iOS 13 by mal priniesť tmavý režim a ďalšie zmeny dizajnu

Predchádzajúca verzia iOS 12 sa sústredila na vylepšenie spoľahlivosti a zmeny pod povrchom. Pri iOS 13 sa očakáva, že novinky uvidíme už na prvý pohľad.

Už 3. júna štartuje každoročná konferencia WWDC určená pre vývojárov a programátorov aplikácií pre iOS, macOS a ďalšie operačné systémy Applu.

Hneď na úvod sa očakáva predstavenie novej verzie iOS 13. Na verejnosť preto začínajú prenikať špekulácie o tom, čo všetko by sa mohlo zmeniť a aké nové funkcie možno očakávať. Server 9to5mac.com dokonca tvrdí, že získal skutočné scereenshoty, ktoré odhaľujú, na čo sa máme pripraviť.

Tmavý režim prostredia v iOS je už takmer istota. iPhony X, XS a XS Max presedlali na OLED displeje, pri ktorých majú pixely v prípade, že zobrazujú čiernu farbu (RGB 0,0,0) nulovú spotrebu energie. Zostávajú totiž úplne zhasnuté.

Čierna téma by teda mohla zákazníkom priniesť pár minút výdrže navyše. Tmavý režim je už takmer rok súčasťou macOS, a pomerne populárny je aj medzi používateľmi či vývojármi aplikácií tretích strán. A aby toho nebolo málo, o tom, že sa dostane aj do iPhonov, sa špekulovalo ešte pred predstavením iOS 12.

obr: Macrumours.com

Dočkať by sme sa mohli tiež výraznejších zmien v prostredí, ktoré už pár rokov v zásade rovnaké. Dá sa povedať, že doteraz najdrastickejšou zmenou bol prechod na tzv. flat dizajn v iOS, kedy pestrofarebné 3D textúry vytlačili jednofarebné ikony a položky v menu.

Už dlhšie sa spomína napríklad decentnejšie zobrazenie ukazovateľa hlasitosti, ktorý teraz trochu zbytočne vyskakuje v strede obrazovky. Zmeniť sa ale môže aj ľavá obrazovka pre widgety a systémové aplikácie ako Find My Friends, Pripomienky či Mail.

obr: 9to5mac.com

No a keďže Apple začína do popredia tlačiť služby a nie hardvér, vylúčiť nemožno ani redizajn App Store, Apple Music, Books alebo novej TV aplikácie.

obr: Macrumours.com

Slováci však budú určite najčastejšie kontrolovať svoju aplikáciu Wallet. Štart Apple Pay totiž potvrdilo viacero našich bánk, ktoré čakajú už len na finálnu zelenú od amerického giganta. Keď Apple Pay v našom regióne konečne odštartuje, vo Wallete pribudne + pre pridanie novej platobnej karty. Pochválenie sa novými krajinami by mohol byť zaujímavý bod v ostro sledovanej úvodnej prezentácii na WWDC.

Server Macrumours.com odhaduje tiež príchod nových gest na iPady a možno dokonca tiež prepracovanie multitaskingu či sprístupnenie možnosti aplikácie zmenšiť do samostatných okien, podobne ako je tomu na počítačoch. Väčšie iPhony by sa zas mohli dočkať podpory pre Apple Pencil.

Už nejaký ten rok sa pracuje aj na možnosti spúšťať iOS aplikácie na dospelejšom macOS, teda operačnom systéme pre počítače. Uvidíme však, či Apple tento tzv. cross platform sprístupní už tento rok.

Nezabúdajte tiež na to, že hoci iOS 13 uvidíme už v júni, ostrý štart ho čaká až v septembri, kedy ho výrobca nainštaluje do nových iPhonov. Pár týždňov predtým by mal by't sprístupnený vo forme developerskej a verejnej beta verzie.

Zdroj: 9to5mac.com, Macrumours.com

Diskusia k článku:

Laura 30.05.2019 - 18:17

iPhone 8 plus tiež dostane tmavý režim?

david hulák02.06.2019 - 01:59 Trvalý odkaz

A iphone SE? Nezlepšia výdrž o 50%?

Celá diskusia 3 príspevky