Dilema: Huawei P30 vs. Huawei P20 Pro

Rok starý model je lacnejší len o necelých 100 eur. Ponúkne však vyššiu odolnosť voči vode a silnejšiu batériu. Oplatí sa, alebo by nám chýbal širokouhlý fotoaparát?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Ľubomír nám píše: "Neviem sa rozhodnúť medzi Huaweiom P30 a starším Huaweiom P20 Pro. Zaujímajú ma najmä fotoaparáty, keďže oba ich majú špičkové."

Asi rozumieme, aké myšlienky sa mu preháňajú hlavou pri pohľade na ponuku slovenských e-shopov: Oplatí sa novšia a vylepšená P30-tka za 699 eur, alebo si vystačí s rok starým P20 Pro, ktorého cena už klesla na 609 eur?

Navyše, Huawei P30 medziročne poriadne narástol a teraz ponúka rovnako veľký 6,1-palcový OLED displej s Full HD+ rozlíšením (1080 x 2340 bodov), ako pôvodne najväčší model z vlaňajšej trojice P20 Pro, P20 a P20 Lite. Reaguje však na moderné trendy a výrez okolo prednej kamery sa zmenšil na minimum, čítačka odtlačkov zas išla rovno pod displej.

P20 Pro napriek tomu stále ponúkne silnejšiu 4000 mAh batériu (oproti 3650 mAh akumulátoru s rýchlejším nabíjaním v P30-tke). Samozrejme, za cenu vyššej hmotnosti až na úrovni 182 gramov podľa našej redakčnej váhy.

Na papieri si všimnete aj staršiu generáciu procesora HiSilicon Kirin 970. Pri zvyšku výbavy v podobe 6 GB operačnej pamäte a 128-gigabajtového úložiska u oboch by sme si však nad medziročným skokom príliš hlavu nelámali. Odhadujeme, že oba smartfóny budú mať dostatok výkonu aj o dva či tri roky. Výrobca navyše pre P20 Pro prisľúbil aktualizáciu na grafickú nadstavbu EMUI 9.1, s ktorou P30 už vybalíte z krabice.

Starší model síce neponúka slot na pamäťové karty, no novší pracuje len s nešťastným a trochu zbytočným štandardom NM Card. Pamäťovka, ktorú využíva len Huawei/Honor, vám síce vnútorný priestor v telefóne rozšíri, ale na kopírovanie fotografií a videí z akčných kamier, dronov či iných hračiek zabudnite. Bez čítačky do USB-C portu to aj tak nepôjde.

Malou výhodou P20 Pro budú stereo reproduktory, väčšou lepšia odolnosť voči vode (IP67 vs. IP53). Huawei P30 zas môže bodovať klasickým 3,5 mm audio jackom, pokiaľ ste ešte úplne nepresedlali na praktickejšie Bluetooth slúchadlá.

Ľubomírovi dilemu ale majú rozhodnúť fotoaparáty a tu máme jasného víťaza. Huawei P30 nás okrem 40-megapixelového rozlíšenia pri základnom snímači a trochu zaujímavejšej možnosti vyskladania až 5-násobne priblížených fotografií (3-násobný zoom pri teleobjektíve + výrez zo základného čipu) láka aj na širokouhlý objektív s automatickým zaostrovaním pred 16 Mpix čipom.

Ako vždy platí, že širšie ohnisko vám dodá iný pohľad na takmer každú scénu a pri troche snahy a predstavivosti s ním vyčaríte zaujímavejšie zábery.

40 Mpix základ, 3-násobne približujúci teleobjektív a 20 Mpix monochromatický snímač v P20 Pro síce kvalitou nijako výrazne nezaostávajú, no širokáč je širokáč a možno by ste ľutovali, že momentálne tak trendovú funkciu ešte vlaňajší model neponúka. Skúšobné snímky hľadajte v článku Takto fotí Huawei P20 Pro.

Naša voľba by teda padla na novší Huawei P30. Cenový rozdiel nie je nijako závratný a možno získate aspoň o rok dlhšiu softvérovú podporu od výrobcu. Najviac by nás však lákal nový širokouhlý fotoaparát. Pri rovnako veľkom displeji niet čo riešiť. Oproti P20 Pro by nás mrzela len menšia batéria a nižší stupeň odolnosti voči vode. Novší hardvér ale môže byť energeticky úspornejší.

Test minuloročného modelu si môžete prečítať v recenzii nazvanej Huawei P20 Pro - útok na prvú ligu. P30-tku už testujeme a postrehy zverejníme budúci týždeň.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu