Telekom v Q1 2019: rástli výnosy aj počty zákazníkov (hospodárske výsledky)

Prvé tri mesiace tohto roka boli pre operátora úspešné. Výnosy udržal v čiernych číslach, zvýšil sa počet zákazníkov a v Bratislave uskutočnil významný test s Massive MIMO technológiou.

Za prvý kvartál 2019 dosiahol Telekom celkové konsolidované výnosy 185,4 milióna eur, medziročne narástli o 2,6 %. Prevádzkový zisk EBITDA stúpol podobným tempom na 82,2 milióna EUR, čo je o 2,5 % viac než v rovnakom období minulého roka. V prípade reportovania EBITDA novou metodikou so štandardom IFRS16 after lease by Telekom dosiahol medziročný nárast o 3,2 %.

Oblasť pevnej siete

Počet TV zákazníkov dosiahol nové maximum a vyšplahal sa na 621-tisíc. K pokračujúcemu rastu spoločnej bázy prispievajú obe portfólia Magio a DIGI TV. Počet širokopásmových prístupov medziročne stúpol na 693-tisíc.

V prvom štvrťroku 2019 Telekom mierne zvýšil aj pokrytie pevných sietí – na 563-tisíc domácnosti na optike a 659-tisíc domácností na VDSL.

Oblasť mobilnej siete

K 31. 3. 2019 využívalo služby mobilnej siete Telekomu 2 391-tisíc zákazníkov, medziročne ich počet narástol o 4,7 %. Za prvé tri mesiace tohto roka získal operátor 22-tisíc nových zákazníkov. V náraste bázy dominuje segment mesačných paušálov so 17-tisíc SIM kartami (o 5,9 % viac), ale mierny medzikvartálny i medziročný nárast je aj pri predplatených kartách (o 2,6 % viac).

Pozn.: Údaj 2 391-tisíc zákazníkov zohľadňuje počet klientov, ktorí vykázali aktivitu v priebehu posledných 12 mesiacov. Celkový počet aktívnych zákazníkov, ktorí využili služby Telekomu za posledné tri mesiace, dosiahol 2 293-tisíc zákazníkov.

Telekom v januári 2019 realizoval v Bratislave prvý test technológie Massive MIMO. Predviedol, ako sa dá posilniť sieťová kapacita v súčasnej 4G sieti a ako môže byť táto vlastnosť využívaná v ďalšej generácii sietí: viac zákazníkov využije vyššie rýchlosti v rovnakom čase.

VoLTE portfólio zariadení sa v Telekome zvýšilo na 73 modelov od deviatich výrobcov. V mobilných sieťach naďalej rastie aj dátová prevádzka, dosiahla už hodnotu 2 550 TB mesačne a medziročne stúpla takmer o 50 %.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu