Nokia sa opäť zameriava na GSM a EDGE

Tlačová správa:

GSM/EDGE Evolution prinesie ďalšie zdokonalenie úspešnej technológie GSM/EDGE

Konferencia o GSM, Kapské mesto, Juhoafrická republika - Spoločnosť Nokia obnovila svoj záujem o technológiu GSM/EDGE Evolution. Fínsky výrobca spustil výskum s cieľom dosiahnuť konsenzus a štandardy, ktoré by umožnili rýchly a úspešný vývoj tejto technológie. Práce v oblasti GSM/EDGE Evolution sa zamerajú predovšetkým na zvýšenie spektrálnej efektívnosti prenosu hlasu a dát, na zvýšenie kapacity a rýchlosti sietí. Súčasne by mala byť zaistená servisná kontinuita medzi sieťami 2G a 3G. Technológia EDGE doteraz ponúka 3G aplikácie v rámci siete GSM.

"Nokia sa bude aj naďalej usilovať o rozvoj technológii GSM/EDGE, pričom sa budeme zameriavať na cenovú efektivitu, kontinuitu sietí (GSM/EDGE) a sieťové operácie vo viac režimoch (GSM/EDGE/WCDMA)", vyhlásil viceprezident spoločnosti Nokia a riaditeľ divízie Radio Networks Ari Lehtoranta.

Siete GSM majú v súčasnej dobe najširšiu užívateľskú základňu a stále rastú. Vzhľadom k tejto rozšírenosti sa počíta s tým, že do konca desaťročia bude EDGE najrozšírenejšou mobilnou dátovou technológiou. Technológie GSM/EDGE sú cenovo veľmi úsporné a vo väčšine prostredí ponúkajú najnižšie náklady na vlastníctvo. S nástupom GSM/EDGE Evolution budú prirodzene ešte atraktívnejšie a ponúknu ideálne technológie zvlášť pre rozvíjajúce sa trhy. Naviac technológie GSM/EDGE Evolution zaistí väčšiu servisnú kontinuitu v prostredí heterogénnych sietí GSM/EDGE/WCDMA.

3GPP by mala dokončiť prvú fázu štandardizácie GSM/EDGE Evolution v roku 2006 a prvé komerčné riešenia, ktoré ponúknu možnosť ľahkého upgrade z existujúcich sietí, by sa mali objaviť na trhu v roko 2007 a 2008.

Nokia už disponuje 51 verejnými referenciami pre EDGE. Podľa Celosvetovej asociácie dodávateľov mobilných riešení (GSA) už 57 operátorov sveta využíva tak WCDMA ako aj EDGE. Nokia dodáva jednu alebo obe tieto technológie viac než polovici komerčných WCDMA/EDGE sietí.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu