zvyšuje komfort pri písaní správ. Nechýba odpočítavanie znakov. Už dlhší čas Nokia do svojich telefónov pridáva aj počítadlo odoslaných a prijatých správ, to môže byť v niektorých prípadoch veľmi užitočné. Pri písaní SMS aj MMS vidieť neustále zobrazený aktuálny čas, stav batérie a signálu. Pri odosielaní správy si vyberáte aj z čísiel, na ktoré boli správy posielané naposledy.

Nechýba ani tzv. blesková správa, v originále "flash SMS". Tá môže obsahovať len 70 znakov, ale zobrazí sa priamo na displeji adresáta.

MMS

Klasický editor správ zhodný s editorom v prípade SMS-iek umožňuje stránkovanie MMS. Na každú stránku je možné vložiť 1 000 znakov textu, obrázok, zvuk, vizitku, poznámku z kalendára. Predmet správy sa upravuje netradične až pri požiadavke užívateľa, pričom túto voľbu musí nájsť hlboko v možnostiach úprav multimediálnej správy.

E-mail

Bežný Java e-mail, ktorý poznáme napr. z ostatných Nokií. Okrem textových mailov podporuje aj malé prílohy. Aplikácia nebeží na pozadí, a vôbec jej chýbajú mnohé, dnes už štandardné funkcie.

Instant messaging

Odporúčam prečítať si článok Chat a Moja účasť.

WAP

Tradičný wapový prehliadač v Nokiách vo verzii 2.0. Je charakteristický rýchlymi reakciami, umožňuje nastaviť až 3 veľkosti písma, čo je pri takomto displeji perfektná vec. K wapovému prehliadaču Nokií som nikdy nemal väčšie výhrady.

Prenos dát

Nokia 6060 nie je primárne určená na prenášanie dát. GPRS je použité pravdepodobne len vo verzii 3+2, čo postačuje na prehliadanie WAP stránok. Pop-Port konektor chýba, výrobca použil nový Plug & Play konektor známy aj z ostatných lacnejších modelov Nokie (ale aj Nokie 8800).

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľnou ľubovoľnou melódiou, ktorá sa v čase budenia plynule zosilňuje. Odklad opätovného budenia v minútach je možné nastaviť.

Kalendár - základom je mesačný alebo týždenný náhľad (podľa nastavenia), do ktorého vstúpite v pohotovostnom stave šípkou doprava. Nechýba automatické mazanie starých záznamov a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína.

Z ďalších organizačných funkcií nájdete v Nokii 6060 aj úlohy, poznámky (dlhé až 3 000 znakov), synchronizáciu, kalkulačku a stopky.

Hry a Java aplikácie

Canal control - stavanie potrubia,

Galaxy Balls - hra na spôsob tetrisu,

Miki's World - dvojrozmerná arkáda,

Solitaire - obľúbená kartová hra.

Z ostatných Java aplikácií tu nájdete Converter II a Manažr výdavkov.

Výdrž, batéria

Nokia 6060 vám pri striedmom používaní pár dní na jedno nabitie určite vydrží. Nabije sa za necelé 2 hodiny. Pripravte sa na ešte starý typ nabíjačky s klasickou koncovkou.

Výhody:

- elegantný dizajn (klame telom),

- veľký displej,

- kvalitná klávesnica.

Nevýhody:

- naozaj málo funkcií,

- chýba externý displej.

Cena

5 531 Sk s DPH (Agora plus, a. s.)

Nokia 6060 vyzerá dobre, je ľahká, štýlová, dobre sa s ňou telefonuje aj píšu správy. To je asi tak všetko čo ponúka, ale aj tak väčšina z nás nič iné s telefónom nerobí. Kalendár je dôkladný, budík ponúka viacero nastavení a nechýbajú ani schopné hry a Java aplikácie. Chýba mi tu viacero prvkov, ako fotoaparát, externý displej či infraport, ale tie nájdeme vo vybavenejšej verzii 6101. K Nokii 6060 nemám veľké výhrady, len jej cena mohla byť lepšia, konkurencia nespí.

Dôležité odkazy:

- produktová stránka Nokie 6060

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.10.2005 - 00:00

Quo: Tato nokia sa mi paci. Na stretku som si ju najskor zmylil s 6101. V ruke sa drzal paradne, aj otvaranie flipu bolo ok, akurat mi vadilo to, ze cast potvrdzovacich znakov sa dost pohybovala, som mal pocit, ako keby tam bolo nieco uvolnene, ale, potom som si vsimol, ze to tak ma byt. Mne osobne by to vadilo. Taktiez ta antenka by vobec nemusela byt. Ale, mt to je krasny, vyzera naozaj elegantne :)

anonymous18.10.2005 - 16:49 Trvalý odkaz

riso: v clanku bol jeden znak, ktory branil jeho zobrazeniu na WAP-e. Uz sa nam ho podarilo najst a odstranit.

Celá diskusia 2 príspevky