Siemens CX65

Skúsenosti majiteľa Vlaňajší silný bojovník v strednej triede má stále čo ukázať.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

Recenzia: Siemens CX65

SKÚSENOSTI MILANA STESKALA:

V prvom rade by som chcel zdôrazniť, že pojem užívateľská recenzia pre mňa neznamená presnú technickú špecifikáciu mobilu. Tá sa dá nájsť úplne všade. No nepodarí sa vám ľahko nájsť zhodnotenie telefónu po dlhšom čase používania, kde sa človek nezameriava na hľadanie kladov a záporov. Po takom čase, keď človek telefón používa, a potom si povie, že má dosť skúseností, aby ich zhrnul. Telefón, ktory budem opisovať, som kúpil v januári tohto roku v akcii Orangeu. Nedávno som sa stal aj majiteľom Sony Ericssonu K700, ktorého skúsenosti by som vám rád ponúkol nabudúce.

Konštrukcia telefónu

Konštrukčne telefón nie je vyhotovený zle, no vo svojej výhode skrýva rovnako jednu nevýhodu. CX65 nebol určený pre vyššiu triedu, ale ako "funny" telefón pre mladých, ktorým záleží aj na funkciách. Z tohto dôvodu má CX65 možnosť vymeniteľnosti krytov. Je to pekný pokus, no ešte som sa nestretol s telefónom, ktorý by mal iný kryt. Teda okrem Siemensu CXT65, ktorý bol špeciálne upravený pre T-Mobile. Výhoda vymeniteľných krytov spočíva v tom, že si telefón bez problémov otvoríte a utriete zo spodu zaprášený displej. No na druhej strane, kryt nedrží tak kompaktne a dovnútra sa práši častejšie. Najväčšou konštrukčnou nevýhodou CX65 je však jemné vŕzganie, ak telefón chytíte silnejšie, alebo ak sa snažíte s krytmi hýbať. V ruke sa však telefón drží výborne, SMS-ky sa tiež píšu veľmi dobre. Joystick reaguje jemne, okrem potvrdzovania. Pri stlačení sa mi najmä zo začiatku stávalo že voľbu nepotvrdil. Po chvíli praxe to už však nebol problém.

- výborne sa drží v ruke, aj pri písaní správ

- vymeniteľné kryty bez ďalšej alternatívy

- jednoduchý prienik prachu do prístroja

- ľahké čistenie od prachu pod krytom

- na joystick si treba zvyknúť

- vŕzganie prístroja

Displej

Tak toto je asi najväčšia zvláštnosť tohto mobilu. Asi nenájdete väčší displej než na CX65 a ostatných Siemensoch s rovnakým displejom. Lenže veľkosť nie je všetko! V porovnaní s konkurenciou nie je displej ani zďaleka tak jemný a ostrý ako ostatné (napríklad v porovnaní s SE K700i), najmä ázijské značky. No je dosť ostrý a jemný na to, aby sa dal bez problémov čítať, či na slnku alebo v tme. Pri zmenšení písma prečítate jednu SMS-ku bez pohybu po stránke úplne bez problémov. Takže otázkou opäť zostáva, čo je pre majiteľa dôležitejšie. Či veľkosť displeja, alebo jemnosť. Jeden fakt však Siemens pri použití tohto displeja trochu podcenil, ale k tomu sa dostanem neskôr.

- unikátne rozmery displeja

- "unikátne" rozlíšenie na jednotke plochy

Funkcie

Každý mobil slúži havne na telefonovanie a posielanie správ. To však dokáže každý model. No podľa ďalších funkcií si väčšinou svoj model vyberáme. Rovnako, ako v predošlých kategóriach, aj v tejto má Siemens obrovskú výhodu a zároveň menší handicap. Keďže výhod je podstatne viac, spomeniem ten handicap, ktorým je o čosi pomalšie štartovanie telefónu, reagovanie na vľbu a podobne. Ale nemusí tak byť. Siemens je asi jediný mobil, ktorý si môžete upraviť podľa svojich predstáv aj sami. Jediné, čo k tomu treba je servisný kábel DCA-510, PC, správny software a webstránky venované Siemensom. A ak ste šikovní, tuning telefónu výrazne zvýši jeho výkon oproti novému modelu, a dokonca ani neprídete o záruku (pozn. red.: od tohto tvrdenia sa redakcia Fony.sk dištancuje). Upozorňujem však, že pri neopatrnom zásahu môžete telefón aj umŕtviť tak, že nebude vôbec reagovať. Jeho oživovanie je potom dosť zdĺhavé, aj keď skoro vždy úspešné. Treba len vedieť, kde sa poradiť.

- pomalšie štartovanie prístroja, reakcie a pod.

- neoficiálne možné softvérové úpravy (patchovanie)

Ešte pred klasickou charakteristikou menu a konkrétnych funkcií by som rád spomenul funkciu, ktorú Siemens nazval Dynamic Light. Znie to honosne, no nie je to nič iné ako dve diódy umiestnené v horných rohoch telefónu. V nastaveniach si môžete veľmi podrobne určit, kedy a ako majú blikať, či svietiť. Časté používanie dosť znižuje výdrž batérie, ale nastavenie blikania v prípade zmeškaných hovorov čí prijatých SMS je pre mnňa neoceniteľná pomôcka.

Menu má podľa môjho názoru CX65, podobne ako ostatné Siemensy, veľmi prehľadné a intuitívne. Za obrovskú výhodu považujem možnosť nadefinovať si rýchlu voľbu a pomocou dlhšieho podržania tlačidiel 2-9 spustíte funkciu akú chcete, alebo zavoláte komu chcete. Napríklad spustíte IrDA, GPRS, začnete písať SMS-ku a podobne. Oproti ostatným telefónom, kde alfanumerické tlačidlá slúžia len ako rýchla voľba pre telefonovanie, to značne urýchli prácu. Okrem rýchlšj voľby máte ešte možnosť nastaviť si Moje menu, ktoré obsahuje ďalšie najpoužívanejšie funkcie a po vstupe do hlavného menu sa k nemu dostanete jediným stlačením ľavého potvrdzovacieho tlačitka. Veľmi prehľadne a dosť podrobne sa tu dajú nastaviť dátové profily, až 5 rôzných účtov v mailovom klientovi. Prehliadanie webu je na možnosti telefónu realtívne rýchle a jednoduché.

- rýchla voľba na všetkých tlačidlách pre akúkoľvek funkciu

- Moje menu

Ďalsou obrovskou výhodou CX65, rovnako aj aj ostatných Siemensov, je podľa mňa ich adresár a diár. Nepomyslím si, že je nutné vymenovávať všetky funkcie. Organizér má všetko, čo by mal mať. V žiadnom telefóne som nevidel tak podrobné možnosti nastavenia pripomienok ako v Siemensoch. Asi jedinou nevýhodou je obmedzenie poznámok na 160 znakov, čo sa však (ak sa nemýlim) dá bez problémov odstrániť správnym patchom, prípadne inštaláciou free Java aplikácie Spruce Notes. Adresár je rovnako výborný. Mám veľa kontaktov a ani zďaleka nie je plný. Okrem klasických údajov si do neho môžete zaznamenať napríklad ICQ, či MSN kontaktné údaje, 3 telefónne čísla, fax, adresu, dátum narodenín, 2 mailové adresy a veľa ďalšieho. Pomocou softvéru sa dáta bez problémov dajú zálohovať do počítača a exportovať aj ako .csv súbor, ktorý sa dá importovať asi do každého organizéra alebo mailového klienta. S MS Outlookom sa dá adresár a poznámky priamo synchronizovať.

- výborný kalendár

- krátke poznámky

- bohatý telefónny zoznam

- zálohovanie dát v PC, synchronizácia

Multimédiá

Tak, ako je softvér silnou stránkou telefónu, multimédiá sú jeho slabšou stránkou. Treba však zobrať do úvahy, že CX65 je vyše roku starý telefón a patrí do strednej vrstvy. V porovnaní so svojimi konkurentami má veľmi dobrý VGA fotoaparát, ktorý slúži aj ako kamera. V dobrých svetelných podmienkach som spravil už niekoľko záberov, ktoré by som sa nehanbil zverejniť vedľa záberov zmenšených na rovnakú veľkosť spravených digitálnym fotoaparátom. Samozrejme, rozdiel je vidieť, ale nie až tak veľký ako za šera. V telefóne sa fotky dajú celkom slušne upravovať, priblíženie na detail je samozrejmosť. A pri cca 10 MB pamati telefónu sa ich dá uložiť veľa. Hlavne, ak okrem fotiek a java aplikácií do telefónu nič iné neukladáte. Java aplikácie fungujú rovnako ak v ostatných telefónoch. Nejaké markantné rozdiely som nepostrehol.

Siemens CX65, rovnako Siemens S65, neobsahuje prehrávanie MP3, rádio ani EDGE. Siemensu CX65 chýba aj podpora Bluetooth a pamäťových kariet. To sú najdôležitejšie slabosti tohto telefónu, aj keď vyše roka starý mid-end nemôže mať nadupané funkcie ako novšie či podstatne drahšie telefóny?

- kvalitný VGA fotoaparát

- priblíženie a úprava snímok

- dostatočná pamäť

- chýba podpora MP3, rádio

- chýba Bluetooth

- chýba EDGE

Výdrž batérie

Tak toto je asi najväčšie špecifikum Siemensov X65, teda CX65, M65 a S65. Nie, že by mali slabú baterku, ale vďaka veľkému displeju sa baterka veľmi rýchlo vybije, a ak neviete ako na to, telefón treba nabíjať aj každý druhý deň. Ponúkam však zopár tipov, ktoré mi veľmi pomohli pri predĺžení výdrže batérie:

- podsvietenie displeja nastavte na 20%, úplne to stačí,

- ako šetrič obrazovky naozaj vyberte šetrič, a nie hodiny alebo obrázok,

- GPRS majte vypnuté, zapnite si ho vždy len vtedy, keď ho idete používať.

Záver

Po vyše pol roku používania tohto telefónu môžem s najlepším vedomím a svedomím napísať, že to bola dobrá kúpa, a že som s telefónom spokojný. Spadol mi už veľakrát, no okrem pár odrenín na kryte to na ňom nijako nepoznať. CX65 určite nezaujme ľudí, ktorí bažia po technických novinkách alebo imidžovom telefóne. No odporúčam ho tým, ktorí si dajú záležať na funkčnom vybavení, nepotrebujú všetky technické vymoženosti, baví ich tunovanie telefónu a nemôžu si dovoliť najnovšie a drahšie modely. Orange ho v akcii ponúka stále, v bázároch jeho cena klesá veľmi rýchlym tempom. Podobne klesá aj jeho morálna hodnota, keďže už prichádza nový rad telefónov Siemens X75.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.09.2005 - 00:00

riso: skusenosti boli este dodatocne doplnene o informaciu o diodach a vydrzi. kazdopadne by som rad vsetkych autorov takejto uzivatelskej recenzie poprosil, aby si robili o svojom telefone poznamky dlhsi cas a nesnazili sa clanok napisat za pol dna. pri zverejnovani davame, podobne ako aj vy pri citani, prednost kvalite pred kvantitou. ;)

anonymous28.09.2005 - 12:17 Trvalý odkaz

Atlis: No musim povedat ze je to pekne a jednoducho napisane, velmi pekny nazor na telefon od uzivatela. Ak sa dockame este jedneho takehoto zhodnotenia, autor si tricko urcite zasluzi... ;) A co ostatni? ;)

anonymous28.09.2005 - 13:43 Trvalý odkaz

mistik: dakujem;) snazil som sa aj ked som na nejake veci zabudol a riso to musel doplnat:-D

anonymous29.09.2005 - 10:10 Trvalý odkaz

moriak: detská štylistika.sloh z piatej ?udovej.inak by ma zaujímalo,?i aj cx skráti sms pri používaní lupy,alebo je to len problém môjho s(fw25).to je asi najvacsia kravina,s akou som sa stretol

anonymous29.09.2005 - 13:28 Trvalý odkaz

martin: myslim ze to je velmi dobra recenzia. da sa od klasickej recenzie lahko odlisit a to je dolezite..

Celá diskusia 14 príspevkov