Plánované zmeny v manažmente Nokia

- Olli-Pekka Kallasvuo bol s účinnosťou od 1. októbra 2005 vymenovaný za prezidenta a COO Nokia Corporation a s účinnosťou od 1. júna 2006 menovaný do funkcie prezidenta a generálneho riaditeľa (CEO).

- Jorma Ollila zostáva vo funkcii predsedu správnej rady a generálneho riaditeľa do 1. júna 2006, od tohto dátumu mu bola navrhnutá funkcia čestného predsedu

- Pekka Ala-Pietilä ukončí 1. februára 2006 svoje pôsobenie v spoločnosti Nokia

Tlačová správa:

Espoo, Fínsko ? Nokia pokračuje v obnove vedenia a zároveň v udržaní kontinuity v skupine výkonnej rady

Olli-Pekka Kallasvuo (52) sa na základe rozhodnutia správnej rady stáva s účinnosťou od 1. októbra 2005 prezidentom a COO (Chief Operating Officer, prevádzkovým riaditeľom) a s účinnosťou od 1. júna 2006 prezidentom a generálnym riaditeľom spoločnosti. O. P. Kallasvuo nastúpil do spoločnosti Nokia v roku 1980 a v súčasnej dobe stojí v čele obchodnej skupiny Mobile Phones, predtým pracoval v spoločnosti ako finančný riaditeľ.

Výbor správnej rady pre podnikové riadenie a nominácie na nadchádzajúce výročné valné zhromaždenie navrhne, aby Jorma Ollila (54), predseda správnej rady a generálny riaditeľ, pokračoval po 1. júne 2006 vo funkcii čestného predsedu. J. Ollila výboru potvrdil, že je ochotný prijať túto funkciu.

Súčasný prezident spoločnosti Nokia Pekka Ala-Pietilä zo svojej funkcie odstúpi a plánuje sa venovať súkromným záujmom. Od 1. októbra 2005 sa stane výkonným poradcom a zo spoločnosti Nokia odíde 1. februára 2006.

Paul Collins, podpredseda správnej rady spoločnosti Nokia, povedal:

?Správna rada má vzhľadom k očakávanému odchodu Jormy Ollily pripravený plán vymenovania jeho nástupcu, ktorého úlohou bude udržať dynamiku spoločnosti, prispôsobiť sa veľmi rýchlo sa meniacim podmienkam celého odvetvia a zaistiť kontinuitu. Správna rada je presvedčená, že Olli-Pekka Kallasvuo vďaka svojím odborným predpokladom a viac ako 20-ročným skúsenostiam v spoločnosti Nokia v budúcnosti naplno dokáže, že má potrebné líderské schopnosti.?

?Jorma Ollila pôsobil ako generálny riaditeľ viac ako 13 rokov a ako predseda správnej rady viac ako 6 rokov. Vybudoval modernú spoločnosť Nokia, takú ako ju poznáme dnes. Sme preto radi, že prijal ponuku zotrvať vo funkcii predsedu správnej rady. Bude tak zabezpečený hladký prechod a spoločnosť zároveň nepríde o jeho bohaté znalosti obchodných aktivít, odvetvia, v ktorom pôsobíme, i problémov a príležitostí, ktoré v ňom existujú.?

?Úprimné poďakovanie správnej rady za roky práce pre spoločnosť, osobné nasadenie a schopnosť viesť ostatných patrí i Pekka Ala-Pietilä, ktorý sa rozhodol odísť zo spoločnosti Nokia a venovať sa novým aktivitám.?

Olli-Pekka Kallasvuo povedal:

?Ponuku, ktorú som dostal považujem za veľkú česť. Nokia je dynamická spoločnosť, ktorá pôsobí v pružnom a neustále sa meniacom prostredí. Teším sa na to, že spoločne s naším tímom pomôžem spoločnosti Nokia tvoriť budúcnosť mobilnej komunikácie v dobe, ktorá je pre celé odvetvie kľúčová. Spolu budeme i naďalej vytvárať skvelé produkty a riešenia, ktoré potešia našich zákazníkov.?

 

Jorma Ollila uviedol:

?Pevne verím, že obnova spoločnosti prebehne na všetkých úrovniach. Od roku 1992 som bol zodpovedný za chod spoločnosti. Sú to nezabudnuteľné roky. Stále sa cítim súčasťou spoločnosti Nokia a teším sa na to, že budem môcť naďalej prispievať k stratégii a obnove a pomôžem posilniť nespochybniteľnú vedúcu pozíciu spoločnosti Nokia v oblasti mobility."

 

Pekka Ala-Pietilä vyhlásil:

?V spoločnosti Nokia som prežil úžasných dvadsať rokov, počas ktorých, tak spoločnosť ako aj celé odvetvie, prešli revolučnými zmenami. Bolo skvelé pracovať s ľuďmi tak nadšenými pre vec a budovať vedúcu spoločnosť vo svetovom meradle, ale teraz cítim, že nastal čas pre zmenu. Odchádzam z tímu, o ktorom viem, že má všetky potrebné predpoklady pre budúci úspech.?

Diskusia k článku:

Začať diskusiu