Samsung Galaxy Watch Active - okrúhly konkurent Apple Watch

Recenzia okrúhlych smart hodiniek ku smartfónom, ktoré zmerajú kroky, spánok, tep srdca, beh aj plávanie.

Začnem rovno odkazom na recenziu Galaxy Watch, minuloročných smart hodiniek, ktoré sa predávajú v 46- aj 42-milimetrovej verzii, teda pre mužov aj ženy. Obe sú však relatívne veľké a ťažké, a v porovnaní s Apple Watch naozaj na ruke viac prekážajú. Riešením je táto novinka.

Galaxy Watch Active boli predstavené spolu s trojicou smartfónov série Galaxy S10. Predávajú sa za 249 eur v štyroch rôznych farebných variantoch, pričom k hodinkám bez problémov u hodinára nasadíte akýkoľvek iný remienok. Viac sa dočítate v článku Samsung Galaxy Watch Active na Slovensku.

Vymenujem vlastnosti, ktoré Galaxy Watch Active odlišujú od štandardných hodiniek Galaxy Watch:

Príjemnejšie rozmery a hmotnosť

Viackrát sa mi stalo, že som kontroloval, či mám hodinky na ruke. To sa mi stalo len s Apple Watch, každé ďalšie som na ruke vždy cítil. Nikdy mi to neprekážalo, s hodinkami na ruke aj spávam, no uznávam, že je to oslobodzujúce a niet dôvod, prečo by som mal dať prednosť nejakým opachám pred útlym a decentným kúskom, ako je tento. Oproti pánskym Galaxy Watch je to výrazný rozdiel, pričom v čiernej verzii vyzerajú dobre aj na mužskej ruke.

Absencia lunety

Na Galaxy Watch občas listujem položkami otáčaním kovovej lunety. Tá mi už párkrát zachránila sklíčko pred rozbitím, čo je jej ešte väčší prínos. Ovládanie Galaxy Watch Active je preto trochu menej pohodlné (ale na to si rýchlo zvyknete), ochranné sklo je však výrazne náchylnejšie na poškodenie. Najmä pri lezení po skalách, prácach v záhrade, dielni a podobne.

Menší displej

Menší displej v niektorých situáciách zobrazuje menej informácií. Ale nejde o taký rozdiel, pre ktorý by som dal prednosť starším a väčším 46-milimetrovým Galaxy Watch.

Pri čítaní správ je to takmer to isté, na správy tiež viete aj odpovedať, a to nielen pripravenými správami, ale aj písaním vlastného textu na drobnej klávesnici.

Menšia batéria

Menšie rozmery znamenajú aj menšiu batériu a trocha slabšiu výdrž. Displej je síce tiež o čosi menší a občas na ňom vidno o čosi menej informácií než na pánskych Galaxy Watch, no spotreba energie pri počítaní krokov, sledovaní tepu, GPS meraní je - pochopiteľne - rovnaká. A tak som s plne nabitými hodinkami dosahoval maximálne dvojdňovú výdrž.

Radšej som hodinky nabíjal každý deň, a to ráno, pred odchodom do práce. Vďaka príjemným rozmerom, tvarom i hmotnosti som si vždy hodinkami nechal merať aj spánok. Automaticky.

Odlišné nabíjanie

Hodinky som nabíjal rôznymi spôsobmi. Vloženie do nabíjacej kolísky od starších Galaxy Watch (alebo Gear S3) sa s úspechom nestretlo, preto som bol nútený vytiahnuť z balenia menšiu magnetickú nabíjačku. Pri cestovaní zaberie menej miesta, ale potešilo by ma, keby boli v balení dve. Jedna do spálne či obývačky, druhá do ruksaku.

Často som hodinky nabíjal aj položením na chrbát Samsungu Galaxy S10, vďaka funkcii Wireless PowerShare. Túto funkciu stačí zapnúť v hornej lište smartfónu, otočiť ho displejom nadol, hodinky správne položiť do stredu zadnej steny a informačná LEDka vedľa fotoaparátu zmení farbu z modrej na červenú, čím sa začne nabíjanie. Dokonca môžete nabíjať mobil káblom a súčasne na ňom bezdrôtovo nabíjať hodinky či slúchadlá Galaxy Buds.

Pre úplnosť uvediem, že Galaxy S10 dokáže takto nabíjať aj Gear S3, aj staršie Galaxy Watch, aj nové Galaxy Watch Active.

Posledným, asi najobľúbenejčím spôsobom bolo položenie hodiniek na nový záložný zdroj Samsung EB-U1200, ktorý ponúka nielen USB-A a USB-C výstup, ale aj plochu pre bezdrôtové nabíjanie smartfónov (štandard Qi), a tiež slúchadiel a hodiniek značky Samsung. Upozorňujem len na veľké straty pri tomto spôsobe nabíjania. Pri hodinkách a slúchadlách na nich až tak nezáleží, ale pri nabití mobilu dokážete záložný zdroj vyšťaviť bezdrôtovým nabíjaním oveľa skôr než káblom. Pozor na to.

Rýchlosť nabíjania z mobilu, z dodávanej nabíjačky aj bezdrôtovo z novej powerbanky je veľmi podobná, z 10 na 100 % to bude trvať asi dve hodiny.

Chýba hlasné handsfree

Správy viete čítať a vybavovať rovnako, ale na telefonovanie si musíte zaobstarať staršie Galaxy Watch. Mne táto funkcia nikdy nechýbala, niekomu však môže. Bez mikrofónu a reproduktora sú však Galaxy Watch Active určite odolnejšie. Pri plávaní s predchodcom musím vždy čakať na vytlačenie vody z reproduktora, tu nič také netreba.

Horná lišta so skratkami

Po stiahnutí hornej lišty na Galaxy Watch vidíte maximálne 8 skratiek. Ak na nich podržíte prst, môžete niektoré vymazať a nahradiť inými (NFC, nočný režim, vodný zámok, Wi-Fi, režim batérie...). Na nových Galaxy Watch Active mám možnosť odsunúť prvých osem skratiek a vidieť ďalšiu, rovnako veľkú skupinu.

Meranie aktivít

Pri meraní behu či plávania som si nevšimol žiaden rozdiel. Aj Galaxy Watch, aj Galaxy Watch Active ponúkajú automatické rozpoznávanie aktivít (rýchla chôdza, beh, plávanie...), nechýba im GPS či nastavenie dĺžky bazéna (minimálne 20 m). Na šport sú preto veľmi vhodné.

Kto chce, môže si do nich nainštalovať aj iné aplikácie (Endomondo), ja som v mobile vďačne využíval Samsung Zdravie (Samsung Health) a na hodinkách integrovanú funkciu Tréning. Ten som spúšťal výhradne cez widget vľavo vedľa ciferníka.

Ciferníky si môžete meniť, nechýba tu ani môj obľúbený, na ktorom vidím všetky potrebné informácie.

Pripojenie k telefónu

Na iPhone si musíte nainštalovať aplikáciu Samsung Galaxy Watch, na Androidoch Samsung Wearable. Funkčnosť po pripojení k iOS je obmedzená na jednoduché notifikácie, s androidmi máte k dispozícii všetky funkcie. Appka Samsung Wearable ponúka prácu s ciferníkmi, sťahovanie a inštaláciu aplikácií či prispôsobenie oznámení. Tak, ako na Gear S3 či Galaxy Watch minulej generácie.

Výhody:

+ malé rozmery a hmotnosť

+ väčšina funkcií zhodná s Galaxy Watch

+ plnohodnotné športové funkcie

+ bezdrôtové nabíjanie z mobilov série Galaxy S10

+ bohatá ponuka ciferníkov a aplikácií

Nevýhody:

- výdrž len dva dni na jedno nabitie (o deň menej ako 46 mm Galaxy Watch)

- displej bez fyzickej ochrany proti poškodeniu

- ovládanie len dotykom (bez otočnej lunety)

- bez hlasného handsfree

Orientačná cena: 249 eur, rôzne farby

Záver

Najprv som bol ku Galax Watch Active veľmi skeptický. Už na dvoj- až trojdňovú výdrž Galaxy Watch sa sťažujem, hodinky tak nabíjam každé ráno, než odídem do práce. Nakoniec som si na to nejak zvykol, aj ruka si aspoň ráno oddýchne. Potom som sa obával náchylného displeja bez kovovej obruby. Ale aj na to som sa naučil dávať pozor. Odmenou boli príjemnejšie tvary, rozmery aj hmotnosť. O hodinkách som na ruke ani nevedel. Vyzerajú decentne, v čiernej verzii sa hodia k mikine aj košeli.

Ak žijete aktívnym životom, berte radšej odolnejšie Galaxy Watch s kovovou obrubou. Ak hľadáte decentné riešenie, lacnejšie Galaxy Watch Active sú unisex alternatívou. Na hrubej ruke nevyzerajú tak dobre, no chudí ľudia ich určite uvítajú a ja uznávam, že v portfóliu Samsungu práve takéto niečo chýbalo.

Diskusia k článku:

Karol 18.04.2019 - 18:49

Naozaj pekné hodinky,páčia sa mi viac než staršie Galaxy watch. Ale čo z toho,keď sa s nimi nedá telefonovať!

julo19.04.2019 - 10:52 Trvalý odkaz

Skoda telefonovania. Myslim si ze je to dost velka vyhoda u galaxy watch...vela krat to vyuzivam doma ci v situacii ked mam plne ruky prace. Zamna urcite galaxy watch 42mm radsej.

Dusan24.04.2019 - 23:41 Trvalý odkaz

Parádne ale pre chlapa old school hetero bohužiaľ nie :(

Peter Fejfar25.04.2019 - 15:03 Trvalý odkaz

Gear S3 Frontier alebo Galaxy Watch. Tie sú pre chlapa ešte celkom prijateľné.

Celá diskusia 6 príspevkov