Dilema: Samsung Galaxy S9+ vs. OnePlus 6T

Dnešný súboj bude o tom, či si vyberiete viac operačnej pamäte a dlhšiu výdrž na jedno nabitie, alebo dáte prednosť kvalitnejším fotografiám a nižšej cene.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Martin nám zaslal nasledovnú správu: "Prosím poraďte, ktorý smartfón si mám vybrať. Samsung Galaxy S9+ vs. OnePlus 6T? Ja sa opieram o niekoľko kritérií. Tiež verím, že Galaxy S9 Plus by som v budúcnosti ľahšie predal, no OnePlus má lepšie aktualizácie, takže by som kvôli novšiemu softvéru nemusel kupovať novší smartfón." Do správy nám napísal aj jeho zoznam plusov a mínusov:

Výhody Galaxy S9+: displej, nahrávanie super spomalených videí, vodeodolnosť

Nevýhody Galaxy S9: rýchlo sa vybíja, nemá tak rýchle nabíjanie ako OnePlus 6T.

Výhody OnePlus 6T: čítačka odtlačkov prsta v displeji, dlhá výdrž batérie, rýchle nabíjanie, pravidelné aktualizácie (vraj hneď druhý po Google Pixeloch), neskoršie uvedenie na trh.

My chceme upozorniť na základný rozdiel v konštrukcii displeja. Samsung pri svojich vlajkových lodiach už niekoľko rokov verí displejom so zakrivenými okrajmi. My ich príliš neobľubujeme, keďže dokážu nepríjemne odrážať svetlo a užší displej znižuje celkovú plochu obrazovky na čítanie aj písanie. Zdá sa, že nie sme sami. Môžeme si všimnúť, že pri tohtoročných novinkách je zaoblenie menej výrazné než na S9-tke z roku 2018.

Aj tak by sme však v tejto disciplíne dali body OnePlus 6T. Jeho displej je o 0,2'' väčší (6,4''), keďže čínsky výrobca zmenšil horný okraj použitím výrezu okolo prednej kamery. Ten je naozaj minimálny, takže hornej lište neprekáža ani pri zobrazovaní notifikácií.

Súhlasíme s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov medzi výhodami. Upozorňujeme, že zobrazovací panel Samsungu Galaxy S9+ ponúka jemnejšie QHD+ rozlíšenie, no ani Full HD+ panel OnePlus 6T vás určite neurazí.

Nižšie rozlíšenie v spojení s väčšou 3700 mAh batériou (oproti 3500 mAh u Kórejca) navyše zaručí dlhšiu výdrž na jedno nabitie. Tej pomáha aj upravená verzia Androidu 9 Pie s názvom Oxygen OS. Ako už bolo spomenuté, s častejšími aktualizáciami.

Z pohľadu výkonu si Exynos 9810 a Snapdragon 845 nemajú čo vyčítať. V článku Samsung série Galaxy S9 kúpite v overenom obchode už za 389 eur upozorňujeme na aktuálne mimoriadne zaujímavé výpredaje v obchodoch Nay.sk. S9+ so 6 GB RAM a 64-gigabajtovým úložiskom si môžete kúpiť už za 489 eur, 256-gigabajtový variant stojí 529 eur.

OnePlus 6T bude drahší. 6 GB RAM a 128 GB priestor vám oficiálna stránka predá za 549 eur, 8 GB verzia začína na 579 eurách.

Rýchlejšie nabíjanie za veľkú výhodu nepovažujeme, najmä ak ste zvyknutí mobil do siete pripájať výhradne cez noc. Samsung Galaxy S9+ podporou pamäťových kariet, klasickým audio jackom, stereo reproduktormi a bezdrôtovým nabíjaním preto môže lákať trochu viac. Mimochodom, je pravda, že deklaruje odolnosť voči vode IP68, no vraví sa, že OnePlus 6T ju má tiež, hoci výrobca nechcel míňať peniaze na certifikačné testy.

Viac našich poznatkov nájdete v podrobnej recenzii Samsung Galaxy S9+ - evolúcia po tretíkrát a článku Takto fotí Samsung Galaxy S9+. Tam nájdete ukážkové fotografie z duálneho 12-megapixelového fotoaparátu s unikátnou meniteľnou clonou. OnePlus 6T síce na papieri ponúkne vyššie 16 Mpix, respektíve 20 Mpix rozlíšenie, ktoré má dokonca aj predný fotoaparát, no z dlhodobých skúseností a pri vysokých nárokoch na kvalitu fotografií a videí by bol naším favoritom Samsung.

Aký je teda náš konečný verdikt? Súhlasíme, že OnePlus 6T ponúkne vyššiu výdrž, rýchlejšie aktualizácie a podľa nás tiež pohodlnejšie ovládanie vďaka rovnému displeju s integrovanou čítačkou odtlačkov prstov. S vyššími verziami ponúkne tiež viac úložiska, prípadne rovno 8 GB RAM, čo môže jeho životnosť predĺžiť aj o rok či dva. Budete si však musieť priplatiť.

V kvalite fotografií podľa nás vyhrá Samsung a akutálne ceny vo výpredajoch po nástupe novšej generácie Galaxy S10 sú viac než lákavé.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Karol 31.03.2019 - 13:38

Toto tu bolo už včera. Možno omylom :-). Lebo potom to niekde “zmizlo.” :-)

Lenka Ivančíková31.03.2019 - 14:17 Trvalý odkaz

Ano, povodne tam bol zly datum zverejnenia clanku. Dilema vychadza v nedelu. :)

Tomas31.03.2019 - 18:27 Trvalý odkaz

Jednoduche:

Vydrz, aktualizacie = 6T
Vsetko ostatne = S9+

Mashe31.03.2019 - 19:23 Trvalý odkaz

Ešte by som do 6T pridal rýchlosť,

Ale inak by som volil s9, lepší display foťák bezdrôtové bez notchu

Celá diskusia 7 príspevkov