Huawei P30 Pro - päťnásobné priblíženie a solídna výdrž

Recenzia akoby mierne väčšieho Mate 20 Pro bez stereo reproduktorov, ale s väčším priblížením tretieho zadného fotoaparátu.

Huawei P20 Pro bol pre mňa minulý rok nevýrazným smartfónom. Viac sa mi páčila štandardná verzia P20. Jej tohtoročný nástupca P30 však priniesol len otázne vylepšenia. Širokouhlý fotoaparát ma určite potešil, no čakal som väčší pokrok hlavne v oblasti odolnosti a možno tiež kompaktnejšie rozmery. Výraznejších vylepšení sa dočkal a hviezdou marcového parížskeho predstavenia noviniek sa stal model P30 Pro.

ikona

Základné info: Huawei P30 Pro6,47'' novinka ponúkne Kirin 980, čítačku odtlačkov v displeji, až 8 GB RAM a 256 GB úložisko spolu so 4200 mAh batériou a trojicou fotoaparátov. Tie zahŕňajú 40 Mpix základ, teleobjektív a širokouhlú šošovku.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Predstavte si minuloročný Huawei Mate 20 Pro, natiahnite ho o 2 mm do šírky, trochu ho skráťte, zachovajte 4200 mAh batériu, OLED displej mierne zväčšite na 6,5'', vložte zaň okrem čítačky odtlačkov aj horný reproduktor, hmotnosť udržte na rovnakej hodnote, prepracujte snímač hlavného fotoaparátu a trojnásobné priblíženie nahraďte päťnásobným. Dostanete P30 Pro. Je to vlastne trochu širší Mate 20 Pro bez stereo zvuku, ale s väčším priblížením tretieho fotoaparátu.

Majitelia Mate 20 Pro tak môžu ostať pokojní. Ale čo tí, ktorí sa rozhodujú medzi Samsungom Galaxy S10+ a Huawei P30 Pro? Alebo jednoducho hľadajú nový mobil po trebárs dvoch rokoch? To už nebude také jednoduché.

Začnem trochu odzadu, servisom. Už dlhší čas čakám, kedy Huawei na Slovensku ponúkne značkovú predajňu a pohodlný prístup nielen k záručným, ale aj mimozáručným opravám, akými sú výmena rozbitého displeja či batérie s použitím oficiálnych komponentov a jednotným cenníkom opráv. Mal by to byť štandard každej serióznej značky. Huawei sa na svojom webe aktuálne odvoláva na pobočky FixServis v Bratislave a Nitre, a servis ESC v bratislavskej Vrakuni a Košiciach. Aspoň niečo.

V balení P30 Pro nájdete 40 W nabíjačku, štandardný USB -> USB-C kábel a pekné USB-C slúchadlá pripomínajúce Apple EarPods. Žiadne špeciálne redukcie, žiadna fólia na displeji ani nejaké priesvitné puzdro, aby ste si nerozflákli nový mobil hneď v prvý deň. Škoda. Na mojom displeji už mám škrabanec, ani netuším, od čoho.

Na OLED displeji P30 Pro vidím aktuálny čas, dátum, stav batérie a nejaký zmeškaný hovor, ikonu Facebooku či počet prijatých správ. Zodvihnem mobil zo stola, ten sa automaticky rozsvieti a rozpozná moju tvár. Keby aj nie, môžem priložiť prst na čítačku odtlačkov v spodnej časti obrazovky alebo na ňu nakresliť môj obľúbený vzor. Čítačka je podľa mojich skúseností pomalá, radšej kreslím ten vzor, keď už.

Ovládanie hlasitosti aj vypínač umiestnil výrobca opäť napravo, ľavá bočná stena je prázdna, rovná. Tak to mám rád. A hlavne tu nestraší žiadne zbytočné tlačidlo typu Bixby či vyhľadávania Google, ako na Samsungoch, LG a ďalších tohtoročných konkurentoch.

V hornej stene môže hlavne majiteľov telefónov konkurenčných značiek prekvapiť infraport na ovládanie telky, klimatizácie a inej techniky. Netreba nič inštalovať, v novom mobile hľadajte aplikáciu Ovládač.

Slot na dve nanoSIM, resp. jednu nanoSIM a druhú pamäťovú Nano Memory Card vytlačil zo spodnej strany audio jack. Na počúvanie FM rádia zabudnite úplne, inú hudbu do slúchadiel pošlete buď cez Bluetooth, alebo USB-C slúchadlá. Nepočítajte ani so stereo reprodukciou zvuku, horný reproduktor kdesi za displejom sa k tomu spodnému nepridá ani za svet.

Počas telefonovania si musíte zvyknúť na trochu vyššie umiestnenie telefónu. Skrátka, celé ucho prekryjete mobilom.

Zadná stena nami testovanej sivej verzie je priam lákadlom pre odtlačky prstov. Zvoľte si určite inú. Alebo šupnite mobil čo najskôr do nejakého pekného puzdra. To dorovná aj výrazne vystupujúce objektívy trojice fotoaparátov. Teda, vlastne dvojice, lebo ten tretí nie je zarovnaný asi len kvôli dizajnérom.

Zaoblenú obrazovku rozsvietite okrem zodvihnutia aj poklepaním prsta, len si to musíte zapnúť v nastaveniach prebudenia displeja.

P30 Pro je oproti S10+ citeľne ťažší mobil, pričom rozmermi sú takmer navlas rovnaké. 190 gramov tu jednoducho cítiť. Oproti najnovšiemu Samsungu tu nepočítajte s audio jackom, hlasnou stereo reprodukciou zvukov, pripravte sa na jednoduchší Always On displej, aj nastavení jednotlivých funkcií je tu akosi menej.

Fotoaparátu zopár vecí chýba, predná kamera tu nezaostruje (hoci kvalitou si môžu pokojne zmerať sily) a vo Facebook Messengeri neviem vybrať z galérie viac fotiek do jednej správy. Toľko moje skromné postrehy.

Huawei zas navyše ponúkne infraport, väčšie optické priblíženie tretieho fotoaparátu a zaostrovanie toho širokuhlého s brutálnym makrom, ktoré nemá konkurenciu. Pripravte sa aj na oveľa rýchlejšie nabíjanie a lepšiu výdrž na jedno nabitie.

Nadstavba EMUI menej otravuje oznámeniami v hornej lište, ponúka lepší dialer (číselník, resp. telefón) aj prirodzenejšie odlíšenie neprečítaných správ. Po podržaní ikon na domácej obrazovke (nastavenia, fotoaparát a iné) vidíte viac rýchlych volieb a tešilo ma tiež vyhľadávanie kontaktov, aplikácií, udalostí či správ dostupné rovno z homescreenu potiahnutím prsta od stredu obrazovky nadol.

Na spôsobe vykrojenia displeja kvôli prednej kamere mi nezáleží, výhody majú obe riešenia - aj kvapka v strede obrazovky Huaweiu, aj otvor v pravom hornom rohu displeja Samsungu. Môžete si vybrať. Displej Huaweiu je v základnom nastavení chladnejší, biela farba je na ňom belšia, ale všetko si viete doladiť, možno ešte vo väčšom rozsahu než na Samsungu.

Nadstavba EMUI neprináša nič nové či prevratné, poznáme ju dobre zo spomínaného Mate 20 Pro, a ani oproti P20 Pro tu nevidím zásadné zmeny. Nebudem sa preto opakovať.

EMUI sa mi dlhodobo pozdáva, aj graficky, aj funkčne. Má však jednu výraznú vlastnosť, na ktorú treba zakaždým upozorniť. V rámci znižovania spotreby energie drasticky zatvára všetky spustené aplikácie. Jasné, že hudbu cez Spotify vám na pozadí nepreruší, aj Waze funguje, ako má, no ak niečo vidím na Facebooku, skočím to preštudovať v Chrome a vrátim sa späť, Facebook sa načítava nanovo.

To isté platí, keď si odbehnem z Google Maps do internetového prehliadača či galérie. Keď mám na Galaxy S10+ rozrobený nejaký strih videa v PowerDirector a odskočím si do inej apky niečo pozrieť, vrátim sa neskôr do otvoreného projektu. Na Huawei by sa to určite nestalo. A ono je to po čase fakt otravné. Hlavne, keď na Facebooku stratíte naposledy otvorený status.

Ak chcete, aby vám EMUI nezatváralo niektoré aplikácie, bežte do nastavenia Batérie - Spustenie aplikácie a vypnite túto funkciu pri vami požadovaných. Možno to pomôže. V nastaveniach Batérie nájdete aj tmavý režim displeja, ktorý výrazne znižuje spotrebu energie OLED obrazovkou.

Fotoaparátom som sa detailne venoval v článku Takto fotí Huawei P30 Pro. Určite si ho otvorte a prečítajte.

Kamarát Mišo, čerstvý majiteľ P30 Pro sa veľmi potešil ekvalizéru, ktorý ovplyvňuje zvuk odosielaný cez Bluetooth. Možno táto informácia poteší aj vás.

Najviac vás však určite poteší nenormálne rýchle nabíjanie a následná výdrž na jedno nabitie. Na jeden veľmi aktívny deň sa môžete bez obáv spoľahnúť.

Výhody:

+ rýchle nabíjanie 40 W nabíjačkou

+ dlhá reálna výdrž na jedno nabitie

+ využiteľné 5-násobné optické (aj 10-násobné hybridné) priblíženie

+ šikovné vyhľadávanie, číselník aj správy

+ praktické widgety pri podržaní ikon na domácej obrazovke

+ žiadne zbytočné bočné tlačidlo

+ úložisko až 256 GB

+ RAM až 8 GB

Nevýhody:

- malý pokrok oproti Mate 20 Pro

- zopár chýbajúcich nastavení či možností fotoaparátu

- hmotnosť až 192 gramov (napríklad oproti Galaxy S10+)

- chýba stereo reprodukcia zvuku (napríklad pri sledovaní videí na peknom displeji)

- zahnutý displej bez fólie či ochranného skla

- nespoľahlivá čítačka odtlačkov v displeji

- neznáme Nano Memory Card

- chýba audio jack

Orientačná cena: 899 eur (6 GB RAM + 128 GB verzia), 999 eur (8 GB RAM + 256 GB verzia)

Záver

Huawei mieri na masy. Neponúka toľko nastavení ako nadstavba One UI od Samsungu či MIUI od Xiaomi, ale snaží sa zaujať už v základe. Zaoblený OLED displej sa ťažko chráni, stále sa v ňom na okrajoch niečo odráža, no ľuďom sa páči. A tak im Huawei vyhovel. Vykrojenie obrazovky je ešte menšie než predtým, plocha s uhlopriečkou 6,5'' a pomerom 20:9 naozaj stojí za pozornosť. Reproduktor využívaný počas telefonovania sa presunul za displej. Kvalite hovoru to nijak výrazne neškodí, akurát musíte zabudnúť na stereo zvuk pri sledovaní videí na Facebooku či YouTube. Aj tak to bude asi väčšine ľudí jedno, podobne ako absencia audio jacku. Na bežné počúvanie hudby predsa nový majiteľ dostane USB-C slúchadlá, mikrofón k mobilu aj tak dotyčný nikdy nepripájal a možno už dávno používa Bluetooth riešenie.

Že sa nedá na fotoaparáte nastaviť pomer strán 16:9 mu bude tiež pravdepodobne jedno. Môžem sa aj stokrát pýtať, prečo tu už druhý rok chýba. Podobne ako na iPhonoch, aj tu bude väčšina ľudí spokojne používať pomer 4:3, a to s 10 Mpix rozlíšením na hlavnom fotoaparáte a 20 Mpix na širokouhlom. Ktorý je úplne parádny, dokonca zaostruje, dokonca zaostruje na veľmi blízke objekty a môžete sa s ním fakt vyblázniť. Hlavne si dávajte pozor na rovinu, so širokáčom horizont oveľa ľahšie nakloníte do strany. A hoci je širokouhlý fotoaparát z fotografického hľadiska oveľa väčšou výzvou, aj tak väčšinu ľudí zaujíma to úžasné päťnásobné optické priblíženie, ktoré síce funguje len pri dostatku svetla, lebo inak ide len o výrez z hlavného 40 Mpix fotoaparátu, no presne na toto masy čakajú.

A Huawei to vie. Hrá presne na tú ľúbivú strunu, na akú počúva väčšina. A väčšinu nezaujíma, aký status mala pred hodinou otvorený na Facebooku. Len nech sa tie apky na pozadí pekne zatvárajú a výdrž predlžuje na maximálnu možnú úroveň. Nuž, život je otázkou priorít. P30 Pro je vlastne taký populista. A populizmus očividne funguje nielen v politike, ale aj pri výrobe smartfónov. Veľké zahnuté displeje, 10-násobný zoom, atraktívne farby, výborná výdrž na jedno nabitie...no, čo viac ľuďom treba?

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P30 Pro.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 05.04.2019 - 12:32

to rozlíšenie 16:9 by sa zišlo. ale aj tak 4:3 na svojom mobile nepoužívam. používam 18:9 s rozlíšením 10 mpx. malý pokrok voči mate 20 pro by som ako negatívum nevnímal, je zrejmé, že tu šlo hlavne o tie fotoaparáty. na udržanie roviny mám nastavenú mriežku, pomáha to, človek koľkokrát nechtiac mobil nakloní.

Richard Hombauer05.04.2019 - 16:58 Trvalý odkaz

lenže P30 Pro už ponúka 4:3 alebo až 20:9, lebo jeho displej je zase o čosi natiahnutejší a to druhé rozlíšenie sa na Huaweioch vždy prispôsobuje obrazovke. a vtedy máš k dispozícii len 6 Mpix. a to už je fakt, fakt málo. mám tu 40 Mpix snímač s uhlopriečkou 15 mm a ja mám fotiť do 6 Mpix, lebo nechcem 4:3. naporazenie :D

Borland06.04.2019 - 10:59 Trvalý odkaz

Ten zaver s populizmom som pri telefone nepochopil. Najma mixovanie s populizmom v politike. Tieto dve veci nemaju nic spolocne.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy06.04.2019 - 13:03 Trvalý odkaz

V zavere mate preklep "Ktorý je úplne parádny, dokonca zaostruje, dokonca zaostruje na veľmi blízke objekty a môžete sa s ním fakt vyblázniť"
Asi staci ked bude raz zaostrovat :)

Lenka Ivančíková06.04.2019 - 13:49 Trvalý odkaz

podla mna chcel dat Richard doraz na to zaostrovanie. preto je to tam dvakrat. :) nielen ze dokonca zaotruje, ale dokonca zaostruje na blizke objekty.

Celá diskusia 19 príspevkov