Huawei môže prísť o SD karty, Bluetooth a Wi-Fi

Nitky spolupráce amerických firiem sa v prípade Huaweiu aj naďalej trhajú. Po strate Android licencií prichádza na rad členstvo v Aliancii W-Fi. Ohrozená je aj kooperácia s Bluetooth SIG a Alianciou SD.

Na Huawei sa valí jedna rana za druhou. Po sankciách stratil práva na licencie pre Android, čo znamená, že nové telefóny prídu o aktualizácie a dôležité aplikácie ako Gmail, YouTube či podporu obchodu Play.

Postupne sa od firmy začalo dištancovať viacero partnerov, vrátane ARM, ktorý sa podieľa na výrobe procesorov Kirin. Americká vláda dala Huaweiu zatiaľ 90-dňovú výnimku. Medzitým spoločnosť prichádza o ďalších kľúčových partnerov.

Podľa najnovších správ má Huawei postihnúť aj obmedzenie v Aliancii Wi-Fi, ktorá vznikla za účelom vývoja nových bezdrôtových štandardov a technológií. Hovorí sa o dočasnej strate členstva. Pre čínskeho výrobcu by to znamenalo, že na Wi-Fi technológiu a jej používanie stratí vplyv, čím by sa stal menej konkurencieschopný. Okrem toho sa hovorí aj o problémoch s licenciami americkej organizácie Bluetooth SIG, bez ktorých nemôže žiadna firma používať rozhranie Bluetooth.

Svoje partnerstvo rozviazala s Huaweiom aj Asociácia SD, ktorá udeľuje licencie na používanie pamäťových kariet. Napriek tomu by sa však firma mohla spoľahnúť buď na interné úložisko, alebo vlastné riešenie v podobe Nano Memory Card. Medzi Čínou a USA sa však už črtá dohoda, vďaka ktorej by sa situácia mohla aspoň čiastočne upokojiť. Ako to celé dopadne, si zatiaľ netrúfame odhadnúť.

Zdroj: androidauthority.com, interestingengineering.com/, androidpolice.com

Diskusia k článku:

Rastislav.j 28.05.2019 - 18:40

"že na Wi-Fi technológiu a jej používanie stratí vplyv," to má znamenať, že použiť môže, ale nebude priamo ovplyvňovať vývoj?

Celá diskusia 1 príspevok