Dilema: iPhone XR vs. Galaxy S10e vs. Galaxy S10

Tento týždeň je v hre až trojica smartfónov. Hlavný súboj sa týka zmenšených verzií noviniek od Apple a Samsungu, no čitateľ uvažuje aj nad dospelejším Galaxy S10.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte slovo "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Matúš sa rozhoduje medzi iPhonom XR a Samsungom Galaxy S10e: "Najskôr som vlastnil zopár androidov (HTC Desire, Galaxy Nexus, Nexus 5, Sony Xperia Z3 Compact), no teraz mám iPhone 7. Prešiel som aj preto, že ma prestalo baviť sa v telefóne vŕtať a inštalovať si custom ROM.

Už som bol rozhodnutý pre iPhone XR, ale po vydaní rodiny S10 som zostal nerozhodný. Na iPhone XR ma láka hlavne výdrž batérie, Face ID a moje skúsenosti s iOS. Na Galaxy S10e, prípadne S10, zas displej a dizajn, bohaté balenie a hlavne, pocit, že za tú cenu je to proste lepší "deal". Najväčšie mínus na Samsungoch je pre mňa nadstavba One UI a aktualizácie verzií Androidu. Ďakujem za pripadnú pomoc pri rozhodovaní."

Matúš píše, že poškuľuje po Samsungu Galaxy S10e (základné info), prípadne drahšej Galaxy S10 (základné info). Ich predajcom by tak zaplatil 749 eur (128 GB S10e), respektíve 899 eur (128 GB S10).

Oficiálna cena iPhonu XR (základné info) začína na 849 eurách. Pôjde však len o 64-gigabajtovú verziu, ktorú - narozdiel od Samsungov - nerozšírite microSD kartou. Za dvojnásobok zaplatíte až 909 eur, teda ešte o niečo viac než za dospelejšiu S10-tku. A to je problém, parametrami totiž konkuruje maximálne Galaxy S10e.

Sám som na tom podobne ako Matúš. Vlastním iPhone 7 Plus a operačný systém iOS považujem za vydarenejší (zdôrazňujem však, že už pár rokov využívam celý ekosystém Apple aj s macOS). Najmä notifikácie v Androide sa mi zdajú aj po týždni testovania neprehľadné a verzie aplikácií z obchodu Google Play menej podarené ako ich náprotivky z App Store. Galaxy S10 ale ponúka výrazne lepší displej a tiež širokouhlý aj tele objektív, vďaka čomu by Matúš, v prípade, že mu to rozpočet dovolí, nemal veľmi otáľať.

Ak by sa rozhodoval výhradne medzi iPhonom XR a Galaxy S10e, súboj by to bol určite tesnejší.

Namiesto štyroch farebných verzií na webe Samsungu (biela, čierna, žltá a zelená) si môže XR-ko vybrať až v šiestich a to oveľa pestrejších. iPhone tiež ponúkne väčší 6,1-palcový displej (+0,3''). Kritizovať nemôžeme ani jeho výrez, keďže ten ukrýva dôležité snímače pre sken tváre cez Face ID fungujúce aj v noci. Navyše sú výrazne spoľahlivejšie a bezpečnejšie než 2D snímanie tváre Samsungom.

Displej iPhonu má rozlíšenie len 828 x 1792 bodov (oproti Full HD+ v Samsungu) a výrazné okraje. Jeho výhodou je nízka spotreba energie. Naša recenzia Apple iPhone XR - farebný experiment hovorí až o dvoch aktívnych dňoch výdrže na jedno nabite. To je viac než pri iPhone XS aj XS Max.

Treba ale počítať s tým, že 12-megapixelový fotoaparát ponúka len jedno ohnisko a režim Portrét bez ďalších inštalovaných aplikácií rozpozná iba tváre skutočných osôb. Pozadie za inými objektmi nerozostrí. Ukážkové fotografie hľadajte v článku Takto fotí Apple iPhone XR.

Popri rovnako jemnom základnom fotoaparáte v Galaxy S10e sa môžete oprieť ešte o 16-megapixelový širokouhlý. Čo z neho dostanete, nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10e.

K ďalším drobnostiam navyše môže patriť napríklad 3,5 mm audio jack, klasická čítačka odtlačkov prstov v bočnej stene alebo o takmer 50 gramov nižšia hmotnosť a príjemnejšie rozmery. V jednej ruke sa S10e drží a ovláda podstatne lepšie. Kompletný test nájdete pod názvom Samsung Galaxy S10e - na toto sme čakali.

Aký je teda náš tip pre Matúša? Ak to rozpočet dovolí, neváhali by sme a siahli po drahšom Galaxy S10, ktorý aktuálne testujeme. Ak bude musieť šetriť, rozhodovali by sme sa medzi dvojicou S10e a iPhone XR. Vyladenejší systém, na ktorý je ako používateľ iOS náš čitateľ dobre zvyknutý, by sme preferovali len do chvíle, kým by sme nepotrebovali väčšie úložisko, voľnú prácu so súbormi a nelákal by nás širokouhlý fotoaparát. Potom by zrejme voľba padla na najmenšieho z trojice nových najvybavenejších kórejcov.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

K.M. 14.04.2019 - 13:20

Jediné, čo tu hovorí v prospech iPhonu je iOS. Po ostatných stránkach je Samsung lepší. (vlastná skúsenosť) Čo sa toho One UI týka, tak v tom nejakú nevýhodu nevidím, ja som s ním spokojný (mám S10+). Ak ale pri vyberaní nerozhoduje suma, ja osobne by som šiel do klasickej S10. najlepší displej,veľmi dobré foťáky, čítačka v displeji, donedávna síce bol problém s čítačkou, no tuším,že včera prišla aktualizácia zameraná priamo na ňu. Ten rozdiel je obrovský :) už nemám problém odomknúť na prvýkrát a je aj rýchlejšia :)

david hulák14.04.2019 - 16:45 Trvalý odkaz

Pri Iphone XR je výhodou jeho funkčnosť aj 4-5 rokov čo považujem za veľký vyhodu a stále bude rovnako ak nie viac a viac rýchli vďaka aktualizáciam . Sklamať môže Ynedostatočné rozlíšenie displeja. Pri Samsungu S10e je to naopak o 3 roky bude omnoho pomalší. Zase displej má krásne jemní. Záleží čo pán preferuje. Rozhodoval by som sa medzi displejom S10e alebo rýchlosťou XR.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy14.04.2019 - 21:33 Trvalý odkaz

Toto su múdrosti... Iphone bude rýchlejší a rýchlejší Samsung bude stale pomalší. Ľuďom ktorym sa "spomaľuje" používaním telefón nepatrí do rúk. Iphone vám spomalí mozno aj samotný Apple.

david hulák14.04.2019 - 23:06 Trvalý odkaz

spomalí nespomalí nebudem sa vyjadrovst ale iphone XR má hrubý vý kon určite o dosť vyšší ako S10e. A ešte som zabudol spomenúť že Iphone XR má 120HZ displej ale iba čo sa týka odozvi na dotyk.

ML15.04.2019 - 11:11 Trvalý odkaz

Či je IOS lepší systém ,to je otázka preferencii, podľa mna ale nie je. Pracujem intenzívne s oboma a keď si čokoľvek zmyslím na Androide, dosiahnem to. Na iOS-e má vždy čaká kopec obmedzení , problémov a bádania. Jediné prednosti, ktoré má teraz napadajú, sú podpora aktualizácii a rýchla práca so spracovaním videa (iMovie).

Celá diskusia 13 príspevkov