Poradňa: Môže bezdrôtové nabíjanie skracovať životnosť batérie v smartfóne?

V redakcii sa bezdrôtového nabíjania nebojíme. Používame ho však radšej doma či v aute. Záložné zdroje s plochou podporujúcou prenos cez štandard Qi považujeme za zbytočné a slúžiace skôr na dopĺňanie energie do hodiniek alebo slúchadiel.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Matúš nám píše: "Zdravím, kúpil som si externý zdroj s bezdrôtovým nabíjaním pre môj Samsung, ide o originálny Wireless Battery Pack EB-U1200. Nechcem nič pokaziť, je podľa vás možné nabíjanie aj v prípade, že telefón zostane v silikónovom puzdre, alebo mobil musím vždy vybrať? Nikde som sa to nedočítal a nechcem skúšať pokus-omyl. Nehrozí prehrievanie alebo zničenie batérie za pol roka? Zároveň chcem jej životnosť v novom mobile čo najviac predĺžiť."

Tomuto záložnému zdroju s možnosťou bezdrôtového nabíjania podporovaných smartfónov sme sa už na našom webe venovali v jednej z predchádzajúcich Poradní s názvom Hľadáme powerbank s bezdrôtovým Qi nabíjaním hodiniek Galaxy Watch. Tam sme zistili, že Wireless Battery Pack EB-U1200 za 45 eur môže byť dobrou voľbou a z pohľadu ceny / kapacity len ťažko hľadá na trhu konkurenciu.

Matúš s ním môže bez obáv namiesto hodiniek nabíjať aj svoj mobil a ubezpečujeme ho, že tenké silikónové puzdro naozaj snímať nemusí.

Prenos energie z cievok na nabíjačke do cievok na chrbte smartfónu síce funguje najideálnejšie pri čo najmenšej vzdialenosti a čo najlepšom vycentrovaní "na stred", no pár milimetrov plastu, silikónu či dokonca kože pri luxusnejších puzdrách už príliš veľký rozdiel nespraví.

Bezdrôtové nabíjanie nám však dáva zmysel skôr pri nabíjaní drobného príslušenstva ako sú hodinky, slúchadlá či náramky, prípadne pri položení na bezdrôtové nabíjacie plochy v aute a na pracovnom stole. Skrátka v prípadoch, kedy nabíjate akumulátory so zanedbateľnou kapacitou alebo pri nabíjaní priamo z elektrickej siete, nie obmedzeného záložného zdroja.

Bezdrôtové nabíjanie je totiž oproti káblu oveľa menej efektívne a veľká časť prenášanej energie sa nevyhnutne stratí. Takáto forma dobíjania mobilu s 3500 mAh alebo 4000 mAh batériou si z 10000 mAh záložného zdroja vezme tak veľa energie, že budete radi, ak z neho svoj smartfón doplna nabijete aspoň raz. V praxi sa hovorí o účinnosti približne 60 %.

V aute alebo doma na nabíjacej podložke pripojenej priamo do siete preváži pohodlie, no dôvod, prečo takto mrhať energiou v záložnom zdroji naozaj nevidíme. Použite preto radšej kábel. Ten bude mobil nabíjať aj v ruksaku počas chôdze.

A čo teplo? Je fakt, že pri bezdrôtovom nabíjaní sa smartfóny môžu zahrievať výraznejšie a existuje veľa štúdií, ktoré jasne dokazujú, že vyššie teploty životnosť batérie skracujú.

Myslíme si však, že na hraničné teploty sa dostate skôr v prípadoch, kedy mobil zabudnete v rozpálenom aute alebo ho necháte na slnku počas letných dní. Pri nabíjaní sú teploty stále relatívne nízke a hlavne, elektronika v moderných akumulátorch vie v prípade potreby znížiť nabíjací prúd a všetko tak opäť schladiť. V čase rýchlonabíjačiek a 25-wattového či dokonca očakávaného 100-wattového nabíjania už manažment teplôt nebude problém. Je pravdou, že puzdro vždy zníži odvod tepla, najmä z kovových chrbtom smartfónov, no príliš by sme si nad tým hlavu nelámali, pokiaľ nenarazíte na žiadne problémy pri reálnom každodennom používaní.

Väčšina moderných smartfónov už disponuje batériami, ktoré dva alebo tri roky každodenného používania zvládnu s takým poklesom kapacity, ktorý ešte používateľ dokáže akceptovať. V redakcii napríklad používame aj takmer tri roky starý iPhone 7 Plus, ktorý stále hlási 85 % kapacitu akumulátora.

Pri nabíjaní však odporúčame, aby ste zdroj energie neodpájali a nepripájali príliš často. Preferujte preto bezdrôtové nabíjanie cez noc, v práci či počas dlhšej jazdy autom, kedy nemáte potrebu mobil neustále brať do ruky každých 10 minút. Veď pri nabíjaní cez kábel ho tiež radšej neodpájate a nepripájate v nekonečných cykloch. A možno zvážte tiež to, či bezdrôtovú nabíjačku potrebujete priamo na nočnom stolíku, vedľa vašej hlavy.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

vauvauvau 01.06.2019 - 19:27

ano tiez som si myslel ze cez noc to bude ok akurad ze tam zalezi ci bezdrat nabijacka sa vie uplne vypnut v zmysle ze nebude ziadny odber, skusal som teda jednu a tam aj po nabiti stale prebieha proces akoby sa nabijalo, sice fon najskor uz prud nebere ale za to nabijacka stale akoby pusta urcity vykon a napr nabijanie trva 2.hodky a az do rana je tam potom aj po nabiti cca 6w a podlozka zahrieva fon, darmo, kabel je kabel, velka vec je ze ak to ma clovek v izbe kde spi tak v noci krasne pocut zvoky adapteru a rusi to

Celá diskusia 1 príspevok