Nokia 1600

Recenzia low-endu Ideálny mobil pre starších ľudí a úplne nenáročných užívateľov.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 104 x 45 x 17 mm,

hmotnosť: 80 gramov,

displej: pasívny, 65 536 farieb, 96 x 68 b., 27 x 21 mm,

pamäť: 200 kontaktov, 60 SMS,

správy: SMS s T9,

zábava: 3 hry, 20-hlasé MIDI, MP3 zvonenia, skladateľ melódií, vymeniteľné kryty,

pripomienky, kalkulačka, konvertor, časovač, stopky, hlasné HF, hlásenie aktuálneho času,

batéria: BL-5C, Li-Ion, 900 mAh,

výdrž: do 5,5 h hovoru/450 h pohotovosti,

SAR: 0,80 W/kg.

Čo mu chýba:

V telefóne určenom len na telefonovanie a posielanie SMS nehľadám, čo mu chýba.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V3.05, 15-07-05, RH-64

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-5C, nabíjačka ACP-7, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Časť textu som použil z recenzie Nokie 1110, keďže ide o veľmi podobný fón, ale vyhlasujem, že som každú vetu pri písaní recenzie dôkladne zvážil.

Zapnutie/vypnutie

Jednoduchá výmena SIM karty ukrytej pod batériou je u Nokií bežnou vecou. Výmenou sa SIM karta nepoškodzuje, kedže sa nikam nezasúva, ale len prikladá. Rýchle zapnutie je tiež u Nokií bežné. Tón pri zapnutí je možné vypnúť a môžete si napísať aj osobné uvítanie.

Dizajn

Príjemné línie, kombinácia troch odtieňov sivej, žiadne experimenty. Asi dve tretiny zadnej steny tvorý kryt akumulátora. Nenápadný otvor pre pútko nájdete vedľa dátového konektora v spodnej časti prístroja. V hornej časti prednej, hornej a ľavej steny nájdete trojicu otvorov pre výstup zvukov. Tento počet mi nie je veľmi jasný. Dátový konektor tohto typu nachádzajúci sa v spodnej stene je použitý len v niekoľkých nových modeloch. Nabíjačku však novú našťastie nepotrebujete, mobil nabijete všade tam, kde majú Nokiu staršieho dátumu výroby. Na testovanie som mal nový kus, ale obávam sa, že model 1600 patrí k tým, ktorých výmenné kryty sa časom opotrebujú a vŕzgajú.

Klávesnica

Menej kvalitná klávesnica než na Nokii 1110, jej podsvietenie je však výborné. Tlačidlá sú dvojité, priehľadné a tvrdé. Správy sa na nej píšu veľmi dobre, reakcie telefónu (so softvérovou verziou 3.05) sú však pomalšie. Prekvapila ma prítomnosť štvorsmerného tlačidla, potvrdzovaciu funkciu však neponúka, na to slúži ľavé polyfunkčné tlačidlo.

Tlačidlám 2 - 9 je možné priradiť rýchlu voľbu, jednotlivé kontakty s telefónneho zoznamu. V nastaveniach tónov môžete zmeniť hlasitosť klávesnice. Šípkou doľava sa dostanete do editora SMS, doprava do dema, nadol do telefónneho zoznamu a nahor do registra.

Displej

Veľmi jednoduchý farebný displej s výbornou viditeľnosťou textu aj na priamom slnku a veľkým zobrazovaným písmom. Hlavný displej sa skladá z výrazného 5-miestneho indikátora stavu batérie aj signálu, názvu operátora, CB správy aj aktuálneho času. V najspodnejšej časti vidíte popis dvoch polyfunkčných tlačidiel (Menu, Ísť na).

Pri písaní správ je možné nastaviť 2 veľkosti písma. Veľké písmo je naozaj veľké (dva riadky oproti bežným trom).

V menu sa zobrazuje jedna položka na celom displeji, pričom pohyb medzi nimi je horizontálny. Pri listovaní však môžete použiť aj šípky nadol/nahor.

Oproti Nokii 1110 sú novinkou aj grafické témy spojené s melódiami a farebné škály s jemným nastavením farebného podania menu.

Melódie a profily

V novinke nájdete množstvo rôznych melódií. Akurát mi v ňom chýbajú naozaj hlasné, prenikavé, tóny. Prítomnosť najnovších MP3 zvonení ma prekvapila.

Do profilov sa dostanete stlačením červeného tlačidla. Úprava profilu je možná len po jeho aktivácii v menu Nastavenia tónov. V skladateľovi tónov môžete vytvárať jednonástrojové MIDI skladby.

Telefónny zoznam

Zapamätá si 200 jednopoložkových kontaktov. Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých znakov a bleskurýchlo. Mená môžu byť zobrazené v 3 podobách, ale dve mená s číslami zoradené pod sebou považujem za najvhodnejší spôsob. Pri vytváraní nového kontaktu zadávate len meno, číslo a vyberiete jednu z 23 ikôn. Každému menu môžete osobitne zmeniť melódiu. Do fónu môžete zadať niekoľko tzv. filtrovaných čísiel. Na hovor z takéhoto čísla som bol upozornený len rozsvietením displeja a klávesnice.

Hovor

S Nokiou 1600 som uskutočnil niekoľko hovorov a potvrdzujem, že tento prístroj je naozaj primárne určený na telefonovanie. Hlasné handsfree musím pochváliť, spustíte ho rýchlo a jeho kvalita je vynikajúca. Register hovorov je veľmi jednoduchý. Pri upozornení na hovor môžete vyzbáňanie stíšiť stlačením pravého polyfunkčného tlačidla.

Písanie textov

Klávesnica je dobrej kvality, reakcie prístroja sú rýchle, niekedy ale vidno pri rýchlom písaní správ drobné oneskorenie (najmä pri písaní bez použitia slovníka T9). Viditeľnosť textu výnimočná a prítomný je aj slovník T9, ktorý správy s diakritikou neskracuje (v testovanom modeli 1110 ku skracovaniu dochádzalo). Zaujímavou funkciou je anulovanie nechceného zmazania textu správy.

SMS

Do editora SMS vstúpite šípkou doľava. Písať môžete na 3 alebo 2 riadkoch. Správu je možné poslať viacerým adresátom. Do SMS-ky je možné vložiť smajlíka, číslo, symbol. Prístroj si zapamätá 60 textových správ.

CB správy

CB správy sa mi nastaviť nepodarilo, ale mali by fungovať rovnako ako v Nokii 1110.

Organizačné funkcie

Hlásenie času - po stlačení a podržaní hviezdičky vám telefón nahlas a pomerne zreteľne nadiktuje aktuálny čas. Takúto hlásku je možné nastaviť aj ako upozornenie na pripomienku. Hlásenie času funguje v slovenskej verzii v angličtine, češtine a slovenčine.

Budík - jednorázový alebo opakovaný (v zadaných dňoch v týždni) budík s ľubovoľnou melódiou.

Kalendár - jednoduchý pripomienkovač bez zobrazenia mesačného alebo týždenného náhľadu. Upozorniť na udalosť môže zadaná melódia alebo opakovaný oznam o presnom čase. Pripomienok múže byť max. 10 a jedna môže mať najviac 36 znakov.

Z ďalších funkcií je tu prítomná kalkulačka, konvertor, časovač a stopky.

Hry

V prístroji njdete 3 hry: futbal, padajúcu loptičku a hada.

Výdrž, batéria

Päťdielny indikátor stavu batérie zobrazuje výdrž telefónu pomerne objektívne. Na niekoľkodňovú výdrž pri bežnom používaní sa môžete spoľahnúť.

Výhody:

- hlásenie času,

- pekné zvonenia,

- farebné prispôsobenie displeja.

Nevýhody:

- cena,

- niekedy pomalšie reakcie,

- žiadna možnosť prijať melódiu či obrázok.

Cena

3 535 Sk s DPH (Agora plus a. s.)

Nokia 1600 je akousi nadstabou Nokie 1110. Navyše ponúka farebný displej a funkcie s ním spojené. Z tejto dvojice by som si radšej vybral Nokiu 1110, ktorá je o 700 korún lacnejšia a nechýba jej v porovnaní s Nokiou 1600 žiadna významná funkcia. Inak ide v oboch prípadoch o telefóny výhradne určené na telefonovanie a písanie správ, čo aj dobre zvládajú.

Dôležité odkazy:

- distribútor (Nokia)

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- produktová stránka Nokie 1600

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.09.2005 - 00:00

Quo: Kazdopadne je tento mt vhodny pre uplnych zaciatocnikov. Ale, rad by som vymenil mamin Philips 355 za tuto bezbrannu Nokiu.

anonymous27.09.2005 - 11:59 Trvalý odkaz

cejko: Velmi dobry mobil vhodny pre stasiu generaciu tak ako N2600.

anonymous27.09.2005 - 14:57 Trvalý odkaz

aquila: je to velmi dobry nastupca 3510i co sa starsich ludi tyka. 3510i bol posledny mobil s velkym pismom a velkou klavesnicou. toto vyzera byt dobry tah.

snad jedine skoda absencia kalendara ...

anonymous13.01.2010 - 18:58 Trvalý odkaz

Michal: Neviete kde sa da stiahnut slovensky alebo ?eský jazyk do tohto mobilu?Prosim napiste.Dakujem

anonymous28.10.2010 - 23:01 Trvalý odkaz

28. 10. 2010: Pochybujem ze ten mobil ma niekto na svete :DDDD ten mobil bol vyrabany v roku 2005 a teraz 28. 10. 2010

Celá diskusia 6 príspevkov