Sony Ericsson GC85

Recenzia dátovej karty Prvý dostupný PCMCIA GPRS/EDGE modem pre majiteľov notebookov.

Pripojenie cez EDGE je na Slovensku čím ďalej zaujímavejšie. Pokrytie touto sieťou sa stále rozrastá a zaujímavé je v prípade mobilných zákazníkov aj ľudí v menších mestách a dedinách, kde je nedostupné DSL a nevýhody dial-up pripojenia sú pre nich zásadné. Moje skúsenosti s EDGE sú bohaté, tento typ pripojenia využívam v meste, na dedine a prekvapivo v poslednom čase aj v horách. Rozširovanie pokrytia EDGE pociťujem teda aj na vlastnej koži.

PCMCIA karta Sony Ericsson GC85 je určená najmä do notebookov, ktoré bezpečne pripojí do siete GPRS/EDGE. Existuje však aj riešenie pre pripojenie tohto zariadenia do bežného PC.

Od počiatkov spustenia EDGE v Orangei som mal možnosť toto pripojenie aj prakticky využívať. Už niekoľko mesiacov pred oficiálnym predstavením služieb Orange internet klasik a Orange internet maxi sme vďaka rôznym mobilným telefónom s podporou EDGE pripojených k počítačom pocítili rýchlejšie dátové prenosy. Vtedy sme bežne dosahovali rýchlosti 25 a viac kB/s. Dnes je realita na hranici 100 kb/s, t.j. priemerne na úrovni 11 kB/s (na základe mnohých meraní DSL.sk za júl 2005). Preto sa stále viac začíname zameriavať na inú výhodu EDGE, ktorú poznáme aj vďaka GPRS - mobilitu. Získať v mnohých veľkých či malých mestách neobmedzené pripojenie poskytujúce priemerne dvojnásobnú rýchlosť ako GPRS už od niekoľko sto korún je pre mnohých lákavé.

Moje hodnotenie EDGE po niekoľkomesačných skúsenostiach: nahradí aj svižný dial-up alebo pomalé mikrovlnné pripojenie. Na prehliadanie webových stránok, e-mailovú komunikáciu alebo ICQ je to úplne dostatočné pripojenie, niektorí cez EDGE dokonca využívajú VoIP (telefonovanie cez internet).

Po dlhých skúsenostiach s pripojením cez mobilný telefón (s podporou EDGE) pripojený k počítaču prostredníctvom Bluetooth, som vyskúšal PCMCIA kartu Sony Ericsson GC85.

Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85

Základná charakteristika:

- rozmery: 85.6 x 54 x 5 mm, gumená anténa 60 mm,

- hmotnosť: 44 gramov s anténou,

- siete: GSM 900 (max. 2 W), GSM 1800 (max. 1 W), GSM 1900 (max. 1 W),

- všeobecne: 16-bitové rozhranie PCMCIA pre PC kartu, typ II, nerozšírená ? do zásuvky pre PC kartu, pripojenie 50 Ohmov, odpojiteľná anténa, kĺb otočný o 360°.

- OS: Windows 98SE, ME, 2000, XP

- podpora SMS

- GPRS: trieda 10, 4+2 (príjem do 53,6 kbps, odosielanie do 26,8 kbps)

- EDGE: trieda 10, 4+2 (príjem do 247,4 kbps, odosielanie do 123,7 kbps)

- spotreba:

Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85

Z PCMCIA slotu v notebooku vytŕča len gumená anténa, ktorou je možné voľne otáčať. Bez nej je pripojenie nemožné. V internetových diskusiách som sa stretol pomerne často s problémom odlomenia antény, poškodenia ich spojenia. Anténu údajne nie je možné nikde samostatne dokúpiť. Dokonca ani v servise.

Inštalácia

Ja mám možnosť používať kartu dovezenú zo zahraničia. Na začiatku boli menšie problémy s jej inštaláciou. Pomohol však originálny softvér stiahnutý zo stránky www.sonyericsson.com. V prípade bežného slovenského balenia samozrejme získate ku karte originálny softvér.

Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85

Pred inštaláciou je však veľmi dôležité upozorniť, že kartu GC85 do počítača zasunieme až po kompletnej inštalácii softvéru! Po nainštalovaní a spustení Manažéra, ktorého ikona sa objaví pri inštalácii aj na ploche počítača, vsuniete kartu do notebooku. Tá je po chvíli rozpoznaná a automaticky nainštalovaná. Potom, ak je vaša SIM karta s dátovým programom chránená, stačí zadať PN kód a pripojiť sa k internetu.

Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85

Pripájanie do siete je bleskové, registrácia a pripojenie nastane asi 3 sekundy po zadaní požiadavky.

Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85 Sony Ericsson GC85

Po spustení programu Wireless Manager sa v stavovom riadku (tray) objaví jeho ikona zobrazujúca silu GSM signálu a prítomnosť signálu GPRS (je de facto identická s indikátorom stavu signálu na novších telefónoch od Sony Ericsson). Kliknutím na ňu sa otvorí okno s aktuálnym stavom karty a menu tvoreným z šiestich jednoduchých ikon.

Stav karty - vľavo silu signálu, názov operátora a jej aktuálny stav, vpravo zvolené pripojenie, ikonu pripojenia odpojenia, pod nimi trvanie aktuálneho pripojenia, rýchlosť a prenesené dáta. V jej dolnej časti sa nachádza malý stavový riadok so signalizáciou prijatej správy či plnej pamäti správ.

Nastavenia karty - jej zabezpečenie (Zámok karty a ochrana PIN kódom), nastavenia SMS centra, vlastné čísla či filtre hovorov a pod.

Telefónny zoznam (na SIM karte a vlastný zoznam) funguje identicky ako u telefónu, počet položiek záleží od druhu SIM, kapacitu vlastného zoznamu si nedovolím odhadnúť. Predpokladám však, že vyspelý užívateľ, ktorý si takúto kartu zadováži bude používať zoznam napríklad uložený v Outlooku. Záznamy sa dajú presúvať na či zo SIM prípadne exportovať alebo importovať do a zo súboru vo formáte *.csv.

Ikona editora SMS správ - je priamo spojená s telefónnym zoznamom, GC85 ponúka odosielanie a prijímanie SMS správ, ktoré ukladá priamo na SIM (ich množstvo opäť závisí od SIM) alebo je ich možné presúvať do samostatného adresára pre uložené SMS. Počas písania zobrazuje editor počet napísaných znakov, dlhé správy nie sú problém. Nanešťastie v prípade dátového programu Orange Internet nie je možné SMS odosielať, ale len ich prijímať (nahradzuje ju služba Môj asistent). Zo SIM s programom Orange World nebol problém SMS odoslať.

Čarovná palička - slúži pre vstup do Connection Managera. Pomocou neho si jednoducho vytvoríte nové alebo upravíte aktuálne pripojenie.

Posledná ikona otvára dôverne známe menu služieb operátora, ktoré kvôli nemožnosti čokoľvek z karty odoslať nefunguje.

PRAKTICKY

Praktické skúsenosti s kartou sú výborné. Pohodlie pri surfovaní si nemôžem vynachváliť. Rýchlosť pripojenia je o čosi vyššia než pri bežnom pripojení prostredníctvom mobilného telefónu s rovnakou konfiguráciou, no samozrejme nejde o zázračnú krabičku a popisujem len moje niekoľkodňové subjektívne dojmy. Ak je v oblasti EDGE, tak túto technológiu využijete najlepšie ako len môžete. Načítavanie stránok je akési plynulejšie.

Počas pripojenia vidíte neustále aktuálnu rýchlosť pripojenia. Vidíte aj celkový počet dát prenesených počas daného pripojenia. Rovnako je možné zistiť množstvo prenesených dát od určitého dátumu resetu počítadla. Program zobrazuje stav aj pre GPRS aj CSD pripojenie podľa času pripojenia aj prenesených dát.

Medzi hlavné výhody tohto riešenia patrí:

- možnosť ukryť EDGE modem do notebooku, z ktorého vytŕča len anténa,

- vyriešenie problémov s neustálym nabíjaním telefónu ako modemu,

- žiadne obavy o zničenie telefónu neustálym používaním ako modemu,

- odpadajú problémy s káblom či Bluetooth pripojením a náklady na ich zaobstaranie,

- o čosi vyššia rýchlosť pripojenia a načítavania stránok.

Aktualitácia softvéru cez internet

Server SEMania.cz zverejnil veľmi pekný a podrobný postup pri aktualizácii softvéru karty GC85. Samozrejme som ho nenechal bez povšimnutia.

Po vstupe na web stránku aktualizačnej služby musíte najprv potvrdiť 8 dôležitých bodov. Stručne povedané, musíte mať GC85 vsunutú v notebooku, avšak aktualizáciu musíte uskutočniť pomocou iného pripojenia k internetu. Ostatné podmienky už istotne splníte.

V ďalších krokoch ste vyzvaní k uzavretiu ostatných programov a aplikácií spustených v notebooku. Pripravte sa na download 12 MB dát. Aby ste si mohli prevziať inštalačný balík s klientom PC, musíte akceptovať licenčnú zmluvu.

Nakoniec vám ostáva len aktualizáciu uskutočniť. Mne sa to z neznámych dôvodov nepodarilo. Skúšal som viacero variantov, nepomáhalo nič. Nový softvér sľuboval najmä zobrazenie prítomnosti EDGE. Nakoniec...načo mi je zobrazenie EDGE? Ja ho potrebujem aj cítiť. :-)

- produktová stránka

- komplexná podpora GC85

- aktualizačná služba SE GC85

Sony Ericsson GC85 je výborným zariadením pre vyriešenie otázky pripojenia vášho notebooku k internetu cez GPRS/EDGE. Praktické skúsenosti s GC85 dokazujú, že tento produkt je kvalitný. Môj známy dokonca veľmi dôkladne porovnával pripojenie cez Nokiu 6230 a GC85. Záhadne dospel k záveru, že dátová karta vždy pracovala svižnejšie a dátový prenos bol s ňou rýchlejší. Podotýkam, že ide o človeka, ktorému osobne značne dôverujem.

Najväčším konkurentom Sony Ericssonu GC85 je PCMCIA karta s podporou EDGE v konfigurácii 12, ktorá sa dizajnovo odlišuje len inou anténou. Je to produkt kanadského výrobcu - Sierra Wireless AirCard 775.

Cena Sony Ericssonu GC85 sa pohybuje na úrovni 11 000 Sk. Mobilní operátori ju ponúkajú aj k svojim dátovým produktom.

Za požičanie dátovej karty Sony Ericsson GC85 ďakujem Atlisovi.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.09.2005 - 00:00

Andrej: Mam dlhsi cas problem s touto kartou. Isty cas fungovala celkom dobre, ale teraz mam s nou problem - napriek korektnemu nainstalovaniu sa karta nevie pripojit na automaticku IP adresu, t.j. nefunguje teda ani pripojenie na siet, konkretne T-M. Vie mi niekto pomoct?

anonymous07.09.2005 - 18:20 Trvalý odkaz

Miur: Niekedy GC85 ako riso alias riso mobilmaniak a teraz GC85 v podani risa alias riso foniak:-)

anonymous07.09.2005 - 18:52 Trvalý odkaz

Cuko: Ved je aj SE GC 89. Mohol by si aj o nej nieco napisat, aspon zakladne info.

anonymous07.09.2005 - 20:48 Trvalý odkaz

Atlis: No vec sa ma tak, ze Riso ma teraz GC85 opat odomna a porovnava ju s 6681, takze je v tom rozdiel...

Cuko, recenziu na GC89 najdes napriklad na semania.cz... a zakladne udaje su na sonyericsson.com/sk

Celá diskusia 7 príspevkov