Najznámejšie true wireless slúchadlá do uší (jar 2019)

Pripravili sme prehľad 7 úplne bezdrôtových slúchadiel na našom trhu. Svojho zástupcu tu má Apple, Bose, Huawei, Samsung, Sony aj Xiaomi.

Káblové slúchadlá sa z uší na uliciach vytrácajú podobne rýchlo ako 3,5 mm audio konektory zo smartfónov. Nosíte radi šál? Hľadáte minimalistické slúchadlá na dochádzanie do práce, beh okolo jazera alebo cestovanie? Tak už je konečne z čoho vyberať.

Už dávno totiž vieme, že Bluetooth technológia je aktuálne najvhodnejší bezkáblový spôsob prenosu zvuku. Bluetooth slúchadiel je v našich obchodoch neúrekom. Kolega Richard preferuje slúchadlá do uší spojené káblom, kolegyňa Lenka si už dávnejšie zaobstarala skutočne bezdrôtové AirPody v malej bielej krabičke. V redakcii tiež testujeme Galaxy Buds, ktoré dokonca nabijete položením na mobil.

A keďže je z čoho vyberať, pripravili sme výber najznámejších a najlepšie hodnotených slúchadiel, ktoré sa označujú ako true wireless. Slúchadiel, ktoré nielen, že nemajú kábel na pripájanie k smartfónu, ale nič nespája ani ľavý menič s tým pravým.

Apple AirPods (2019)

Biele AirPods nemôžeme považovať za zakladateľa tejto kategórie, ale jednoznačne ju najviac spopularizovali. Možno neboli úplne prvé, no nepochybne práve ony motivovali ďalších dôležitých hráčov začať takéto produkty vyrábať. Mimochodom, choďte sa prejsť po Manhattane či parížskej biznis štvrti La Défense a z uší manažérov neuvidíte trčať nič iné.

Pred pár dňami sme spoznali druhú generáciu s rýchlejším pripájaním a prepínaním medzi Apple zariadeniami. Výdrž sa dostala na 3 hodiny telefonovania alebo 5 hodín počúvania hudby. Slúchadlá vďaka senzorom jednoducho rozpoznajú, či používate len jedno, alebo obe slúchadlá naraz.

Nabíjacia krabička dokáže ich život predĺžiť až na 24 hodín a patrí k tým najmenším. Môžete si kúpiť buď obyčajnú alebo s podporou bezdrôtového nabíjania. Najväčšou slabinou zostáva absencia rozumnej regulácie hlasitosti priamo na slúchadlách. Hoci fungujú aj s Androidom, v Apple ekosystéme dávajú väčší zmysel. Kolegyňa Lenka na nich oceňuje ovládanie gestami, slušnú reprodukciu zvuku, pohodlné nosenie a možnosť využívať ich v aute ako handsfree. Stačí vložiť do ucha len jedno slúchadlo a ste pripravení kedykoľvek počas šoférovania bezpečne vybaviť dôležitý hovor. Máte ich aj vy? Ako ste s nimi spokojní?

Cena: 179 eur (obyčajné puzdro), 229 eur (puzdro s bezdrôtovým nabíjaním)

Bose SoundSport Free

Známa americká firma je takmer synonymom pre kvalitný zvuk. V tomto smere teda nemusíte mať žiadne obavy. Pozor však na slovo "Sport" v názve. Pri bežnom nosení počítajte s odvážnejšími farbami. Sú tiež navrhnuté tak, aby zámerne prepúšťali hluk okolia dnu a pomohli vám s lepšou orientáciou napríklad pri behu v hustej premávke.

Ak hľadáte skôr ticho a pokojné počúvanie v MHD, poobzerajte sa inde. Blokovanie zvuku (tobôž nie aktívny Noise-canceling) nie je silnou stránkou Bose ani predchádzajúcich AirPods.

SoundSport Free však ponúknu odolnosť proti vlhkosti a potu či základné ovládanie hlasitosti a prepínania skladieb trojicou maličkých tlačidiel. Na jedno nabitie budú hrať 5 hodín, dve ďalšie nabitia z trochu väčšej krabičky ju rozšíria o ďalších 10.

Cena: okolo 199 eur

Huawei FreeBuds

K dizajnu true wireless slúchadiel od Huaweiu asi netreba príliš mnoho dodávať. Je jasné, kde inžinieri zobrali svoju inšpiráciu. Prílišná podobnosť so slúchadlami na prvej pozícii nášho zoznamu nemusí byť každému pochuti. Môžete však siahnuť aspoň po čiernej verzii a veľkou motiváciou je aj ich cena.

Infračervený senzor rozpozná vybratie slúchadla, odolnosť voči vode zabezpečí ochranu v daždi a in-ear konštrukcia silikónovej gumy vraj pevné uchytenie v každom uchu.

Ich výdrž na jedno nabitie dosahuje len 3 hodiny, krabička dodá ďalších desať. Dotykové gestá si neporadia s reguláciou hlasitosti, takže budete musieť vždy siahnuť po smartfóne vo vrecku alebo kabelke. Majitelia na internete kritizujú aj výrazné oneskorenie zvuku pri sledovaní videí. Fóra sú však ešte z minulého roka, je teda možné, že problém už vyriešila aktualizácia firmvéru.

Cena: okolo 113 eur

JBL Free

Jednoduchý názov skrýva jednoduché slúchadlá. Prinášajú certifikáciu vodeodolnosti IPX5, 3 veľkosti nadstavcov do uší a ďalšie silikónové háčiky pre lepšie držanie pri športovaní.

Tak ako pri konkurencii, aj tu môžete používať len jedno slúchadlo pre telefonovanie alebo obe pre počúvanie hudby. Na jedno nabitie ponúknu 4 hodiny nepretržitého prehrávania, opakované vkladanie do krabičky zabezpečí ďalších 20 hodín.

Počítajte s tým, že JBL Free sú trochu masívnejšie. Recenzie používateľov v obchode Amazon.com sú však zmiešané, často kritizujú nespoľahlivé pripojenie. Nabíjanie neponúka nič nové, nie je bezdrôtové a zabezpečuje ho starý (dobrý) microUSB konektor.

Cena: 129 eur

Samsung Galaxy Buds

Z nástupcu slúchadiel Gear IconX sa tešia najmä tí, ktorí ich dostali ako darček pri predobjednávkach smartfónov Galaxy S10 a S10+. Ostatní si ich už budú musieť kúpiť.

Sľubujú výdrž 6 hodín na jedno nabitie, opätovné vloženie do krabičky ich doplna dobije už približne len raz (7 hodín). Aktívny Noise-canceling nemajú, no in-ear konštrukcia čo-to utlmí aspoň pasívne. Potvrdzujeme, že aj v lietadle tlmia okolité zvuky oveľa lepšie než "otvorené" AirPods do Applu. Ak zvuky okolia naopak počuť chcete, stačí podržať prst na jednom z nich. Pre komunikáciu s predavačkou či letuškou je však podľa nás oveľa vhodnejšie v danom momente slúchadlo z ucha vybrať.

Dotykové plôšky zabezpečujú preskakovanie piesní alebo reguláciu hlasitosti. Pravé slúchadlo ju zvyšuje, ľavé znižuje. Zvuková stránka ja podľa recenzií nadpriemerná, ladila ju AKG, dcérska spoločnosť Samsungu.

Aplikácia pre smartfóny s Androidom je veľmi podrobná, vrátane ekvalizéru. Párovanie s produktami a hodinkami od Samsungu je podobne jednoduché ako pri AirPods a iOS, no pre iné značky to už neplatí. Krabička podporuje bezdrôtové nabíjanie aj dobíjanie cez USB-C.

Cena: 149 eur

Sony WF-1000X

Keď sa povie slúchadlá od Sony, mnohým technologickým nadšencom napadne model WH-1000, ktorý je na trhu už v tretej generácii a predstavuje to najlepšie v triede "cez uši" a s Noise Cancelingom.

Jeho true wireless súrodenci vydržia na jedno nabitie 3 hodiny a s nabíjacím boxom 9 hodín. O podrobnejšie nastavenia a úpravu frekvencií ekvalizéra sa postará podarená mobilná aplikácia. Konštrukcia je uzatvorená a ako jedny z mála disponujú aj aktívnym potláčaním ruchov okolia.

Cena od 150 eur

Xiaomi Mi AirDots

Najväčším cenovým trhákom budú istotne slúchadlá od Xiaomi. Stoja polovicu alebo len tretinu toho, čo produkty od konkurencie.

Sú odolné voči vode (IPX4) a dobíjanie, ako zvyčajne, zabezpečuje malá škatuľka. Slúchadlá v ušiach vydržia hrať 4-5 hodín, krabička ju zvýši na 12 hodín, takže jednotky dobije doplna približne dvakrát.

V balení je microUSB kábel pre puzdro. Dotykové ovládanie funguje dobre, no recenzie kritizujú nižšiu kvalitu zvuku aj mikrofónu pre handsfree telefonovanie. Hlasové upozornenia na párovací proces, zapnutie, vypnutie alebo slabú batériu sú údajne v čínštine. Ovládanie hlasitosti zostáva na smartfóne.

Cena: od 60 eur

Záver

Tak ktoré? Majiteľom Apple zariadení môžeme odporučiť AirPods najmä kvôli jednoduchému párovaniu a prepínaniu zdroja zvuku, do hlučného lietadla však hľadajte niečo iné. Zákazníkom Samsungu určite odporúčame Galaxy Buds, ktoré veľmi jednoducho spárujú s mobilom a poslúžia dobre aj v hlučnom prostredí.

Bose SoundSport Free sú vhodné, ak chcete počuť zvuky okolia, iné modely zvuk skôr izolujú. S aktívnym potláčaním ruchu zväčša v tejto triede nepočítajte, výnimkou sú slúchadlá od Sony.

V článku Poradňa: Hľadáme kompaktné Bluetooth slúchadlá do MHD sme sa venovali aj slúchadlám, ktoré nemajú výhradne true wireless konštrukciu, no naopak zmiernia vaše obavy zo straty jedného z meničov pri nepozornosti alebo športovaní.

Diskusia k článku:

Peter Bumbaldek 29.03.2019 - 11:14

Airdots mám na ceste, rozmýšľal som ešte nad airdots pro, ale nepresvedčili ma. A bezdrôtové s káblom už teda nechcem, ten kábel neskutočne zavadzia.

Tomas tomas29.03.2019 - 21:24 Trvalý odkaz

Dva týždne dozadu som kupil Niceboy hive pods a som neskutocne spokojny.

Michal30.03.2019 - 21:55 Trvalý odkaz

Súhlasím s Tomášom niceboy hive pods sú parádne

viperman03.04.2019 - 16:32 Trvalý odkaz

u tych Sony je aj hlavnou vyhodou podpora BT kodeku LDAC (prenos az 990kbps) a aj APTXHD. v tej cenovej kategorii toto nebyvalo.

Celá diskusia 4 príspevky