Siemens S65

Skúsenosti majiteľa Vlaňajší manažérsky telefón s množstvom predností.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Siemens S65

SKÚSENOSTI tEEjAY-a:

Na úvod môjho článku by som rád upozornil, že väčšina vlastností Siemensu S65 je rovnaká ako u ostatných Siemensov rady 65, takže sa môže stať, že moje slová budú znieť miestami všeobecne. Majiteľom tohto fónu som sa stal minulý rok v novembri. Chystal som sa ho kúpiť hneď ako sa dostane do akcie, ale z dôvodu nedostatku týchto telefónov na skladoch predajní sa mi to podarilo až koncom novembra.

Konštrukcia a výdrž telefónu

Telefón ma hneď upútal svojim dizajnom, ale opisovaním kriviek telefónu sa teraz nebudem zaoberať. Trocha ma spočiatku "vystrašili" tlačidlá, ale našťastie sú medzi nimi dostatočné odstupy, vďaka ktorým som nemal problém si zvyknúť na rýchle písanie. Pravdaže, raz za čas sa mi nejaký preklep podarí, ale to sa stáva na každom telefóne. Joystick mi tiež vyhovuje. Jeho vrch je sice zarovnaný s klávesnicou, ale reaguje dostatočne jemne a presne. Zaujmavý je materiál, z ktorého je kryt telefónu vyrobený. Predná stena krytu je z kovu, čo mierne zvyšuje hmotnosť telefónu. Zvyšná časť krytu je vyrobená z plastu. Celá predná stena telefónu je z pevného materiálu a to platí aj o sklíčku chrániacom displej. Mám tento telefón už skoro rok, a aby som pravdu povedal, tak zažil už nejeden pád. Jediná stopa čo na sklíčku ostala, je hlbšia ryha po dosť nešťastnom páde na roh kamennej kocky. Jeden z nedostatkov čo ma po čase nemilo prekvapil, bol prach pod krytom displeja. Dostáva sa tam cez otvor pre reproduktor. Najväčší problém je v tom, že pokiaľ si chcete telefón sami vyčistiť, tak môžete veľmi ľahko prísť o záruku, lebo na to, aby ste vedeli telefón rozobrať, je potrebný špeciálny skrutkovač. Výdrž telefónu je kvôli použitiu iba 700 mAh batérie a veľkému displeju dosť slabá. Ako už bolo spomínané v článku o CX65-ke, dá sa ju predĺžiť stlmením podsvietenia. Môžem vám zaručiť, že aj po nastavení jeho intenzity na 10% bude podsvietenie dostatočné, a to platí aj o klávesnici, ktorá je v prípade S65-ky ideálne podsvietená.

Java

Siemensy sú známe zdĺhavým načítavaním Java aplikácií a hier. Spustenie trvá o niečo dlhšie než u ostatných značiek telefónov. Ďalšia z vecí čo na S65-ke a jej bratoch zamrzí je, že aj keď podporuje štandard MIDP 2.0, nie je možné nechať aplikáciu bežať na pozadí. Možno vás ale poteším, keď vám prezradím, že všetky java aplikácie sa dajú odosielať, či už cez MMS, e-mail, infra alebo Bluetooth. Táto výhoda spočíva v systéme správy súborov. Nielen, že je v ňom všetko dosť prehľadne zoradené, ale navyše umožňuje aj použiť vcelku zaujmavé a určite užitočné aplikácie. Teraz vám v skratke skúsim predstaviť niekoľko aplikácií, ktoré ja osobne používam a funkčne obohatili môj telefón.

Prvou a asi mnou najčastejšie využívanou aplikáciou je MicroReader. Slúži na tvorbu a editáciu *.txt súborov, ale umožňuje aj stiahnutie akéhokoľvek dokumentu z internetu do veľkosti voľnej pamäte v telefóne. Bez problémov v ňom môžete písať rozsiahle textové, html či wml dokumenty. Ja cez túto aplikáciu píšem tento článok. Tiež je vhodný na prezeranie elektronických kníh vo formáte *.txt alebo *.pdb. Ďalšie veľmi praktické a hodnotné aplikácie sú Docviewer a Pdfviewer. Tieto aplikácie sú spoločným dielom Softex Digital a Siemensu, a snáď nikomu netreba vysvetľovať na čo sú určené. Malú nevýhodu vidím v ich veľkosti. Docviewer ma veľkosť skoro 870 kB a Pdfviewer približne 280 kB. Ďalšia v poradí medzi užitočními aplikáciami je MobileZIP. Táto aplikácia má veľkosť približne 90 kB a umožňuje vytváranie a prezeranie *.zip archívov. Existuje v dvoch verziách. Prvá pracuje s pamäťou telefónu a tá druhá s pamäťou karty. Posledná z aplikácií, ktorú nemôžem vynechať je CallSqueezer. Jeho veľkosť je iba niečo okolo 15 kB a jeho presnú funkciu vám vysvetlím v ďalšom odseku.

Pamäť hovorov

Systém zaznamenávania údajov o uskutočnených a neuskutočnených hovoroch je podobne ako u bratov Siemensu S65, jeden z najprepracovanejších, s akými som sa kedy stretol. Niečo podobné má asi iba Motorola, ale s tou nemám skúsenosti. Telefón si zapamätá neobmedzené množstvo odchádzajúcich, prijatých a neprevzatých hovorov. Pri každom hovore je uvedená informácia o dátume, čase uskutočnenia hovoru a dĺžke trvania. Maličký háčik je iba v tom, že telefón zobrazí v prípade neúspešného hovoru dĺžku vyzváňania, alebo počúvania hlásky, ako napríklad "požadované číslo nie je v dosahu" a podobne. Toto môže pôsobiť trocha mätúco. Ďalšia z výhod spočíva v Java aplikácií ktorú som spomínal vyššie. Vďaka tejto aplikácii si môžete jednoducho vytvoriť podrobný rozpis hovorov za celý mesiac či iné obdobie. Aplikácia vám vytvorí súbor s názvom SQUEEZER_LOG.txt a uloží ho do priečinku Text module v správe súborov. Tento dokument si následne môžete po prenesení do počítača jednoducho vytlačiť či inak spracovať.

Internetový prehliadač

Všetky Siemensy rady 65 používajú ako štandard prehliadač Openwave. Ja sa budem venovať jeho novšej verzii ponúkanej od firmwaru 43 vyššie. Táto verzia prešla zaujmavou sériou vylepšeni oproti staršej verzii. Najväčšou zmenou je zrýchlenie jeho reakcií. Na to, že je browser určený hlavne na WAP, nemá problém si poradiť aj s jednoduchšími WWW stránkami. Počas surfovania si môžete uložiť akýkoľvek obrázok, na ktorý narazíte, bez potreby jeho priameho stiahnutia. Horšie je to v prípade, keď máte záujem si stiahnuť súbor, ktorý telefón nepodporuje. Vtedy máte jednoducho smolu. Záložky je možné podobne ako u 55-kových Siemensov možné roztriediť do priečinkov. Či je ich počet nejak obmedzený, som zatiaľ nezistil. Prácu so záložkami uľahčuje ešte jednoduchý export a import založiek. Ďalšia vec čo určite poteší nejedného wapera je história. Posledné navštívené adresy sa triedia do priečinkov, ktoré sú pomenované podľa domény. Pre každú doménu je uložených maximálne 30 posledných navštívených adries. Počet posledných navštívených domén bude asi rovnaký. V tejto histórii si môžete bez problémov nájsť stránku, ktorú ste navštívili predchádzajúci deň, ale zabudli ste si ju uložiť ako záložku. Veľmi dobrá vec v prehliadači je možnosť uložiť si aktuálne zobrazenú stránku. Tá sa uloží do pamäte prehliadača a je ju možné kedykoľvek vyvolať.

Písaný text je možné označiť, strihať, kopírovať, alebo si môžete vložiť napríklad text SMS-ky, či hociaký text z pamäte telefónu. Pravdaže si ho treba označiť ešte pred spustením prehliadača a následne ho kopírovať. Robí sa to jednoducho podržaním hviezdičky pri písaní textu. Jedna z vecí čo neodporúčam je v položke Choď na... začať zadávanie adresy reťazcom "wap.". Nastane obrovské spomalenie a na dokončenie zadania textu si počkate pár sekúnd. Je to spôsobené tým, že si prehliadač zapamätá posledné zadané adresy a ponúkne vám ich zoznam.

Fotoaparát

Siemens S65 umožňuje robiť zábery o veľkosti 1 280 x 960 bodov. Veľakrát som videl porovnanie fotiek z S65-ky a konkurenčných telefónov. Hlavnou slabinou je fotenie pri slabších svetelných podmienkach. Zábery strácajú farby a vzniká na nich zreteľný šum. Jednoducho chýba nočný režim. Pred asi troma mesiacmi som si v Siemense zakúpil pripojiteľný blesk. Bol som milo prekvapený kvalitou fotiek, ktoré telefón s bleskom dokázal spraviť. Žiaľ vám teraz neviem poskytnúť porovnanie fotiek s inými telefónmi, ale v prípade záujmu môžem v budúcnosti niečo nafotiť. S pripojeným bleskom je možné robiť čisté fotky aj v úplnej tme do vzdialenosti niekoľkých metrov. Za šera sa obraz vyčistí a už na záberoch nevidno šum. Akurát pozadie pôsobí príliš tmavo, to je ale normálne. Blesk je automatický a pri dostatočnom osvetlení sa jednoducho nespustí.

Horšie je to s videami. Malo by sa dať natáčať videoklipy o dĺžke 90 sekúnd, ale to sa vám nie vždy podarí. Z nepochopiteľného dôvodu sa nahrávanie videa zvykne niekedy predčasne zastaviť. Je to nepríjemné hlavne keď chcete niečo zachytiť a máte na to iba jeden pokus. Pravdaže vám asi nemusím vysvetľovať, že pri nedostatočnom svetle bude kvalita videa veľmi slabá.

Médiá

S65-ka nie je multimediálny telefón. Chýba mu hlavne MP3 prehrávač. Ale aj tak poteší e-mail klient, ktorý je slušne vybavený. Na jeho škodu je hlavne slabá podpora diakritiky. Maily odporúčam písať bez nej, lebo niektoré znaky zvykne telefón pred odoslaním zo správy vymazať. Navyše v ňom postrádam automatickú kontrolu prichádzajúcej pošty. Cez e-mail môžete odoslať akýkoľvek súbor. Pôvodne je veľkosť prijatého mailu limitovaná na 99 kB, ale po určitých nastaveniach stiahnete hociaký mail do veľkosti voľnej pamäte. S65-ka ponúka pekný editor MMS správ, umožňujúci odosielanie a prijímanie správ do veľkosti 300 kB. Pravdaže túto veľkosť musí podporovať aj operátor. Nechýba stránkovanie textu a možnosť vložiť hociktorý súbor zo správy súborov. Pravdaže nie všetky súbory prejdú cez MMS centrum operátora, preto odporúčam pred odoslaním iného typu súboru než melódia či obrázok, súbor premenovať tak, že dopíšete koncovku ".mid". Telefónu chýba MP3 prehrávač, a ani nepodporuje tento formát. Je to na škodu, keďže telefón podporuje pamäťové karty RS-MMC, ktoré takto využijete iba na fotky, videá, alebo ukladanie rôznych súborov.

Je tu však jedna možnosť ako si spraviť provizórny prehrávač hudby. Stačí si zaobstarať Java aplikáciu MH media player. Žiaľ jeho menu je písané v azbuke, takže zozačiatku treba prísť na to ako ho ovládať. Potom vám už len stačí si v počítači previesť MP3 skladby do WAV formátu, ktorý S65-ka podporuje a vložiť ich na pamäťovú kartu. V media playeri si spravte playlist a máte prehrávač hudby.

Zhrnutie

Siemens S65-ka je výborný telefón, ktorý splnil moje požiadavky. Mnohých určite poteší aj možnosť upgradovať software cez GPRS, či možnosť personalizácie pomocou kábla a PC. Som si istý, že si nájde ešte nejedného spokojného majiteľa aj napriek tomu, že už prichádza na trh jeho nástupca.

Ešte by som rád upozornil, že MobileZIP, Docviewer a Pdfviewer sú komerčné aplikácie a je ich možné zakúpiť na internetovej stránke výrobcu.

Hlavné výhody:

+ praktické Java aplikácie

+ výborný browser

+ pamäť hovorov

+ adresár

+ organizér

+ pripojiteľný blesk

+ práca so súbormi

+ pamäťová karta

+ odolnejší kryt

+ MMS do 300 kB (s podporou operátora)

+ možnosť personalizácie cez PC

+ upgrade firmwaru cez GPRS

Hlavné nevýhody:

- pomalšie zapínanie

- pomalšie spúšťanie Java aplikácií

- zložité čistenie

- občasné vypnutie

- slabšia výdrž

- nemožnosť stiahnuť nepodporovaný súbor cez internetový prehliadač

- slabá podpora diakritiky v e-mailoch a nemožnosť automatickej kontroly prichádzajúcej pošty

- natáčanie videoklipov pri zhoršených svetelných podmienok a ich dĺžka

- chýbajúci MP3 prehrávač

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.10.2005 - 00:40

keci: Kde sa da najs aplikacia CallSqueezer ? moze my ju niakto poslat mejlom priosim?dik

anonymous05.10.2005 - 15:28 Trvalý odkaz

7wcsnurka: pekna recenzia :)

anonymous05.10.2005 - 15:37 Trvalý odkaz

Akvatam: Takto nejak si predstavujem uzivatelske skusenosti. :-)

anonymous05.10.2005 - 17:20 Trvalý odkaz

M105: Zaujalo ma to. Vlastnim aj ja tento mobil. Vsetky funkcie ani z daleka nevyuzivam, ale som s nim spokojny. Len ta vydrz baterie... Uz som si stiahol na 20% osvetlenie (podla Tvojho odporucania). Ale zaujala ma "Aplikácia vám vytvorí súbor s názvom SQUEEZER_LOG.txt a uloží ho do prie?inku Text module v správe súborov. Tento dokument si následne môžete po prenesení do po?íta?a jednoducho vytla?i? ?i inak spracova?." mohol by si mi to blizsie popisat, vysvetlit ako si to presne vytlacim? Dakujem

anonymous05.10.2005 - 20:01 Trvalý odkaz

tEEjAY: Som rád, že sa mi recenzia vydarila. Ten súbor SQUEEZER_LOG.txt si prenes do po?íta?a pomocou MPM. Jednoducho ho tam nakopíruj. Je to textový dokument a ten by sa mal da? vytla?i?, poprípade si ho môžeš v po?íta?i iba archívova? (v tom pripade ti odporú?am si ho premenova?, aby si mal preh?ad). Je to na tebe.

Celá diskusia 19 príspevkov