EMUI 9.1 v Huaweioch prináša nový dizajn aj ľahšie ovládanie jednou rukou

Aktualizované grafické rozhranie EMUI príde na množstvo nových aj starších Huaweiov. Pozreli sme sa na jeho najzaujímavejšie funkcie.

Tak ako Google každý rok prinesie viacero vylepšení vo svojom operačnom systéme Android, nezaháľajú ani výrobcovia a ich inžinieri pracujúci na grafických nadstavbách. Zákazníkom zvyknutým na produkty jednej značky prinášajú jednotné prostredie a pár šikovných funkcií navyše.

Huawei si takto pestuje svoje rozhranie EMUI. Pokiaľ si kúpite jeho smartfón s Androidom 9 Pie, nájdete v ňom aj aktualizované EMUI 9.1.

Zoznam zariadení Huawei, ktoré dostali alebo dostanú Android 9 a EMUI 9.1:

- Huawei P30

- Huawei P30 Pro

- Huawei P20 Pro

- Huawei P20 Lite

- Huawei Mate 20

- Huawei Mate 20 Pro

- Huawei Mate 20 X

- Huawei Mate 20 RS Porsche Design

- Huawei Mate 10

- Huawei Mate 10 Pro

- Huawei P10

- Huawei P10 Plus

- Huawei Mate 9

- Huawei Mate 9 Pro

- Huawei Mate 9 Porsche Design Edition

- Huawei Nova 2S

- Huawei P Smart Plus

- Huawei Mate 10 Porsche Design

- Huawei Mate RS Porsche Design

- Huawei Nova 4

- Huawei Nova 3 a Nova 3i

- Huawei Nova 2S

Čo sa oproti staršiemu EMUI 8 v EMUI 9.1 mení?

Vylepšené boli dotykové gestá nahrádzajúce tradičné ovládacie tlačidlá Domov, Späť a ponuku Multitaskingu. Na displeji tak získate o pár milimetrov viac priestoru pre vaše aplikácie. Huawei vás teraz nechá rozhodnúť, či chcete podobným spôsobom spúšťať aj Google asistenta.

Na výber máte aj na opačnom konci obrazovky. Ak má váš smartfón výrez, ktorý sa niektorým používateľom páči, no iní ho nemôžu vystáť, v položke Zobrazenie ho naďalej môžete skryť. Smartfón to vybaví čiernym pruhom v hornej časti displeja.

V karte Batéria vás zrejme zaujme možnosť Stmavenia farieb rozhrania EMUI. Skúsenejší používatelia určite vedia, že na zariadeniach s OLED displejom, ako je napríklad Huawei Mate 20 Pro, to dokáže ušetriť zopár percent energie v batérii.

Huawei predáva zariadenia v rozličnej cenovej hladine a teda s rôzne výkonným hardvérom, aby si mohli vybrať zákazníci túžiaci po výkonnom top smartfóne aj dostupnejšom kúsku.

EMUI 9.1 však sľubuje plošné zrýchlenie odozvy systému v priemere o 25,8 % a zrýchlenie spúšťania aplikácií o 102 milisekúnd. Hráči ocenia technológiu GPU Turbo, ktorá má s podporovanými hrami zabezpečiť zvýšenie výkonu a menej výrazné zahrievanie. Vo verzii 3.0 sa podpora tejto technológie, ktorá znižuje spotrebu o 10 %, rozšírila už na 25 obľúbených hier z obchodu Google Play.

Prostredie fotoaparátu sa zmenilo len mierne, pribudlo však ďalšie tlačidlo HiVision. To slúži na rozpoznávanie objektov, na ktoré sa cez šošovky na zadnej strane smartfónu pozeráte. Umelá inteligencia rozpozná predmety, vysvieti text a pripraví ho na preklad do iného jazyka alebo vyráta kalorickú hodnotu niektorých základným potravín.

Popularitu si získavajú čoraz väčšie displeje. EMUI 9.1 na to reaguje a všetky základné aplikácie ako Telefón, Kontakty alebo Budík sa dočkali nového vzhľadu. Určite si všimnete, že dôležité ovládacie prvky sú teraz umiestnené dole, aby bol ľahšie dostupné aj pri držaní telefónu v jednej ruke.

Dôležitou témou sa stala tiež závislosť na moderných technológiách a spôsoby, ako zabrániť nekonečnému a neproduktívnemu skrolovaniu sociálnych sietí počas celého dňa.

V novších Huaweioch vám na to poslúži Digitálna rovnováha. Tá vám ukáže, ktoré aplikácie sú vašimi žrútmi času. Používatelia s pevnejšou vôľou sa už zariadia sami, ostatným môžu pomôcť vopred nastavené limity alebo čas, po ktorom sa už nebudú dať spustiť.

Netreba veľa predstavivosti a pochopíte, že vďaka ochrannému PIN-u takto budete môcť spravovať aj smartfóny svojich detí.

Nové verzie Androidu 9 a EMUI 9.1 ale nezmenanajú iba nový vzhľad a funkcie navyše. Nezabúdajte, že súčasťou sú tiež na prvý pohľad neviditeľné vylepšenia a bezpečnostné záplaty skryté pod povrchom. S aktualizáciou by ste preto nemali otáľať.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu