Podľa Trumpa sú ohrozené telekomunikácie USA. Vyhlásil stav národnej núdze

Federálna vláda dostala právomoc zablokovať americkým spoločnostiam nákup cudzích telekomunikačných zariadení, ktoré by boli považované za národné bezpečnostné riziko.

Americký prezident Donald J. Trump podpísal v v stredu výkonné nariadenie, podľa ktorého bude môcť minister obchodu určiť, ktoré transakcie môžu byť potenciálne rizikové.

Žiadne mená spoločností, ktoré by patrili do bezpečnostného zoznamu nariadenie neuvádza, no dá sa to vnímať v súvislosti s obchodnou vojnou, ktorú USA vedú s Čínou, konkrétne firmou Huawei.

Spojené štáty dlhodobo tvrdia, že čínska vláda môže prinútiť spoločnosti používať v zariadeniach technológie a softvér na špehovanie amerických sietí. Téme sme sa venovali v článku Vlády a bezpečnostné služby varujú pred používaním zariadení Huawei a ZTE.

Čínsky výrobca tieto podozrenia opakovane poprel, no začiatkom roka musel opäť veľa vysvetlovať, keď v Poľsku zatkli za špionáž šéfa pobočky Huawei a zamestnanca Orangeu.

Trump vo svojom nariadení okrem iného uvádza, že zahraniční nepriatelia využívajú zraniteľnosť v oblasti informačných, komunikačných technológií a služieb, ktoré uchovávajú obrovské množstvo citlivých informácií za účelom hospodárskej a priemyselnej špionáže proti Spojeným štátom a jeho ľudu.

Tieto a ďalšie zistené skutočnosti predstavujú podľa Trumpa neobvyklú a mimoriadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomika USA. Preto prezident v súvislosti s touto hrozbou vyhlásil stav národnej núdze.

Oficiálne vyjadrenie Huawei:

Spoločnosť Huawei Technologies je pripravená a ochotná spolupracovať s vládou USA a navrhnúť účinné opatrenia s cieľom zaistiť kompletnú bezpečnosť jej technológií a produktov.

"Huawei je technologickým lídrom v oblasti 5G. Obmedzenie spoločnosti Huawei v podnikaní na území Spojených štátov amerických neznamená, že USA budú bezpečnejšie alebo silnejšie. Naopak, krajinu to obmedzí a prinúti k využívaniu menej kvalitných, ale drahších alternatív. USA tak budú zaostávať v nasadení 5G a nakoniec poškodia záujmy amerických spoločností a spotrebiteľov. Neprimerané obmedzenia navyše porušia práva spoločnosti Huawei a vyvolajú ďalšie závažné právne otázky," uviedla v reakcii na rozhodnutie americkej administratívy PR manažérka Huawei Technologies Ela Dekánková.

Zdroj: whitehouse.gov, theverge.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu