Nokia 1110

Recenzia low-endu Údaje na jej displeji vidíte za každých okolností, čas vám dokonca nadiktuje.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 104 x 44 x 17 mm,

hmotnosť: 80 g

displej: monochromatický, inverzný, 96 x 69 b., 27 x 21 mm,

pamäť: 200 kontaktov, 60 SMS,

správy: SMS s T9,

zábava: 3 hry, 20-hlasé MIDI a MP3 zvonenia,

hlásenie aktuálneho času, pripomienky, kalkulačka, konvertor, časovač, stopky, skladateľ melódií, hlasné HF,

batéria: BL-5C, Li-Ion, 900 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/380 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

V telefóne určenom len na telefonovanie a posielanie SMS nehľadám, čo mu chýba.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 3.08, 16-08-05, RH-70.

Obsah balenia:

telefón, batéria BL-5C, nabíjačka ACP-7E, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Jednoduchá výmena SIM karty ukrytej pod batériou je u Nokií bežnou vecou. Výmenou sa SIM karta nepoškodzuje, kedže sa nikam nezasúva, ale len prikladá. Rýchle zapnutie je tiež u Nokií bežné. K modelu 1110 v tomto smere nemám výhrady. Tón pri zapnutí je možné vypnúť a môžete si napísať aj osobné uvítanie.

Dizajn

Veľmi jednoduchý dizajn pripomínajúci model 3100. Príjemné línie, kombinácia dvoch farieb, žiadne experimenty. Asi dve tretiny zadnej steny tvorý kryt akumulátora. V pravej bočnej stene nájdete otvor pre pútko. V hornej časti prednej, hornej a ľavej steny nájdete trojicu otvorov pre výstup zvukov. Tento počet mi nie je veľmi jasný. Dátový konektor v spodnej stene je použitý len v niekoľkých nových modeloch. Nabíjačku však novú našťastie nepotrebujete, a tak mobil nabijete všade tam, kde majú Nokiu staršieho dáta.

Klávesnica

Kvalitná, mimoriadne podsvietená klávesnica z mäkšieho materiálu už bola použitá vo viacerých modeloch od Nokie. Správy sa na nej píšu veľmi dobre. Prekvapila ma prítomnosť štvorsmerného tlačidla, potvrdzovaciu funkciu však neponúka, na to slúži ľavé polyfunkčné tlačidlo.

Tlačidlám 2 - 9 je možné priradiť rýchlu voľbu, jednotlivé kontakty s telefónneho zoznamu. V nastaveniach tónov môžete zmeniť hlasitosť klávesnice. Šípkou doľava sa dostanete do editora SMS, doprava do dema, nadol do telefónneho zoznamu a nahor do registra.

Displej

Dnes už unikátny monochromatický displej s inverzným zobrazením. Údaje vidíte všade, aj na priamom slnku. A pritom je jeho spotreba energie minimálna. Hlavný displej sa skladá z výrazného 5-miestneho indikátora stavu batérie aj signálu. Zreteľný je aj názov operátora, CB správa aj aktuálny čas. V najspodnejšej časti vidíte popis dvoch polyfunkčných tlačidiel (Menu, Ísť na).

Pri písaní správ je možné nastaviť 2 veľkosti písma. Veľké písmo je naozaj veľké (dva riadky oproti bežným trom).

V menu sa zobrazuje jedna položka na celom displeji, pričom pohyb medzi nimi je horizontálny. Pri listovaní však môžete použiť aj šípky nadol/nahor.

Melódie a prehrávač hudby

V novinke nájdete množstvo rôznych melódií. Akurát mi v ňom chýbajú naozaj hlasné, prenikavé, tóny. Prítomnosť najnovších MP3 zvonení ma prekvapila. Melódie dopĺňa rytmické blikanie klávesnice a displeja.

Do profilov sa dostanete stlačením červeného tlačidla. Úprava profilu je možná len po jeho aktivácii v menu Nastavenia tónov. V skladateľovi tónov môžete vytvárať jednonástrojové MIDI skladby.

Telefónny zoznam

Zapamätá si 200 kontaktov. Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých znakov a bleskurýchlo. Pri vytváraní nového kontaktu zadávate len meno, číslo a vyberiete jednu z 23 ikôn. Do fónu môžete zadať niekoľko tzv. filtrovaných čísiel. Zadal som tam moje druhé číslo a na hovor som bol upozornený len blikaním.

Hovor

S Nokiou 1110 som pretelefonoval asi 2 hodiny za 2 dni a potvrdzujem, že tento prístroj je naozaj primárne určený na telefonovanie. Hlasné handsfree musím pochváliť, spustíte ho rýchlo a jeho kvalita je vynikajúca. Register hovorov je veľmi jednoduchý.

Písanie textov

Klávesnica je výborná, reakcie prístroja bleskové, viditeľnosť textu výnimočná a prítomný je aj slovník T9, ktorý však správy skracuje. To je moja jediná výhrada v tejto oblasti.

SMS

Do editora SMS vstúpite šípkou doľava. Písať môžete na 3 alebo 2 riadkoch. Správu je možné poslať viacerým adresátom. Do SMS-ky je možné vložiť smajlíka, číslo, symbol. Písanie so slovníkom T9 skráti kapacitu jednej SMS zo 160 na 70 znakov.

Organizačné funkcie

Hlásenie času - po stlačení a podržaní hviezdičky vám telefón nahlas a pomerne zreteľne nadiktuje aktuálny čas. Takúto hlásku je možné nastaviť aj ako upozornenie na pripomienku.

Budík - jednorázový alebo opakovaný (v zadaných dňoch v týždni) budík s ľubovoľnou melódiou.

Pripomienky - jednoduchý pripomienkovač bez zobrazenia mesačného alebo týždenného náhľadu. Upozorniť na ne môže zadaná melódia alebo opakovaný oznam o presnom čase. Pripomienka môže mať max. 36 znakov.

Z ďalších funkcií je tu prítomná kalkulačka, konvertor, časovač a stopky.

Hry

3 jednoduché hry - gulečník, had a kocky.

Výdrž, batéria

S úplne novou batériou som dosahoval asi 4 dieliky z 5 častí indikátora batérie. Odvtedy uplynulo asi 36 hodín, z ktorých som asi 2 pretelefonoval. Teraz svieti posledný dielik. Výdrž Nokie 1110 bude istotne veľmi dobrá.

Pri nabíjaní vidíte, aký podiel kapacity batérie je už obnovený. Tento systém som zatiaľ videl len v Ericssonoch a Sony Ericssonoch.

Výhody:

- výdrž batérie,

- MP3 zvonenia,

- jediný mobil svojho druhu.

Nevýhody:

- horizontálne menu,

- jednoduché pripomienky,

- cena.

Odporúčaná cena

do 2 870 Sk s DPH (Agora plus)

Nokia 1110 je sympatický telefón, určený najmä starším ľuďom. Som rád, že Nokia tento model ponúkla. Starší človek so slabším zrakom nepotrebuje okuliare na zistenie presného času, stačí podržať hviezdičku, teda najkrajnejšie tlačidlo. Tlačidlá sú veľké a väčšine môžete priradiť rýchlu voľbu. Výdrž prístroja je výborná a pamäť na SMS-ky poteší aj majiteľov starších Nokií. Tento model je určený najmenej náročným zákazníkom, ktorí telefonujú, píšu správy a telefón ich v najlepšom prípade aj budí. Najväčšou chybou je podľa mňa nemožnosť opakovať pripomínanie udalosti. Starý človek by tak získal výborný pripomienkovač (príjem liekov, inekcie a pod.).

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- produktová stránka Nokie 1110.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.09.2005 - 10:57

Fizzy: No myslim ze prehovorim mamu nan. Mala A65 ale tazko sa jej pozeralo na display, ma dost zle oci takze by to mohol byt good stroj pre nu...skoda len ze to nemoze prijimat mms (3510 ciernobiele) ale to by som chcel asi vela:) PS: Ta druha nokia sa v com lisi?

anonymous15.09.2005 - 20:08 Trvalý odkaz

riso: nemyslim, ze MMS na 3510, 3510i alebo A65 maju zmysel...takze je ich podpora na tak slabych displejoch bezpredmetna. v tom pripade by som sa radsej zameral na lacne vecka od Samsungu (X450 a pod.).

anonymous15.09.2005 - 22:33 Trvalý odkaz

Fizzy: Tie vecka si myslim ze by boli moc zlozite na ovladanie...ked A65ka jej bola dost zlozita na volanie a pisanie sms:) Tato nokia vyzera ako stvorena...:) este aj ten hovoriaci cas by bol perfektny a tie mp3 zvonenia,...mame sa pacili moje amr-cka "Ja zvonim..." :)
Risko ta 1600 je oco lepsia?

anonymous15.09.2005 - 22:42 Trvalý odkaz

riso: nokiou 1600 som sa este velmi nezaoberal,ale mam ju prislubenu na buduci tyzden. k mp3: nezabudaj,ze do 1110 nemas ako dostat dalsie melodie...aj ked,mne tie vstavane uplne stacili (a stacia aj v 6681).

anonymous16.09.2005 - 00:37 Trvalý odkaz

Fizzy: Vidis to ma nenapadlo...nevadi!
Este musim mamu nahovorit nan:)

Celá diskusia 6 príspevkov