Nokia 6280

Recenzia 3G high-endu 3G Nokia s najnovším užívateľským rozhraním S40, 2 Mpix fotoaparátom a bohatou funkčnou výbavou.

Nokia 6280 sa dostala na trh minulý týždeň, a to v akciovej ponuke jedného operátora aj vo voľnom predaji.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, S40 tretej generácie,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz+ WCDMA 2100,

rozmery: 100 x 46 x 21 mm,

dĺžka otvoreného: 135 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: 115 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b), LED blesk, záznam videí (640 x 480 b., 3GPP),

sekundárny fotoaparát: VGA,

pamäť: 6 MB + 64 MB miniSD, 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS 1.2 (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS (do 384 kbps), IrDA, Bluetooth 1.2, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, xHTML prehliadač, Visual Radio, video-tón, 64-hlasé MIDI,

MP3, AAC, eAAC+ prehrávač,

3GPP (H.264, H.263) video, MPEG-4 a AMR prehrávač,

Active Standby,

batéria: BP-6M, 960 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru (2,5 v 3G)/250 h pohotovosti (200 h v 3G).

SAR: 0,80 W/kg (norma 2,0 W/kg)

Čo mu chýba

Oproti Nokii 6270, ktorá sa u nás nebude predávať, chýba podpora sietí 850 MHz (Amerika) a druhý reproduktor, naopak je tu navyše podpora 3G.

Mrzí ma absencia prehliadača dokumentov a podpory (aspoň mechanického) makro režimu vo fotoaparáte.

Obsah predajného balenia:

- Nokia 6280

- Nokia BP-6M

- cestovná nabíjačka Nokia AC-4

- stereofonný headset Nokia Classic HS-23

- kábel Nokia CA-53

- CD-ROM se software

- 64 MB pamäťová karta miniSD

- užívateľská príručka

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prevratné novinky Series40 3rd edition:

- aktívny pohotovostný režim,

- viac možností nastavenia a usporiadania menu,

- nové prostredie fotoaparátu, fullscreen hľadáčik,

- fullscreen zobrazenie snímok stlačením hviezdičky,

- nové zobrazenie telefónneho zoznamu,

- nové editory SMS a MMS správ,

- vylepšený pehliadač WAP-u a webu,

- nový kalendár.

Kedže ide o 3G telefón, v nastaveniach pribudla zaujímavá možnosť, ktorú spomeniem už v úvode článku, a to nastavenie siete: len UMTS, len GSM alebo duálny režim.

Dizajn

Nokia 6280 má v tomto smere problém - mnohí užívatelia sa sťažujú na nízku kvalitu konštrukcie nových prístrojov. Keďže ide najmä o skúsenosti majiteľov prístrojov z akciovej ponuky Orangeu, netrúfam si problém globalizovať. Považujem však za dôležité upozorniť naň.

Pri vysúvaní horného ramena sa palcom opierate o pozdĺžnu zarážku, ktorá nie je umiestnená najlepšie. Radšej som horné rameno posunul zapretím sa o ochranné sklíčko displeja. V rukaviciach išlo o nemožný výkon, v holej ruke som s tým problémy nemal.

Predná strana je, podobne ako celý mobil, veľmi jednoduchá. Zaujme skôr pravá strana prispôsobená dvojicou tlačidiel fotoaparátu. Pravá strana obsahuje slot pre miniSD kartu, Push to Talk tlačidlo zrejme nevyužijete. Zadná stena je tiež jednoduchá, zaujme len trojica prvkov: objektív, zrkadielko, LED blesk. Nokia 6280 je na pohľad obyčajná nudná tehlička.

Po vysunutí horného ramena sa vzadu objaví dvojica kovových koľajničiek. Vysúvací mechanizmus mohol byť šikovnejší, Siemens SL75 aj viacero Samsungov sú v tomto smere o dva kroky vpred.

Klávesnica

Klávesnicu hodnotím kladne. Spodná časť je určená priamo na náruživé písanie správ. Horná časť s ovládacími prvkami je tiež dobre spracovaná. Na pravej strane prístroja sa nachádza dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti, ktorým sa pohodlne ovláda aj priblíženie počas fotenia. V spodnej časti nájdete aj tlačidlo spúšte fotoaparátu, ktorým túto funkciu môžete aj spustiť.

Po zasunutí horného ramena musíte zablokovanie klávesnice potvrdiť stredovým tačidlom.

Displej

Displej je veľmi pekný, veľký a jemný. Jeho využitie je vďaka treťej edícii rozhrania Series40 výborné. Zmena nastala v mnohých funkciách, napríklad v správach už zadávate na jednej stránke príjemcu aj text. Zmenili sa možnosti hlavnej ponuky funkcií a pribudol aktívny pohotovostný režim, skrátka veci známe zo Series 60.

Ponuku aktívneho pohotovostného režimu môžete upraviť podľa vlastného gusta. Na pohotovostnom displeji môžete mať zobrazenú tapetu a meniť môžete aj farbu textu. Aktívny pohotovostný režim, ktorý zobrazuje 4 pod sebou umiestnené prepojenia k funkciám, ako stav rádia, kalendára, poznámky, lišta skratiek, všeobecné indikátory, moja účasť, časovač odpočítavania. Takže na pohotovostnom displeji môžete napríklad vidieť až 20 ikôn (v štyroch radoch) alebo 4 pod sebou zoradené poznámky. V lište skratiek môžu byť odkazy na mnohé funkcie (Java aplikácie, Bluetooth, budík, časovač, diskusie, homepage, e-mail, galéria, chatové kontakty, kalendár, kamera, mená, moja účasť, niekoľko profilov, diktafón, nastavenie času, neprijaté hovory, odkazová schránka, posledná webová adresa, úloha, prenos dát, prijaté, prijaté hovory, príjemcovia správy, rádio, schôdzka, stopky, šetrič displeja, poznámky, vytvoriť SMS, vytvoriť MMS, web, blokovanie tlačidiel, záložky, zoznam aplikácií, zoznam staníc, zoznam úloh). Do aktívneho pohotovostného režimu musíte najprv vstúpiť, napríklad šípkou nadol, nahor či do strany (podľa nastavenia).

Hlavná ponuka funkcií môže byť v podobe ikôn, ikôn s menovkami, zoznamu či záložiek. Práve posledný spôsob som využíval počas testovania najviac.

V nastaveniach displeja nájdete aj grafické témy, šetrič displeja, šetrič energie a úsporn režim. Novinkou je aj animácia počas otvárania krytu. Ikony smerového tlačidla zobrazené na pohotovosnom displeji sú jasnou kópiou tejto funkcie v prístrojoch Motorola.

Viditeľnosť údajov na slnku je výborná. Prekvapilo ma nastavenie veľkostí písma v jednej položke nastavení, vo väčšine prípadov v troch stupňoch.

fotkafotkafotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát je popri displeji hlavným lákadlom Nokie 6280. Svedčí o tom aj veľmi dobré ergonomické spracovanie prístroja ako fotoaparátu - vhodné ovládacie prvky a veľký displej využitý ako hľadáčik. Predný objektív slúži na snímanie VGA sekvencií pri videohovoroch, zadný dvojmegapixlový fotoaparát s LED bleskom je už možné použiť aj na vyvolanie slušných fotiek s rozmermi 9 x 13 cm. Nokia 6280 však zdatného majiteľa zaujme najmä záznamom videa s rozlíšením až 640 x 480 bodov. To je ukladané vo formáte 3GPP s kodekom H.264 (bežne je používaný H.263). To môže robiť problémy pri prehrávaní videa v inom zariadení. Nokia N70 video v plnom rozlíšení neprehrala, úspešný som bol až so záznamom s CIF rozlíšením.

Spustenie fotoaparátu je pomerne rýchle. Mrzí ma, že Nokia v rade 40 nazýva fotky ľubovoľným názvom a poradovým číslom (napr. snímka001). Z ostatných značiek i zo Series 60 som zvyknutý na pomenúvanie snímok podľa aktuálneho dátumu. V nastaveniach fotoaparátu i videa určujete 3 stupne kvality a tieto typy rozlíšení:

- foto: 1 600 x 1 200 b., 1 280 x 960 b., 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b.,

- video: 640 x 480 b., 352 x 288 b., 176 x 144 b., 128 x 96 b.

Teší ma, že aj počas záznamu videa môžete použiť plynulé digitálne priblíženie obrazu. Snímky v najvyššej kvalite a rozlíšení dosahujú veľkosť asi 500 kB.

VGA rozlíšenie (2 100 kbps = 15,8 MB/min.)

- obraz: 640 x 480 b, 15 fps, 2095 kbps,

- zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bit, 13 kbps.

CIF rozlíšenie (403 kbps = 3 MB/min.)

- obraz: 352 x 288 b, 15 fps, 391 kbps,

- zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bit, 13 kbps.

Z predchádzajúcich riadkov je jasné, že spotreba dát pri VGA rozlíšení sa nevyrovná efektivite video záznamu s CIF rozlíšením. Keďže používam Nokiu N70, viem, ako rýchlo je možné zaplniť napr. 64 MB kartu niekoľkými dlhšími videami (spolu 20 minút). V prípade VGA videa by mi 64 MB karta nepostačovala ani na 4 minúty záznamu. Keďže však na Nokii 6280 môžete nastaviť aj CIF rozlíšenie, problém tu nevidím. Horšie to je so zvukom. Predsa len s Nokiou N70 a AAC zvukovou stopou v MPEG4 videu dosahujem lepšie výsledky (zrozumiteľnosť reči, a pod.).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA 01(3GPP; VGA; 2,5 MB)

UKÁŽKA VIDEA 02(3GPP; VGA; 2 MB)

UKÁŽKA VIDEA 03(3GPP; CIF; 0,6 MB)

Obrázky

Nokia nesklamala...obrázky je možné roztiahnuť na celý displej aj dôkladne priblížiť. V Galérii veľa zmien nenastalo, ale prečo by aj malo. Ku prehliadaču obrázkov v telefónoch Nokia nemám žiadne výhrady.

Melódie a prehrávač hudby

Profily sú mierne vynovené, došlo k drobným vylepšeniam tejto funkcie. Aj v Nokii 6280 nájdete časovanie profilov prístupné len cez menu. Vylepšená je hlasná reprodukcia zvukov, melódie aj MP3 skladby sú čisté.

Dodávané stereo handsfree má úplne novú konštrukciu. Textilná časť slúži na zavesenie na krk, pričom sa už káble k sebe nepripínajú. Všetko je jasné na fotografiách v Galérii. Kvalita slúchadiel je podstatne lepšia než v prípade predchádzajúceho modelu dodávaného k modelom 6230 či 6230i. Porovnateľným konkurentom je stereo súprava ku Samsungu D600. Po porovnaní so slúchadlami ku Walkmanom od Sony Ericssonu je jasné, že HS-23 im nemôže konkurovať. Každopádne som kvalitou HS-23 príjemne prekvapený.

Prehrávač hudby so slabším ekvalizérom bez problémov pracuje aj na pozadí.

Prehrávač videí

Prehrávanie videí funguje klasicky aj na celom displeji. Zásadným problémom je, že videá nie je možné pretáčať (chýba možnosť posunu či vzad vpred v rámci videa).

FM rádio

FM rádio v Nokii 6280 patrí medzi štandardné. Rýchle vyhľadáva stanice, ponúka základné funkcie i hlasnú reprodukciu.

Pamäť

Len 6 MB internej pamäte je pre mňa malým sklamaním, konkureti ponúkajú často niekoľkonásobne viac a vedia prečo. Ukladanie e-mailov, melódií, Java aplikácií (aj keď je ich možné ukladať na kartu), MMS-iek si niekedy vyžiada viac pamäte, než sa na prvý pohľad zdá. Podpora miniSD kariet je podľa mňa nesprávnym krokom, keďže sme do Nokií pár rokov vsúvali MMC a RS-MMC karty. Koľkí z vás majú doma 512 MB RS-MMC kartu, pretože dúali, že ju využijú aj v ďalšom modeli od Nokie?

Telefónny zoznam

Viacpoložkový zoznam so skupinami volajúcich asi nikoho neprekvapí. Na displeji môžete naraz vidieť až 8 mien, prípadne 4 mená aj s číslami - konečne! Telefónny zoznam teraz nemá chybu...teda, až na limit 500 kontaktov. V nastaveniach nájdete aj veľkosť použitého písma v telefónnom zozname, poradie mena a priezviska, voľbu pamäte. Nokia 628é ponúka aj rýchlu voľbu - vytočenie niekoľkých mien priamo z pohotovostného stavu bez nutnosti vstupu do telefónneho zoznamu.

Hovor

Telefonovanie s Nokiou 6280 vo mne nezanechalo žiadne extra dojmy. Sumárne informácie o hovore je nutné aktivovať, prijatie hovoru roztvorením prístroja, ako aj ukončenie zavretím je možné vypnúť. Nechýba ani hodinou obmedzený záznamník hovoru.

Denník hovorov zaznamenáva všetky hovory spolu do jedného zoznamu. Nokia 6280 si nepamatá jednotlivé dĺžky hovorov uložených do denníka. Zaujímavými funkciami je počítadlo odoslaných správ (rozdelenie na SMS a MMS), ako aj prijatých správ (SMS, MMS).

Nokia 6280 ponúka aj možnosť videotelefonovania, ktorú som však nemal možnosť vyskúšať. Nečakám žiadne zázraky. Akonáhle sa mi Nokia 6280 dostane do rúk na dlhší čas, napísem o tom viac.

Písanie textov

Dobrá klávesnica, sušný slovník T9, šikovné editory správ, k tomu niet čo dodať. Kopírvanie textu Nokia 6280 neponúka.

SMS

V novom editore SMS správ vypĺňate v rámci jedného okna príjemcu aj text správy. Pribúdaním riadkov sa okienko s textom zväčšuje. Je to nezvyk, no na druhej strane sa určite jedná o zlepšenie. Slovník T9 neskracuje textovú správu. Nechýba ani možnosť odoslať Flash SMS, teda správu, ktorá sa príjemcovi zobrazí len na úvodnom displeji a nie je ju možné uložiť.

MMS

Nokia konečne ponúka užívateľsky i graficky prívetivý editor MMS s priamou ukážkou obrázku pri jej tvorbe. Nechýba možnosť vložiť novú snímku, ktorú automaticky zmenší na požadovanú veľkosť. Maximálna veľkosť správy je 300 kB, pri jej tvorbe z tohto čísla prístroj pri vkladaní objektov odpočítava.

Pohľadnica

Zaujímavá funkcia, v ktorej zadávate meno, poštovú adresu príjemcu, snímku a text správy. Pravdepodobne je táto funkcia prepojená s operátorom a odoslaný obrázok a text prijme príjemca ako obálku či pohľadnicu. Táto služba je však špeciálne spoplatnená.

E-mail

Stále ide len o Java klient, ktorý napríklad nedokáže pravidelne kontrolovať moju e-mailovú schránku. Do správy môžete pridať automatický podpis. E-mail v drahej a dobre vybavenej Nokii 6280 je jednoznačne sklamaním. Aj napriek podpore príloh. E-mailom totiž nepošlete fotku v plnom rozlíšení. Dobrou správou je spolupráca e-mailového prehliadača s telefónnym zoznamom.

Instant messaging

Je tu prítomná funkcia Chat (odporúčam starší článok Chat a Moja účasť), avšak Java aplikácia Jimm ju v tomto smere s prehľadom tromfne.

WAP

Nastavenie internetu a internetového prehliadača je trocha zložitejšie. V akciovom prístroji našťastie nemusíte nič nastavovať, v prípade neakciového fónu vám pomôže váš operátor.

Vo WAP-e vidíte až 10 riadkov textu (podľa nastavenia veľkosti písma), prehliadač je prívetivý a ponúka množstvo nastavení (zalomenie textu, vypnutie obrázkov, kódovanie, zobrazenie na celom displeji, vypnutie JavaScript). Opäť však spomeniem externú Java aplikáciu, známy bezplatný Java prehliadač Opera mini, ktorý na wap.opera.com stiahnete priamo do mobilu už aj v českej lokalizácii.

Prenos dát

Nokia 6280 je v pripojiteľnosti veľmi dobre vybavená. GPRS, EDGE aj UMTS zabezpečia slušnú rýchlosť vo vybraných lokalitách. Na lokálny prenos poslúži IrDA aj Bluetooth. Pri odosielaní súboru cez Bluetootj Nokia 6280 vždy vyhľadáva nové zariadenia v okolí. Nerozumiem, prečo si žiadna Nokia radu 40 nepamätá aspoň posledné použité zariadenie.

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - budík s opakovaním, ľubovoľným tónom budenia a nastaviteľným časom odkladu.

Kalendár - vývojári Nokie sa inšpirovali u Samsungu a Siemensu, a tak vytvorili kalendár, pod ktorého mesačným náhľadom sa ukazuje aj zoznam pripomienok v označený deň. Šikovné a užitočné. Aktuálne pripomienky môžu byť aj šúčasťou aktívneho pohotovostného režimu. Nechýba automatické mazanie poznámok a ďalšie funkcie bežné aj v starších Nokiách.

Poznámky dlhé až 3 000 znakov, ktoré odošlete ako TXT súbor rád využívam vždy, keď mám pri sebe nejakú Nokiu. Píšem na nej poznámky so slovníkom T9 aj s diakritikou, takže už v PC nemusím nič upravovať, text je finálny.

Hry a Java aplikácie

GolfTour, Rally 3D a Snake III sú špičkové 3D hry, ktoré ma nesmierne zaujali. Nokia v tomto smere spravila veľký krok vpred. Hry sú pohotové, na ovládanie reagujú okamžite.

V Zbierke nájdete vedeckú kalulačku, Converter II a svetový čas.

Java aplikácie stále nie je možné minimalizovať.

Výhody:

- záznam videa,

- displej,

- funkčná výbava.

Nevýhody:

- e-mail,

- slabšie fotky, chýba makro,

- chýba minimalizácia Java aplikácií.

Cena

16 343 Sk (Agora plus, s. r. o.)

Ak sa vám do rúk dostane Nokia 6280 s konštrukčnou vadou, asi na ňu aj zanevriete. Ale ak natrafíte na vydarený kus, je Nokia 6280 zrejme najlepším 3G fónom s klasickým uzavretým OS na trhu. Bezkonkurenčný displej, záznam výborných videí (s nenormálnou spotrebou dát!), priemerný 2 Mpix fotoaparát, množstvo doladených funkcií a kvalitná klávesnica ju posúvajú na špičku medzi "nesymbianovými" high-endmi. Avšak chýbajúca minimalizácia Java aplikácií či slabý e-mailový prehliadač ju zase degradujú. Bude to úspešný mobil, ale mohol byť ešte úspešnejší. Snáď nabudúce...

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- produktová stránka Nokie 6280

- demo Nokie 6280

- video Nokie 6280(VMW, 7,8 MB)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.03.2006 - 00:11

nevie niekto prosím kód obmedzenia na nokiu 6280

anonymous02.09.2005 - 12:21 Trvalý odkaz

7wcsnurka: aby tu bola :) riso,nema ten fon sirku 47mm,alebo dokonca 49?

anonymous02.09.2005 - 12:33 Trvalý odkaz

7wcsnurka: stvorsmerne potvrdzovacie tlacitlo je super,ziadny blby joystick :D ...to irda uz do nej nemuseli strkat,rovnako aj karta mohla byt micro sd...

anonymous02.09.2005 - 12:34 Trvalý odkaz

7wcsnurka: stvorsmerne potvrdzovacie tlacitlo je super,ziadny blby joystick :D ...to irda uz do nej nemuseli strkat,rovnako aj karta mohla byt micro sd...

anonymous02.09.2005 - 13:41 Trvalý odkaz

Atlis: Lenze to by to potom bola Motorola ;)

Celá diskusia 134 príspevkov