Dve veľké aktualizácie Androidu v Motorolách radu G5, G6 ani G7 nečakajte

S príchodom Moto G4 pred tromi rokmi Lenovo ambiciózne vyhlásilo, že dostane dva veľké updaty systému. Nakoniec Lenovo, resp. Motorola sľub dodrží, no ten sa týka len radu G4.

Slovenského zastúpenia firmy Lenovo, ktoré k nám Motoroly dováža, sme sa spýtali na danú situáciu.

Výrobca dnes priznáva, že spomenutý prísľub, ktorý zaznel pri uvedení Moto G4, bol príliš ambiciózny a telefóny doteraz dostali len jeden veľký update. Dobrou správou pre majiteľov týchto trojročných smartfónov je, že napriek uplynulému času sa druhá aktualizácia naozaj pripravuje. Lenovo zareagovalo na tlak zákazníkov.

Čo sa týka ďalších generácií, tam už bol výrobca opatrnejší a vyjadril sa, že zariadenia série Moto G5, G6 aj G7 dostanú len jeden veľký update softvéru a bezpečnostné záplaty počas dvoch rokov. Motoroly Moto G5 začínali s Androidom 7 Nougat a novšieho Orea 8.1 sa dočkali až rok a pol od svojho uvedenia.

Séria G6 štartovala s 8.x Oreo a Android 9 naň prišiel iba nedávno, presnejšie začiatkom marca.

Bezpečnostné záplaty sú distribuované minimálne počas dvoch rokov od začiatku predaja, a to kvartálne, teda približne štyrikrát za rok.

Ak sa chcete spoľahnúť na dve veľké aktualizácie Androidu, zamerajte sa na Motoroly zaradené do programu Android One. Tie majú prisľúbené dve aktualizácie novej verzie Androidu a bezpečnostné záplaty počas troch rokov. Softvérové aktualizácie chodia na takéto zariadenia oveľa rýchlešie než na zvyšné androidy.

Treba však napriek ponosom zákazníkov priznať, že Lenovo je jedným z mála výrobcov, ktorí aspoň takto aktualizujú svoje zariadenia spadajúce do kategórie nižšej strednej triedy. Ostatní výrobcovia sa zvyčajne zameriavajú najmä na svoje prémiové modely a tie lacnejšie ostávajú bokom.

Diskusia k článku:

Loro 14.03.2019 - 22:19

Mne ale jedna vec nejde do hlavy ako to ze bezpecnostne aktualizacie vydavaju kvartalne ked maju zaradene napr g6 do programu andoid Enterprise recommended. https://www.blog.google/products/android-enterprise/android-enterprise-recommended-accelerates-more-devices-new-partners/ Zijem v nemecku a tu asi plati ine pravidlo kedze bezne mam bezpecnostne aktualizacie oneskorene o 120 dni. Podotykam ze program android Enterprise recommended nieje program andoid one. Ale tiez zarucuju bezpecnostne aktualizacie do 90 dni od vydania goooglom.

Tomas14.03.2019 - 22:31 Trvalý odkaz

Dnes ti nikto nic nezaruci...len ti to moze slubit.

Nightmare14.03.2019 - 23:16 Trvalý odkaz

Pekne...to ani plakat ani smiat sa...asi nemaju vsetkych doma po kope

ML15.03.2019 - 01:23 Trvalý odkaz

Mám Asus Zenfone Max Pro M1 a som veľmi spokojný s aktualizáciami. Chodia plus mínus raz za mesiac a security patch mám z 1. februára...

Loro15.03.2019 - 05:35 Trvalý odkaz

Zaujimavy kus ten asus. Ja mam moto g6 plus a security atch mam z 1. Novembra.

Celá diskusia 16 príspevkov