Apple AirPods 2019: bezdrôtové nabíjanie a dlhšia výdrž

Po nových iPadoch uviedol Apple potichu dlho očakávanú druhú generáciu bezdrôtových slúchadiel AirPods. Dizajn ostal, zlepšila sa výdrž na jedno nabitie pri hovoroch a k dispozícii je aj verzia s bezdrôtovým nabíjaním.

Prvú generáciu bezdrôtových slúchadiel uviedol Apple na jeseň 2016 spolu s iPhonmi 7 a 7 Plus. Informácie sme priniesli v článku Apple AirPods - bezdrôtové slúchadlá nielen k jablkovým zariadeniam.

V novej verzii AirPods pracuje čip Apple H1, ktorý podľa výrobcu zaistí rýchlejšie a stabilnejšie pripojenie slúchadiel k mobilnému zariadeniu. Rozdiel v použití výkonnejšieho čipu by mal byť poznať aj pri počúvaní hudby či hraní hier.

Základné parametre:

Rozmery slúchadla 17 x 18 x 40,5 mm, hmotnosť 4 gramy, rozmery puzdra 44 x 21 x 53,5 mm, hmotnosť 40 gramov, Bluetooth, podpora štandardu Qi, pohybový a rečový akcelerometer, dva optické senzory, dva mikrofóny, na jedno nabitie 5 hodín počúvania hudby, 3 hodiny hovorov, kompatibilné s OS od verzie iOS 12.2, watchOS 5.2 a macOS 10.14.4.

Okrem nového čipu je druhou najvýraznejšou novinkou zaradenie verzie s podporou bezdrôtového nabíjania (štandard Qi). Okrem využitia bezdrôtovej nabíjačky ostáva možnosť nabiť AirPods vložené do puzdra aj káblom s lightning konektorom. O stave nabíjania informuje malá LED dióda na prednej strane puzdra.

15 minút nabíjania by malo zaistiť dostatok energie na tri hodiny počúvania hudby alebo dve hodiny hovorov. S nabíjacím puzdrom máte k dispozícii až 24 hodín používania.

Párovanie s iPhonom, iPadom, hodinkami alebo počítačom Mac je rýchle a jednoduché. Po otvorení krabičky, v ktorej sú AirPods uložené, sa na displeji zariadenia ukáže okno s voľbou Connect. Potvrdíte a hotovo. Na aktiváciu hlasových pokynov už nemusíte poklopať po slúchadle, ale stačí vysloviť "Hey, Siri" a pokračovať slovným povelom.

Slúchadlá vďaka senzorom rozpoznajú, či ich máte vložené do ucha alebo nie. Vybratím z ucha sa totiž prehrávané audio automaticky zastaví, čím sa šetrí batéria. Opätovným vložením sa hudba zasa spustí. Vstavané mikrofóny dovoľujú telefonovanie i hlasové ovládanie telefónu cez Siri. Používať môžete samostatne aj iba jedno slúchadlo.

Pokiaľ vlastníte prvú generáciu slúchadiel a láka vás bezdrôtové nabíjanie, môžete si kúpiť len nabíjacie puzdro, ktoré je so starými AirPods kompatibilné. Kto chce nový model s výkonnejším čipom, ale stačí mu na nabíjanie kábel, k dispozícii má aj takýto lacnejší model.

Predobjednávky noviniek sú spustené dnešným dňom, dodávky by mali byť realizované od 26. marca. Cena AirPods s bezdrôtovým nabíjaním je v nemeckom App Store stanovená na 229 eur, za káblové zaplatíte 179 eur. Samostatné puzdro na bezdrôtové nabíjanie má cenovku 89 eur. Prvú generáciu AirPods kúpite u autorizovaných obchodníkov na Slovensku za 169 eur.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Tomas 21.03.2019 - 11:30

Som zvedavy, ci nakoniec pride AirPower a ako rychlo dokaze nabit iPhnone. Udajne sa uz zacala vyrabat.

Celá diskusia 1 príspevok