Siemens CF62

Skúsenosti majiteľa Stále aktuálne, vlani predstavené lacné véčko.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Siemens CF62

SKÚSENOSTI RICHARDA HOMBAUERA:

Niekoľko týždňov vlastním toto sympatické véčko so základnou funkčnou výbavou. Skončila mi viazanosť k lacnejšiemu mesačnému programu a chcel som nový záložný telefón, ktorý by nahradil staručký Siemens S55. Pre nižšie Paušály od Orangeu som si nevedel lepší telefón ani predstaviť a pravdou je, že som po tomto lacnom véčku túžil už dlhší čas. Oficiálne ho zoženiete za asi 3 500 korún, za ktoré ponúkne to, čo žiadny iný prístroj tejto kategórie.

Opisovať budem klady a zápory čiernej verzie s modrým podsvietením displeja, modrými obvodovými diódami a červeným podsvietením klávesnice.

Veľkou prednosťou je netradičný dizajn a najmä použitý obalový materiál. Tým je tvrdá guma s trblietkou, ktorá vytvára efektný odraz svetla. Avšak dôležitejšie je, že povrch pôsobí protišmykovo, a to veľmi účinne. Navyše sa na ňom vôbec neobjavujú poškodenia. Siemens CF62, black edition, drží na takmer každom povrchu ako prikovaný. Chrómované prvky zvyšujú optickú hodnotu prístroja, aj keď už pozorujem ich postupné odieranie. Siemens CF62 je výnimočne ľahký a výborne sa drží.

Otváranie jednou rukou je možné, no nie dokonalé. Uhol roztvorenia je menší než obvykle, mne osobne to vyhovuje, celý prístroj sa mi opiera o líce. Vŕzganie som spozoroval len z krytu batérie. Spracovanie je vzhľadom na cenu prístroja dobré.

Klávesnica je trocha zvláštna, ani nie najtichšia, ale určite nepatrí k najhorším. Problémom môžu byť chýbajúce bočné tlačidlá, ktorými by ste nežiadúci hovor odmietli alebo stíšili jeho upozornenie. Mrzí ma aj, že štyrom smerom hlavného tlačidla nie je možné priradiť v pohotovosnom režime vlastnú funkciu, priradené sú vlastne len dve: množstvo prenesených dát a vstup do telefónneho zoznamu.

Displej je malý, pasívny, ale pre základné potreby jednoznačne postačuje a zobrazenie 65 536 farieb je ešte aj dnes aktuálne číslo. Je dobre využitý, aj na slnku je naň celkom dobre vidieť. Regulácia jasu môže ušetriť podstatné množstvo spotrebovanej energie. Zásadným problémom je rýchlosť reakcií prístroja. Pri listovaní, načítavaní, otváraní...skrátka všade. Vadí mi aj nútený návrat do pohotovostného stavu po chvíli nečinnosti.

Monochromatický externý displej a obvodové diódy boli hlavným dôvodom, prečo som tak Siemens CF62 chcel. Na externom displeji vidím potrebné údaje za každých okolností. Jeho podsvietenie je dokonca možné vypnúť.

Modré diódy si môžete pre každú udalosť nastaviť zvlášť, prípadne si rytmus blikania určiť vlastnoručne v Java aplikácii, ktorú v prístroji nájdete. Na zmeškaný hovor vás teda upozorní svetlo diód aj znak v rohu externého displeja. Dokonalé! Podotýkam, že tieto diódy sú naozaj účelné, môžu pri zmeškanej udalosti svietiť aj permanentne, na rozdiel od pokusov typu Nokia 3220, Sony Ericsson Z520i, ktoré buď bliknú len raz za čas, alebo svietia len počas hovoru.

Fotoaparát QuickPic IQP-500 dodávaný napríklad aj ku Siemensu S55 je pripojiteľný aj ku CF62-ke, ale do pamäte necelých 1,6 MB veľa fotiek nevložíte. Fotky sa ukladajú buď v malom rozlíšení, alebo aj malom aj veľkom (asi 60 kB, t.j. spolu asi 25 VGA fotiek). Výbojkový blesk je pomerne silný, ale spotrebuje aj patričné množstvo energie. Pri batérii nabitej na 30 % a menej už nie je možné fotoaparát vôbec použiť.

Keďže je to low-end, malú pamäť kritizovať nebudem. Počas telefonovania by som uvítal o čosi hlasnejší reproduktor, niekedy si musím prístroj k uchu naozaj pritlačiť. To, že si Siemens CF62 nevie zapamätať termíny volaných hovorov dodnes neviem pochopiť. Pri jednotlivých neprijatých aj prijatých telefonátoch tento údaj nechýba. Vyhľadávanie kontaktov podľ viacerých znakov je pomalšie a funguje len v telefónnom zozname v prístroji.

Profily sú dostatočne podrobné, ich ponuku nájdete aj pod pravým polyfunkčným tlačidlom po predchádzajúcom stlačení hviezdičky. Problémom však je, že na použitie iného profilu neupozorňuje žiaden údaj na displeji.

Pri písaní správ som si musel istý čas zvykať na pomalé reakcie a iné rozloženie znakov pod jednotlivými tlačidlami. Najlepšími vychytávkami sú vkladanie znaku pe nový riadok pod číslom 1 a veľmi rýchle a prehľadné vkladanie symbolov po stlačení hviezdičky. Slovník T9 vkladá slová bez diakritiky. To je dobre, stačí mu menšia zásoba slov a je tak pohotovejší.

Budík je opakovaný až do jeho deaktivácie. Takže ak vypnete budík ráno o ôsmej, na druhý deň zazvoní tiež, ak ste medzitým nevošli do menu a budík nedeaktivovali. Ak si zabudnete budík vypnúť na víkend, máte o skoré sobotňajšie prebudenie postarané. Ale mňa to aspoň prinútilo vstávať v rovnakú hodinu.

Výdrž véčka Siemens CF62 musím vyzdvihnúť. Som v tomto smere milo prekvapený. Na druhej strane prístroj naozaj používam len na SMS a hovory.

Záver

Siemens CF62 je prístroj pre menej náročných užívateľov. Ja ho používam ako sekundárny nástroj na SMS-ky a hovory v čase, keď nemám nič iné na testovanie. Počas predchádzajúcich týždňov som ho však používal denne. Je to elegantné lacné véčko, aké len ťažko hľadá konkurenta. Ponúka slušnú výdrž a nemusím mať strach ho vziať aj na miesta, kam drahý prístroj so sebou nenosím. Za jeho hlavného konkurenta považujem elegantnú Motorolu V180, ktorá tiež stojí za povšimnutie. Avšak tá nebola v akcii operátora...

Klady:

+ cena

+ materiál krytu

+ elegantný dizajn

+ dobrá výdrž

+ účelné a efektné diódy

+ podrobné profily

+ možnosť použiť veľké písmo

+ externý monochromatický displej

+ konektor používaný od x55 do x75

+ na túto cenovú kategóriu interný slušný displej

Nedostatky:

- pomalé reakcie

- chýba infraport

- nezobrazuje názov aktuálneho profilu

- pri pripojení jedného príslušenstva nemôžete pripojiť iné

- slabšie podsvietená klávesnica

- horšie hmatové odlíšenie tlačidiel

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.10.2005 - 00:00

Cuko: mozem len suhlasit. Ja som bral tento telefon mame na pausal 25+25SMS. Je to pekny, pohodovy fonik a mamina bola velmi spokojna. Mna najviac zarazila jeho pomalost, hlavne pri prezerani obrazkov-cakal som o nieco rychlejsie reakcie.

anonymous10.10.2005 - 12:32 Trvalý odkaz

7wcsnurka: este jednu uzivatelsku skusenost a mas tricko :DMOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

Celá diskusia 2 príspevky