Apple si patentoval novú technológiu na čítačku odtlačkov v displeji

Nová metóda je určená na biometrické zobrazovanie vstupných povrchov. Používa sa na mapovanie obrazu s vysokým povrchovým rozlíšením. Technológia by podľa opisu dokonca bola schopná skenovať aj dlaň, ucho či kompletnú tvár.

Apple si patentoval technológiu, ktorá je zameraná na biometrické zobrazovanie vstupných povrchov. Opisuje akustický systém zobrazovania, ktorý by bolo možné použiť na mapovanie obrazu s vysokým povrchovým rozlíšením, teda napríklad na skenovanie odtlačku prsta.

Podľa patentu by mohol akustický menič konvertovať elektrické signály na mechanickú energiu a naopak.

obr: patft1.uspto.gov

To znamená, že mechanická vlna pokrývajúca celý displej, by zaznamenala mikrodeformáciu spôsobenú dotykom prsta, ktorý potom premení na elektrický signál. Ten by sa rekonštruoval na jedinečný obraz každého odtlačku.

Patent opisuje, že technológia by bola schopná identifikovať prst v ktoromkoľvek bode na displeji, ale aj iné veci bez obmedzenia, teda napríklad dlaň, ucho alebo kompletnú tvár.

Technológia by dokonca mohla čítať aj vitálne hodnoty človeka, napríklad rýchlosť tepu srdca alebo dýchanie. Zatiaľ nie je známe, či Apple biometrické zobrazovanie vstupných povrchov implementuje, pretože stále ide len o patent. Ten môže, ale nemusí byť v zariadení použitý.

Zdroj: USPTO.gov

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 05.05.2019 - 02:11

Ten patent podal Apple v roku 2016, takže zrejme je pasé..

Marián Petrík05.05.2019 - 11:35 Trvalý odkaz

je otázne, či ten patent aj niekedy bude skutočne fungovať, lebo apple evidentne prespal vývoj.

markos905.05.2019 - 13:08 Trvalý odkaz

fry v com apple prespal vyvoj?? dava na trh len overene veci ktore budu aj fungovat a nie polotovary ako samsung a huawei ktore len rychlo vykvasia a na polovicu niekde ukradnu.. a odkedy je na apple face id, tak na daku citacku prstov si nikto ani nespomenie

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.05.2019 - 13:45 Trvalý odkaz

markos trosku vseobecnej rozhladenosti by nezaskodilo :)

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn05.05.2019 - 21:42 Trvalý odkaz

Markos: bendgate, antennagate, znizenievykonukolivydrzibaterkygate :D

Celá diskusia 7 príspevkov