Lacné mobily pohnú svetom

Motorola včera na svetovom kongrese 3GSM Asia 2005 v Singapure prezentovala dohodu s GSM Associantion pri vytváraní programu rozvoja mobilnej komunikácie v chudobných krajinách sveta. Jedná sa najmä o produkciu telefónov s cenou do 30 USD (približne 1 000 Sk). Asociácia oslovila viacerých výrobcov, no Motorola zvíťazila ponukou kombinujúcou okrem výroby a predaja prístrojov aj zákaznícku podporu, lokálne služby, exkluzivitu výrobku (Motorola C113a) pre tento program.

Motoroly C113 a C113a boli špeciálne vyvinuté pre program Emerging Market Handset, ktorý podporuje aj 10 významných telekomunikačných operátorov v týchto oblastiach (Ázia, Afrika). Hlavným heslom programu je "pripájanie nepripojených" (Connecting the unconnected). Základnou požiadavkou na vývoj prístroja pre rozvojové trhy bola okrem ceny aj výdrž na jedno nabitie. Motorola C113 so základnými funkciami údajne vydrží 8 h hovoru alebo 330 h pohotovosti. Prístroj bude dostupný začiatkom roka 2006 a dodaný do 17 krajín pre 10 operátorov. Tými krajinami sú India, Južná Afrika, Nigéria, DRC, Egypt, Algeria, Tunis, Bangladéš, Turecko, Thajsko, Filipíny, Malajzia, Indonézia, Pakistan, Yemen, Srí Lanka and Keňa s populáciou 1,8 miliardy obyvateľov.

Motorol C115 sa v Indii predalo toľko, že navýšili penetráciu zákazníkov mobilných operátorov o jednu tretinu na 1,6 milióna (jún 2005).

photo 01

Zdá sa, že úlohu Motoroly v produkcii lacných prístrojov čoskoro získa aj TCL&Alcatel.

Nokia sa tiež zameriava na rozvojové trhy, no viac mieri do Ruska, Brazílie, Indie a Číny. V tlačovej správe z predchádzajúcich dní sa píše:

Kým celosvetová predajnosť mobilných telefónov dosiahla významný medzník s množstvom dve miliardy predaných telefónov, spoločnosť Nokia vidí množstvo nevyužitých možností a je odhodlaná sa presadiť na rýchlo rozvíjajúcich trhoch ako sú Brazília, Rusko, India, Čína a africké krajiny. Práve na týchto trhoch je cenová dostupnosť mobilnej komunikácie pre užívateľov rozhodujúca.

"Pracujeme s operátormi, ktorí ponúkajú cenovo dostupné telefóny a riešenia, ktoré redukujú celkovú cenu mobilných zariadení," povedal Kai Öistämö, viceprezident spoločnosti Nokia.

"Nokia bola prvým predajcom zameraným na rozširovanie radu produktov a systémové riešenia na rýchlo rastúcich trhoch. Stále ponúkame cenovo dostupné a atraktívne telefóny s dobre navrhnutými prvkami a inovatívnymi systémovými riešeniami na zabezpečenie potrieb komunikácie na týchto trhoch."

"Je pre nás rovnako dôležité spolupracovať s vládnymi orgánmi kvôli prekonaniu možných bariér. So správnou kombináciou mobilných telefónov, systémových riešení, servisov a regulovaného prostredia predpokladáme, že sa vytvorí v oblasti mobilnej komunikácie prostredie, v ktorom operátori môžu rentabilne ponúkať mobilné zariadenia širokej vrstve používateľov za menej než päť dolárov za mesiac. Keď sa cena mobilných zariadení stane dostupnou, predpokladáme prudký nárast predajnosti na rýchlo sa rozvíjajúcich trhoch," dodáva K. Öistämö.

Zdroje:

gsmworld.com

nokia.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu