Nokia 210 - staré dobré časy v nedohľadne

Mini recenzia klasického dual SIM mobilu s VGA fotoaparátom, 2,4'' QVGA displejom a 1020 mAh batériou.

 

Známy remake Nokie 3310 z roku 2017 stojí v obchodoch stále asi šesťdesiat eur. Ponúka 2 Mpix fotoaparát, FM rádio, 1200 mAh batériu BL-4UL, pripomína starú klasiku, ale mám k nej od začiatku výhrady.

 

Nokie spred desiatich rokov totiž používali spoľahlivejšie (lepšie čitateľné) displeje s menšou medzerou pod ochranným sklom, takže sa menej leskli na slnku. Aj tlačidlá na nich boli istejšie a samotné telefóny pôsobili solídnejším dojmom.

 

V obchodoch okrem Nokie 3310 (2017) nájdeme už tretím rokom aj sympatickú Nokiu 230. Funkčne je veľmi podobná Nokii 3310, no zaujme väčšou 2,8'' QVGA obrazovkou a triezvym dizajnom. Cena tiež okolo 60 eur. Na 3310-ke mi prekáža spojenie viacerých tlačidiel do dvojíc. Hlavne seniori s tým môžu mať problém. Nokia 230 už má všetky tlačidlá jednotlivé, ale bez odstupu. Sú natlačené na sebe. Ani to sa mi nezdá ako najlepšie riešenie.

 

A preto ma zaujala 40-eurová Nokia 210. Tohtoročná novinka s VGA fotoaparátom, 1020 mAh batériou a 2,4'' QVGA displejom síce trochu stráca na 230-ku (a kapacitou batérie aj na Nokiu 3310), ale ponúka samostatné tlačidlá s odstupom. Tak som jednu zabezpečil a vyskúšal.

Základné info: Nokia 210

 

Ide o mobil, ktorý šikovne sadne do ruky. U nás sa predáva len v čiernej verzii, vo svete aj v červenej a sympatickej sivej. Matné prevedenie nezachytáva odtlačky prstov.

 

Celú zadnú stenu môžete odňať a po vybratí starej známej batérie BL-5C môžete do Nokie 210 vložiť pamäťovú kartu microSD (hlavne na fotky a hudbu) a k tomu dve mini SIM karty. Ide o starý rozmer známy zo všetkých tých desaťročných Nokií. Pre vloženie microSIM či nanoSIM si zabezpečte redukciu.

 

Pri kúpe novej SIM karty to nebude problém, tá sa vždy predáva vo veľkosti miniSIM, z ktorej vylupnete microSIM alebo nanoSIM. Ale potom už na použitie takto malých SIM kariet napríklad v Nokii 210 potrebujete adaptér.

 

Po zapnutí Nokie 210 vidíte typickú domácu obrazovku. Hore dva riadky pre dve SIM karty, veľký čas, dátum, pod ním aktuálne upozornenie (zmeškaný hovor, prijatá SMS, zapnuté rádio...) a dole tri možnosti.

Ľavým tlačidlom sa dostanete do ponuky Ísť na, kde sa nachádzajú skratky k fotoaparátu, zablokovaniu tlačidiel, svietidlu, hlasitosti zvonenia, nastaveniam telefónu a v poslednej položke "Ľavé tlačidlo" môžete vybrať, aké ďalšie funkcie chcete v ponuke "Ísť na" vidieť.

 

Pravým tlačidlom pod displejom sa dostanete do VGA fotoaparátu. Fotografie z neho sú mizerné, a keby v tomto mobile žiadny nebol, nič by sa nestalo.

Tlačidlom pre príjem hovoru (kedysi zelené tlačidlo) sa dostanete do posledných hovorov. Tlačidlom pre ukončenie hovoru (kedysi červené) skočíte do dôležitej ponuky pre ovládanie hlasitosti (tlačidlá hlasitosti totiž na tejto Nokii úplne chýbajú!), Bluetooth a vypnutie mobilu.

 

Pod displejom sa nachádza aj štvorsmerové tlačidlo. Jeho spodnou časťou sa z domácej obrazovky dostanete do kontaktov, pravou do kalendára a ľavou do tvorby novej SMS. Je to logické, stačí sa len naučiť tieto tri ťahy.

Potvrdzovacím tlačidlom v strede štvorsmerového štvorca sa dostanete do Menu, teda hlavnej ponuky funkcií. Cez Voľby si môžete vybrať, či bude mať formu zoznamu, tabuľky 3 x 3 alebo 4 x 4 ikony.

 

Pre úplnosť uvádzam zoznam všetkých položiek od výroby:

- Denník hovorov - k tomu sa z domácej obrazovky dostanete aj stlačením tlačidla pre príjem hovoru

- Kontakty - do nich sa z domácej obrazovky dostanete aj šípkou nadol

- Fotografie - galéria snímok zo 16 MB (áno, MB) pamäte mobilu alebo vloženej pamäťovky

- Budík - päť jednorazových alebo opakovaných budíkov

- Internet - prehliadač Opera Mini

- Správy - SMS a MMS správy

- Facebook - m.facebook.com cez Operu Mini

- Mobile Store - obchod s niekoľkými hrami od Gameloftu

- Weather - predpoveď počasia

- Kamera - do nej sa dostanete aj z domácej obrazovky

- Hudba - prehrávač MP3 súborov z pamäťovej karty

- Rádio - jednoduché FM rádio fungujúce po pripojení slúchadiel do audio jacku

- Nastavenia

- Videá - prehrávač videí z mobilu alebo pamäťovej karty

- Snake - typická hra s hadíkom

- Kalkulačka - primitívne počítadlo so štyrmi základnými matematickými operáciami

- Súbory - prehliadač súborov v mobile alebo na pamäťovej karte

- Kalendár - mesačný náhľad a pod ním udalosti v označenom dni bez možnosti synchronizácie či ukladania udalostí napríklad na pamäťovú kartu

- Extra - odpočítavanie, stopky, svietidlo a konvertor mien

- Poznámky - 100-znakové zápisky

- Počítadlá - hovorov

- Smart Dual SIM - správa SIM kariet

a štyri demo ukážky hier, ktoré si musíte kúpiť.

Nastavenia telefónu:

- pripojiteľnosť - režim offline, správa SIM a Bluetooth

- tóny - rôzne zvonenia pre hovory a správy na oboch SIM kartách, vibrácie a zvuky tlačidiel

- displej - tapeta, podsvietenie (doba a intenzita), šetrič, veľkosť písma, upozornenia na domácej obrazovke a vylepšenie farieb

- profily - normálny, tichý, pípnutie, vonku a osobný s možnosťou načasovania

- dátum a čas

- záloha na pamäťovú kartu

- nastavenia hovoru s možnosťou blokovania čísiel

- nastavenia telefónu - jazyka, automatického zámku klávesnice a osobného uvítania

- nastavenia ceny

- príslušenstvo - správanie po pripojení slúchadiel

- ochranné nastavenia - ochranný kód mobilu (od výroby tuším 12345)

- nastavenia Ísť na

- spätná väzba

- obnova výrobných nastavení

 

Ako vidíte, možností je tu menej než na mnohých desaťročných Nokiách. Nedočkáte sa Wi-Fi pripojenia, Nokia 210 je naozaj jednoduchý mobil pre základné použitie. Neprináša nič nové.

 

Nabijete ju microUSB konektorom a na jedno nabitie vydrží niekoľko dní aktívneho používania. To je jej základná devíza. Fotoaparát považujem za nepoužiteľný, zo zábavných funkcií majiteľ ocení FM rádio a prehrávanie MP3 súborov z pamäťovej karty.

Záver

Na Nokii 210 by som ocenil automatickú reguláciu jasu, lepší displej tesne pod ochranným sklíčkom, Wi-Fi pripojenie, aplikáciu na čítanie e-mailov, a určite aj jednoduchý whatsapp, viber alebo iný messenger na komunikáciu seniorov s deťmi či vnúčatami.

 

Úprimne si neviem tento mobil predstaviť v rukách detí či teenagerov, skôr ho vidím v rukách starších nenáročných používateľov. A tí by aj tak ešte o čosi viac ocenili staré dobré Nokie. Namiesto nich sa dnes vyrábajú tieto nafúknuté plastové hračky s nepohodlnými tlačidlami, lacnými plastmi a nedotiahnutými funkciami, ktoré za posledné tri roky neprešli žiadnou inováciou. A mne je to ľúto. Popri Nokii 210 sa tak v obchodoch obzrite aj po seniorských telefónoch Aligator, Emporia, Doro a ďalších značiek. Možno spravíte lepšie. Ich klávesnice sú lepšie prispôsobené nemotorným prstom, displeje sú často lepšie čitateľné a výdrž na jedno nabitie porovnateľná. A ukážky hier od Gameloftu majiteľom tiež určite chýbať nebudú.

Ak máte s Nokiou 210 akékoľvek skúsenosti, napíšte ich do komentárov. Budem vám veľmi vďačný. Rád by som spolu s vami našiel jej cieľovú skupinu. Veľmi pomôžu aj vaše skúsenosti s novou Nokiou 3310 (2017), ktorá za 20 eur navyše prináša atraktívnejšie meno, atraktívnejší dizajn, trochu lepší fotoaparát a silnejšiu batériu.

Mimochodom, Nokia 3310 má už aj nástupcu v podobe Nokie 3310 4G. Ten ponúkne podporu LTE, Wi-Fi, väčšiu internú pamäť a poslúži tiež ako Wi-Fi hotspot. Do našich obchodov však zatiaľ nedorazila.

Diskusia k článku:

Peter Hric 22.05.2019 - 23:17

Radšej by som videl recenziu na Nokia 8.1 a Nokia 9 Pureview. Dik

Celá diskusia 1 príspevok