17. máj je Svetový deň telekomunikácií. Telegrafná služba na našom území bola už v roku 1847

Vďaka telekomunikáciám sa svet výrazne zmenil. Telefonovanie, posielanie správ a používanie internetu je dnes pre nás už samozrejmosťou. Všetko odštartovala telegrafia.

Od roku 1965 si svet každoročne 17. mája pripomína Svetový deň telekomunikácií, od roku 2007 premenovaný na Svetový deň telekomunikácií a informačnej spoločnosti. V tento deň bola v roku 1865 v Paríži podpísaná Medzinárodná telegrafická konvencia a založená Medzinárodná telegrafná únia, ktorá sa v roku 1934 premenovala na Medzinárodnú telekomunikačnú úniu (ITU). Vynálezcom telegrafu bol Samuel Morse, telegrafická abeceda sa nazýva Morseova abeceda.

Na území dnešného Slovenska spájala prvá telegrafná linka železničné stanice Viedeň a Bratislava, svoju prevádzku začala 26. decembra 1847. O tri roky neskôr bola otvorená ďalšia telegrafná linka na úseku Bratislava – Nové Zámky – Szob – Pešť. Telegraf sa rozširoval len pomaly, jeho zriadenie bolo veľmi nákladné. V roku 1870 bolo k dispozícii na Slovensku už 64 poštových a 24 železničných telegrafných staníc. 

Dnes už možno niektorí ani nevedia, čo to telegraf je. S nástupom nových telekomunikačných technológií a neskôr i dátových služieb bol o telegrafné služby minimálny záujem. Preto bola v januári 2007, po ukončení poskytovania verejnej telegrafnej služby na Slovensku, odpojená posledná telegrafná ústredňa. 

Telegrafia však nevymizla, rádioamatéri ju naďalej používajú. V súčasnosti je zmyslom Svetového dňa telekomunikácií a informačnej spoločnosti upriamenie verejnej pozornosti na používanie internetu, informačných a telekomunikačných technológií. 

Pamätáte si na pripojenia cez dial-up? Počítač bol pripojený k pevnej telekomunikačnej sietí cez modem, ktorý „vytočil“ prístupové číslo internetového poskytovateľa, najčastejšie v tvare 019xy. Pripojenie bolo pomalé a drahé. Ak ste si nedali pozor, mohli ste presurfovať na internete aj celú mesačnú výplatu. Na konci roku 2002 bola podľa štatistík Výskumného ústavu spojov hustota domácností pripojených na internet len 3,81 %. Dnes je domácnosť bez internetu skôr výnimkou. 

O rozšírenie rýchleho a cenovo dostupného prístupu k internetu sa vo veľkej miere zaslúžili alternatívni, lokálni a regionálni telekomunikační operátori. Svoju významnú rolu však hrajú najmä veľkí mobilní operátori. Dnes sú telekomunikačné služby oveľa dostupnejšie než kedysi. Bez možnosti zatelefonovať, napísať správu cez internet alebo si na ňom prečítať najnovšie správy, by sme dnes už nevedeli fungovať. 

Zdroj: tlačová správa TÚSR

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu