Dilema: Samsung Galaxy A7 vs. Xiaomi Redmi Note 7

Minuloročný Samsung sme postavili proti stále čerstvej novinke od Xiaomi, ktorá ňou začína do popredia tlačiť svoju značku Redmi. Zaujme cenou, no nemá širokouhlý fotoaparát.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa venujeme formou takéhoto článku.

Tentokrát sme sa zamerali na lacné zariadenia, vďaka Tomášovi, ktorý nám napísal: "Dobrý deň, plánujem si kúpiť mobil do 250 eur. Rozhodujem sa medzi Samsungom Galaxy A7 a Xiaomi Redmi Note 7. Čo by ste mi odporučili?"

Samsung Galaxy A7 (2018) sa už v našej Dileme objavil niekoľkokrát. Zrejme aj preto, že jeho cena klesla veľmi blízko spomínanej 250-eurovej hranice. V overených e-shopoch sa dá zohnať už od 249 eur.

Výrobca niečo ušetril aj na 6-palcovom displeji, ktorý neexperimentuje s kontroverznými výrezmi. Zároveň však využil obľúbenú Super AMOLED technológiu, vďaka čomu môže ponúknuť funkciu Always on zobrazujúcu aktuálny čas a ikony zmeškaných notifikácií aj na zhasnutej obrazovke.

Xiaomi Redmi Note 7 je v tomto smere už trochu modernejší. Väčší 6,3-palcový IPS panel sa vďaka menším okrajom a maličkému vybratiu okolo prednej kamery podarilo vtesnať do o pár milimetrov menšieho tela.

Xiaomi bude naopak hrubšie a s hmotnosťou až 186 gramov aj ťažšie. To však najmä preto, že Samsung zahanbí silnou 4000 mAh batériou (+700 mAh oproti Galaxy A7), dokonca s rýchlym nabíjaním QuickCharge 4.0 cez praktickejší USB-C konektor.

Výpočet benefitov pokračuje nano povlakom zvyšujúcim odolnosť voči postriekaniu vodou, infračerveným vysielačom nahrádzajúcim diaľkový ovládač od televízora v obývačke a príjemnejšou cenovou politikou.

Ak by sme chceli dorovnať 64 GB vnútorné úložisko a 4 GB RAM v Galaxy A7, za rovnako vybavené Redmi by sme museli dať len približne 200 eur. Za 249 eur môžete získať aj variant s dvojnásobným 128 GB úložiskom.

Verzie dovážané na Slovensko (verzie Global) by mali podporovať aj naše 800 MHz LTE pásmo, no NFC pre čoraz populárnejšie bezkontaktné platby v obchodoch podľa dostupných informácií nemajú ani tie. A to nie je posledný argument, ktorý by misky váh mohol nakloniť k Samsungu.

Galaxy A7 (2018) disponuje dvoma samostatnými slotmi pre SIM a doplnkovým tretím pre pamäťovú microSD kartu. Pri Xiaomi si budete musieť vybrať medzi microSD a druhým telefónnym číslom.

Samsung tiež láka na tretí, širokouhlý fotoaparát. S 8 Mpix rozlíšením a lacnejšou optikou nejde zďaleka o takú hitparádu ako v oveľa drahšej sérii Galaxy S10, no iná perspektíva pri kreatívnom zachytávaní udalostí pred sebou sa aj tak hodí.

V našom článku Takto fotí Samsung Galaxy A7 (2018) a recenzii Samsung Galaxy A7 (2018) - rozumná stredná cesta považijeme za príjemné prekvapenie aj zábery z hlavného 24-megapixelového snímača. Posledným do partie bude 5 Mpix čip pre pomoc pri softvérovom rozostrovaní pozadia.

Redmi Note 7 sa okrem rovnako jemného asistenta pri bokeh efekte chváli až 48 Mpix primárnym snímačom. Zahraničné recenzie však výrobcu obviňujú zo zavádzania, podľa všetkého ide len o interpoláciu z 12-megapixelového senzora.

Redmi ponúkne možnosť nahrávať 4K videá, Samsung zas dostal kvalitnejší 24 Mpix predný fotoaparát. Spomenúť môžeme tiež rozlišné pozície čítačiek odtlačkov prstov. Redmi má senzor na chrbte, Samsung v bočnej stene.

Aký je teda náš verdikt? Pri bežnom používaní by sme radšej siahli po (Xiaomi) Redmi Note 7 ktorý bude lacnejší, so silnejšou batériou a tiež trochu silnejšou výbavou. Ak vám však bude chýbať NFC a kvalite fotografií prikladáte veľký význam, je pre vás vhodnejší skôr Samsung Galaxy A7 (2018), so svojím širokouhlým objektívom navyše.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

marek1234 12.05.2019 - 12:09

Jednoznacne Redmi. Vsetky vyhody hovoria v prospech Xiaomi. A fotaku sa netreba obavat. Treba si pohladat objektivne recenzie na youtube. Pripadne priplat a kup si Xiaomi 9SE

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease12.05.2019 - 16:49 Trvalý odkaz

Ťažko radiť, ak tázajúci neuvedie preferencie.
Zober Galaxy M20, rovnaký displej ako Note 7 v menšom tele s väčšou batériou (5000 mAh). Samostatný slot na microSD, ak si vyberieš správnu verziu máš aj NFC. Stojí 229€

Nightmare12.05.2019 - 22:01 Trvalý odkaz

M20 nejak nechvalia Mental okrem toho ze je pomaly

Celá diskusia 3 príspevky