Aké sú rozdiely medzi slúchadlami Apple AirPods prvej a druhej generácie?

Nová generácia môže príjemne stlačiť cenu tej starej, no v e-shopoch si dávajte pozor na riadne označenie a možnú zámenu.

Server iMore sa podrobnejšie pozrel na rozdiely medzi starými a novými slúchadlami AirPods od Apple, o ktorých sme už písali v článku Apple AirPods 2019: bezdrôtové nabíjanie a dlhšia výdrž. Na prvý pohľad vyzerajú rovnako, no viac zmien ponúkajú vo vnútri.

Používateľov bude určite najviac zaujímať o hodinu predĺžená výdrž, ktorá sa však týka výhradne telefonovania. AirPods teraz zvládnu 3 hodiny hovorov. Výdrž pri počúvaní hudby sa nezmenila, naďalej ponúkajú 5 hodín prevádzky. Opakované vkladanie do nabíjacej krabičky ich výdrž predĺži až na 24 hodín, čo je tiež údaj totožný s prvou verziou.

Apple sľubuje vylepšený zvuk a väčšiu čistotu pri počúvaní hudby aj telefonovaní. Špekulovalo sa tiež o aktívnom rušení hlukov okolia či vodeodolnosti, no nič také druhá generácia nedostala. Naďalej platí, že AirPods tlmia zvuk podobne, ako slúchadlá EarPods pribalené k novším iPhonom - teda prakticky vôbec. Prepúšťanie zvuku môže prísť vhod pri behu medzi hustou mestskou premávkou, no v iných situáciách je zas skôr na škodu.

Alternatívou priamo od Apple tak zostávajú napríklad slúchadlá BeatsX s In-ear konštrukciou, ktoré majú podobne ako AirPods prvej generácie čip W1. Káblové prevedenie a magnety pre uchytenie okolo krku navyše minimalizujú riziko straty.

AirPods 2. generácie už disponujú čipom H1. Majitelia hodiniek Apple Watch, iPadov, iPhonov alebo MacBookov určite ocenia jednoduchšie párovanie a pohodlné prepínanie medzi rôznymi jablčnými zariadeniami ako zdrojom zvuku aj bez opätovného aktivovania režimu Bluetooth vyhľadávania. W1 aj H1 sa totiž viažu na váš iCloud účet. Čip H1 by však mal byť pri prepínaní až dvakrát rýchlejší.

Okrem toho sľubuje rýchlejšie zdvíhanie telefonických hovorov, spoľahlivejšie a silnejšie spojenie alebo o 30 % nižšiu odozvu, ktorú by ste si mali všimnúť najmä pri hraní hier so slúchadlami na ušiach.

AirPods 2. generácie dokážu Siri aktivovať nie len zaťukaním na slúchadlo, ale aj hlasovým pokynom. Bohužiaľ, Siri zostáva naďalej jedinou možnosťou, ako regulovať hlasitosť slúchadiel bez toho, aby ste museli do ruky vziať iPhone alebo sa dotknúť kolieska na Apple Watch.

Nové slúchadlá štartujú na rovnakej cenovke ako tie staré, teda oficiálne 179 eur. Verzia s krabičkou s bezdrôtovým nabíjaním Qi stojí 229 eur, krabička samotná (aby ste do nej vložili staré slúchadlá) potom 89 eur.

Záujemcovia o nové AirPods by si mali dávať pozor na presné označenie, respektíve sériové čísla. V oficiálnych Apple Storoch už nájdete iba druhú generáciu, v e-shopoch a bazároch to však môže byť zmätok. Sledujte tiež to, či ponúkajú obyčajné puzdro, alebo verziu s bezdrôtovým nabíjaním. Inak môžete byť nemilo prekvapení.

Cena starých AirPods označených ako MMEF2ZM/A by mohla príjemne klesnúť, náš pohľad do cenových porovnávačov to ale zatiaľ nepotvrdil. Ťažko povedať, či sa kúpa nových slúchadiel majiteľom prvej generácie oplatí.

Zdroj: iMore.com

Diskusia k článku:

Tomas 30.03.2019 - 00:23

Tak, Apple oficialne zrusil Airpower...

Celá diskusia 1 príspevok