Avast odhalil v Google Play 50 škodlivých aplikácií

Známa česká antivírusová firma varuje pred množstvom škodlivých aplikácií v obchode Googlu. Možno ste si niektorú stiahli do svojho smartfónu aj vy.

Avast našiel pomocou platformy Apklab.io agresívny adware v aplikáciách pre hudbu, úpravy fotografií a fitnes. Počet inštalácií týchto aplikácií sa pohybuje od 5-tisíc do 5 miliónov.

Adware neustále zobrazuje reklamy cez celý displej zariadenia, v niektorých prípadoch presviedča používateľa na inštaláciu ďalšieho softvéru.

Aplikácie s adware sú prepojené použitím knižníc pre Android tretích strán, ktoré obchádzajú obmedzenia služieb na pozadí. Tie sú súčasťou novších verzií Androidu. Toto obchádzanie Google Play nezakazuje, no Avast ho detekuje jako Android:Agent-SEB [PUP]. Dôvodom je aj plytvanie energiou a spomaľovanie zariadenia.

Aplikácie využívajú tieto knižnice k zobrazovaniu stále väčšieho počtu reklám v rozpore s pravidlami obchodu Play. Avast už kontaktoval Google a žiadal, aby škodlivý softvér odstránil a pomenoval tento adware TsSdk podľa výrazu z prvej nájdenej verzie adwaru.

Prostredníctvom apklab.io odhalil Avast dve verzie TsSdk prepojené rovnakým kódom. Staršia z týchto dvoch verzií má viac než 3 600 000 inštalácií. Boli súčasťou jednoduchých hier, aplikácií pre fitnes aj úpravy fotografií. Najčastejšie boli inštalované v Indii, Indonézii, na Filipínách, v Pakistáne, Bangladéši a Nepále.

Po inštalácii sa najskôr všetko zdá v poriadku, no postupne sa začínajú objavovať reklamy cez celú obrazovku, zobrazujú sa žiadosti o inštaláciu ďalšieho softvéru. Na domácej obrazovke infikovaného zariadenia pribudne zástupca Game Center, ktorý otvára stránku propagujúcu rôzne hry.

Podobne sa správajú aj ostatné škodlivé aplikácie. Niektoré zobrazujú agresívnu reklamu len krátko po inštalácii, neskôr sa objavujú iba náhodne alebo v určenom intervale.

Ako sa vyhnúť adwaru?

Avast radí byť pri sťahovaní aplikácií opatrný. Dôkladne si čítať recenzie a pokiaľ niektorí recenzenti spomínajú, že aplikácia nerobí to, čo sľúbila, prípadne, že je plná reklám, nesťahovať ju.

Takisto skontrolujte oprávnenia, ktoré softvér od vás žiada. Pred nečakaným problémom vás môže ochrániť aj niektorý z antivírusových programov, ktorý vás na potenciálne nebezpečnú aplikáciu dokáže upozorniť už pred inštaláciou.

Zdroj: blog.avast.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu