Dilema: Huawei Mate 20 Pro vs. Huawei P30 Pro

Porovnanie dvoch sesterských modelov veľa rozdielov neukáže. Rovnaký je čip Kirin 980 aj 4200 mAh batéria, vylepšené fotoaparáty ale môžu byť dôvodmi, prečo si priplatiť.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa venujeme formou takéhoto článku.

Erika sa rozhoduje medzi dvoma smartfónmi od Huaweiu a keďže platí, že si mimoriadne ceníme aj vaše skúsenosti, požiadali sme vás o pomoc a rady na našom Facebooku Fony.sk. Ako vidíte, prioritou má byť kvalita fotoaparátu.

Preto hneď uvádzame, že hoci majú základné snímače oboch smartfónov až 40-megapixelové rozlíšenie, nie sú úplne rovnaké.

Huawei P30 Pro priniesol ďalšiu evolúciu. Čip jeho fotoaparátu je vyskladaný z tzv. RYYB pixelov (zoradené sú tak, aby zachytávali viac žltého spektra namiesto zeleného v bežných RGB), čo aj podľa nášho článku Takto fotí Huawei P30 Pro výrazne vylepšuje fotografie za horšieho osvetlenia a v režime Noc dokáže takmer zázraky. Vidno to najmä na dvoch snímkach, ktoré boli zachytené v tuneli. PR oddelenie značky by sa nebálo povedať, že novinka vďaka nemu doslova vidí v tme.

Aj Mate 20 Pro režim Noc má, a hoci tiež funguje výborne, v porovnaní s novším súrodencom sú jasné rozdiely v jeho neprospech. Podobný verdikt platí o teleobjektíve - Mate 20 Pro ponúkne "iba" 3-násobné optické priblíženie, kým P30 Pro umiestnila šošovky pozdĺž chrbta a pracuje až s 5-násobným priblížením. Ak si k tomu pripočítate schopnosť pracovať s výrezmi s obrovského základného čipu, bez straty kvality by malo byť možné zoomovať až 10-násobne.

Rovnaké sú tak len 20-megapixelové širokouhlé fotoaparáty a kvôli čipom Kirin 980 tiež nemožnosť nahrávania 4K videí pri plynulejších 60 pfs. To kritizujeme aj pri ukážkových videách v Takto fotí Huawei Mate 20 Pro.

Oba telefóny ponúknu 6 GB operačnú pamäť a 128 GB úložisko rozšíriteľné nešťastným NM kartami. Pro 30 si môžete objednať aj vo verzii s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom za tisíc eur, no pre naše porovnanie si vystačíme so základnou verziou za 899 eur. Mate 20 Pro bude o niečo lacnejší, za 849 eur v overených e-shopoch, v ktorých by sme sa nebáli nakupovať ani my.

Jeho výhodou ale budú zrejme iba stereo reproduktory a reverzné bezdrôtové nabíjanie príslušenstva. Rýchle aj klasické bezdrôtové nabíjanie či vodeodolnosť ponúknu obaja, rovnako ako infraport.

Identicky veľké sú 4200 mAh batérie, pozorné oko si ale všimne rozdiely v displejoch. P30 Pro má mierne väčší 6,47-palcový panel s Full HD+ rozlíšením a menší výrez okolo prednej kamery, Mate 20 Pro zas dalo prednosť trochu QHD+ rozlíšeniu a senzorom, ktoré vašu tvár bez problémov rozpoznajú aj v tme. Pri využívaní čítačiek odtlačkov prstov integrovaných priamo do displejov, je to možno jedno, no z našich skúseností môžeme potvrdiť, že toto riešenie ešte nie je 100 % spoľahlivé.

Ak potrebujete ešte viac informácií, prečítajte si naše podrobné recenzie Huawei Mate 20 Pro - to najlepšie z ázijskej kuchyne a Huawei P30 Pro - päťnásobné priblíženie a solídna výdrž.

My by sme si vybrali novší P30 Pro. Má lepší základný fotoaparát a ešte zaujímavejší teleobjektív s 5-násobným optickým priblížením. Vyššie rozlíšenie displeja by sme radi vymenili za menší výrez okolo prednej kamery a 50-eurový rozdiel v cene považujeme za zanedbateľný. Náročnejší používatelia tiež dostanú možnosť priplatiť si za verziu s 8 GB RAM a 256 GB priestorom.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

marek1234 26.05.2019 - 14:11

Rozhodne P30 Pro, z viacerých dôvodov, novší, netrpí neduhmi odladenosti narozdiel od Mate 20 Pro, v konečnom dôsledku stačí pozrieť krátke recenzie na Heureke, kde 85% zodpovedá presne a reálne tej kvalite a po tomto telefóne by som ja osobne už nesiahol. A neposlednom rade vyradený z testovania na Android Q.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne26.05.2019 - 15:46 Trvalý odkaz

V tomto období ešte niekto reálne uvažuje nad Huawei? Ty vole...

upozornenie26.05.2019 - 17:23 Trvalý odkaz

mozno nejaky starsi mail :-)

Knoxville26.05.2019 - 17:30 Trvalý odkaz

Kto ešte tieto pseudo "dilemy" berie vážne?...

Celá diskusia 33 príspevkov