Motorola Moto G7 Plus - turbo power a OIS pod tri stovky

Recenzia 6,2'' dual SIM androidu so Snapdragonom 636, 64 GB úložiskom, 16 Mpix fotoaparátom s OIS a 3000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na rozdiel od zámoria, na Slovensku značka Motorola v minulosti nepatrila k tým najpopulárnejším. Po tom, ako ju kúpilo Lenovo, ale na náš trh začala dodávať slušne vybavené smartfóny za nižšie ceny.

Séria Moto G prichádza už v siedmej generácii. Z ponuky Moto G7 Play, G7, G7 Power a G7 Plus sme si vybrali práve mobil s najvyššou cenovkou, tesne podliezajúcou 300 eur.

ikona

Základné info: (Lenovo) Motorola Moto G7 PlusCenovo dostupný dual SIM android so samostatným slotom na microSD kartu, natiahnutým 6,2'' Full HD+ displejom, Snapdragonom 636, 64 GB pamäťou, duálnym 16 Mpix fotoaparátom s OIS a 3000 mAh batériou s rýchlym 27 W nabíjaním. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Kedy budete uvažovať podobne? Ak trváte na Full HD displeji, model s prívlastkom Play okamžite vypadne. Latku nepreskočí ani Power, hoci jeho lákavo veľká 5000 mAh batéria volá po kompromisoch. Moto G7 Plus tak nakoniec musí obhájiť iba 50-eurový príplatok oproti klasickej G7-čke.

6,2-palcové displeje majú oba smartfóny rovnaké. Farbám na obrazovke ani pozorovacím uhlom nemôžem nič vyčítať, jemnosť na úrovni 403 ppi je tiež dostatočná. Bohužiaľ, jeho svietivosť je vždy trochu iná. Na ostrom slnku sa jas (v prípade automatickej regulácie) dokáže krátkodobo zvýšiť a zlepšiť čitateľnosť, no iba na pár sekúnd, kvôli manažmentu teplôt. Vytiahnite ho potom z vrecka znova a pri rovnakom maxime na virtuálnom posuvníku bude svietiť oveľa menej. Tento nekonzistentný zážitok ma trochu vyrušoval.

Je zábavné, ako základná tapeta domácej obrazovky smerom hore tmavne. Elegantne tak maskuje výrez okolo prednej kamery. Čierna linka tu zostane aj po stiahnutí hornej lišty. Otvorte však nejakú aplikáciu a notch sa zrazu vynorí naplno. Oproti takému Honoru 10 Lite sa zdá trochu priveľký a informácií okolo neho je menej. Aj tak ale preferujem skôr tento pokus od Motoroly, než riešenia väčšiny ostatných androidov s obrovským čelom.

Android 9 Pie má príjemné rozhranie a trochu väčšie písmo naprieč systémom. Nastavenia vám často ešte pred tradičným zoznamom funkcií ponúknu voľby, ktoré by pre vás mohli byť aktuálne na základe aktuálnej situácie.

Ak je aktívny Nočný režim filtrujúci modré svetlo obrazovky pre lepšie čítanie večer a v noci alebo vibračný režim, tlačidlá pre ich vypnutie nájdete úplne hore. Samozrejme, dajú sa deaktivovať aj rýchlymi prepínačmi v hornej lište.

Motorola takto používateľovi propaguje svoje Moto Akcie, Moto Obrazovku a Moto Hlas (ten funguje iba po zmene jazyka zo slovenčiny na angličtinu). Ide o gestá, ktoré by mali používanie mobilu spríjemňovať.

G7 Plus sa napríklad dokáže rozsvietiť po zdvihnutí zo stola, hudobné skladby dokáže prepínať tlačidlami hlasitosti aj bez odomknutia obrazovky alebo vie naopak utlmiť vyzváňanie prostým otočením displeja smerom nadol.

Rýchla aktivácia prisvetlovacej LED baterky pre nájdenie kľúčov v taške alebo zapnutie fotoaparátu dvojitým otočením zápästia sú už pre majiteľov akejkoľvek Motoroly určite notoricky známe.

Ak namiesto trojice virtuálnych tlačidiel Späť, Domov a Multitasking preferujete ovládanie gestami (od Androidu 9 Pie dostupné vo viacerých značkách), v Moto Akciách je to miesto na prepnutie.

Moto Obrazovka nahrádza Always on displej alebo ambientné zobrazenie u konkurencie. Rozsvieti sa po ťuknutí na obrazovku alebo pohybe mobilu a ukáže aktuálny čas, dátum, percento v batérii a prípadne ikonu aplikácie so zmeškanou udalosťou. Škoda, že sa jej musím dotknúť, aby sa otvorila a mohol som čítať jej text.

Mimochodom, pri testovaní najnovších androidov si už dlhšie všímam, že si s notifikačným centrom rozumiem čoraz menej. Horné notifikačné centrum totiž upozornenia nezobrazuje chronologicky. Hore ukazuje aplikácie s vlastne určenou prioritou, teda väčšinou komunikačné apky (Messenger, Správy, neprijatý hovor).

No problém nastáva v prípade, ak napríklad čakám na dôležitý e-mail. Text prijatý pred 15 minútami je schopná G7 Plus (aj iné novšie androidy) ukryť hlboko v zozname pod ostatnými, kľudne päť či šesť hodín starým upozorneniami. Len preto, že si Android 9 Pie myslí, že nie sú momentálne dôležité. Venovali sme sa tomu v článku Poradňa: Nové upozornenia v hornej lište sú zrazu nižšie než staré. Ak notifikácie označím ako Prioritné, iba odignorujú režim nerušiť.

V natívnych aplikáciách pre telefonovanie, SMS-ky, kalendár a ďalších sa našťastie žiadne experimenty nedejú a všetko funguje spoľahlivo. Záujemcovia o dual SIM verziu určite ocenia, že dva samostatné sloty neblokujú využívanie doplnkovej microSD karty.

Z vnútorného 64 GB úložiska zostane po prvom zapnutí voľných 51 GB. Určite aj preto, že v systéme takmer nie sú zbytočné aplikácie. Okrem softvéru od Googlu a platieb Google Pay tu nájdete iba Dolby Audio s niekoľkými jednoduchými predvoľbami pre Hudbu, Film, hlasitý reproduktor alebo automatické prispôsobenie parametrov zvuku.

Príjemným spestrením sú stereo reproduktory, respektíve využívanie spodného hlasitého repráčika aj horného slúchadla nad displejom pre reprodukciu hudby zároveň. Tá bude najmä poriadne hlasná, ale poteší aj veľmi slušnou kvalitou.

Aplikácia Google Lens dokáže rozpoznávať objekty aj text. Príklad použitia v praxi? Napríklad pre skenovanie textu z kníh alebo dokumentov, ktorý potom môžete kopírovať kamkoľvek. Aj v slovenčine a s diakritikou.

Zadná strana Moto G7 Plus je celá zo skla. Telefón nie je priveľmi široký a okraje sú mierne zaoblené. V ruke sa teda drží ísto a bez šmýkania. Neprotestujem ani proti umiestneniu čítačky odtlačkov s logom výrobcu, ktorú v miernej priehlbine ľahko nahmatáte.

Keďže je v ideálnej polohe, využíval som ju častejšie než odomykanie tvárou. To by naopak mohlo byť trochu rýchlejšie. V nastaveniach sú k dispozícii možnosti Obídenie obrazovky odomknutia tlačidlom vypínača a Odomknúť zdvihnutím. Táto kombinácia by teoreticky mala fungovať tak, že sa po stlačení vypínača a naskenovaní tváre okamžite dostanete na domácu plochu. Ak telefón iba vezmete do ruky, mal by sa síce odomknúť (na pozadí), ale zároveň čakať na dodatočný pokyn posunutím prsta, aby ste si mohli prečítať zmeškané notifikácie.

Škoda však, že mobil čaká na skromnej a takmer celej čiernej Moto Obrazovke, namiesto skutočnej a plnohodnotnej uzamykacej obrazovky pod ňou. Pre mňa takéto riešenie nemá význam a musím aj tak sťahovať hornú lištu so spomínaným náhodným usporiadaním upozornení za posledných niekoľko hodín.

Pri pohľade na chrbát a hrúbku 8,3 mm chápem, že dvojica objektívov musí vytŕčať. Kruh okolo optík a duálneho LED blesku však elegantne kopíruje kruhový dizajn Moto Obrazovky. Škoda, že zároveň výrazne zachytáva nečistoty z vrecka alebo tašky.

Práve fotoaparáty môžu byť najväčšou zbraňou oproti lacnejšej Moto G7-čke. Základný 16-megapixelový čip sa hrdí svetelnosťou f/1.7 a optickou stabilizáciou. Tú si v tejto triede pamätám snáď iba zo staršieho Samsungu Galaxy A5 (2016).

Druhý foťák je len pomocný. Jeho 5 Mpix napovie, že slúži na softvérové rozostrovanie pozadia. S takouto konfiguráciou som spokojný. Beriem, že širokouhlý objektív získam len v Moto X4 za takmer stoeurový príplatok, alebo za 50 eur navyše v Samsungu Galaxy A7.

Prostredie po spustení fotoaparátu je čisté, bez zbytočností a napriek tomu posiate šikovnými tlačidlami pre rýchle ovládanie základných funkcií. Vľavo hore mám prístup do detailného manuálneho režimu (ISO, manuálne zaostrovanie, čas uzávierky, korekcia expozície), k samospúšti, blesku a HDR.

Je tu aj prepínač pre tzv. Aktívne fotografie, ktoré okrem statického záberu zachytia aj pár sekundové video. Keďže však nedostanem možnosť odstrániť neželaný pohyb alebo zatvorené oči osôb na snímke, zdajú sa mi trochu zbytočné. Navyše, prehráte ich iba v aplikácii Google Photos, ktorá slúži ako natívna galéria. Mne sa tvrdohlavá integrácia záberov z cloudového úložiska príliš nepáči, takže používam QuickPic. Ten mi ukáže iba obrázky, ktoré mám naozaj priamo v tomto mobile.

Rýchlo dostupné je prepnutie na video aj špeciálne režimy Portrét, Výrez, Panoráma, spomalené alebo TimeLapse video a podobne. Niekoho možno poteší tiež možnosť živého streamovania na YouTube.

Hlbšie v nastaveniach odporúčam zapnúť mriežku a vodováhu pre lepšiu kompozíciu.

Fotografie potešia dobrým podaním farieb, množstvom detailov a príkladnou ostrosťou. Limitom je len horší dynamický rozsah snímača, takže objekty v tieňoch sa rýchlo strácajú a na svetle zas prepaľujú. HDR preto odporúčam nechávať zapnuté, alebo aspoň v režime Auto. S celkovým podaním snímok som ale spokojný.

Nočné zábery sa opierajú o šikovnú optickú stabilizáciu, takže elektronika môže pracovať s dlhšími časmi uzávierky. Viac sa mi páčili tie, na ktorých bol aspoň jeden výrazný zdroj svetla. Menšie body nestačia a snímka bude tmavá. Stabilizácia pomáha aj pri videách, pričom platí, že Full HD (napr. pri 60 fps) klipy budú stabilnejšie než 4K, v ktorom už prestáva pracovať doplnkové digitálne vyrovnávanie.

Príjemným prekvapením je predná kamera. Jej 12 Mpix rozlíšenie je už dnes bežné, no 4K záznam určite nie. Znížiť ho môžete na Full HD pri 30 fps. Druhý názormkolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Motorola Moto G7 Plus.

O udržiavanie Motoroly pri živote sa stará priemerná 3000 mAh batéria. Chápem, že používatelia, ktorí nebudú chcieť hľadať nabíjačku každý večer, by mali smerovať skôr k Moto G7 Power, no aj tak by som rád videl aspoň o 500 mAh viac. Pri bežnej prevádzke bolo mojím maximom 6 hodín času s rozsvietenou obrazovkou (screen-on-time). Mrzí ma, že Moto G6 Plus ponúkala až 3200 mAh.

Steroidy však dostalo rýchle nabíjanie. S dodávaným adaptérom turbopower, ktorý zaujme USB-C koncovkou aj na zdroji, aj na konci kábla, to z nuly na sto percent trvá iba 70 minút.

Výhody:

+ pekný dizajn, menší výrez v displeji

+ hlasné a kvalitné stereo reproduktory

+ rýchle 27 W nabíjanie turbo power

+ fotoaparát s optickou stabilizáciou a 4K videá zo zadnej i prednej kamery

+ samostatný slot pre dve SIM a microSD kartu

+ Moto gestá

Nevýhody:

- svietivosť a kontrast displeja na slnku

- iba jednodňová výdrž na jedno nabitie

- náhodne usporiadané notifikácie v hornej lište

- pomalšie odomykanie tvárou

- Moto obrazovka by si zaslúžila viac informácií

Orientačná cena: 299 €

Záver

Nový rad Moto G7 má zákazníkov pekne rozdelených. Stredom ponuky je Moto G7, lacným základom Moto G7 Play a silnú batériu ponúkne Moto G7 Power.

Moto G7 Plus stojí na vrchu vďaka Snapdragonu 636, lepším fotoaparátom s optickou stabilizáciou, 4K videom pri prednej kamere a podpore rýchleho 27 W nabíjania. Za to sa 50 eur oproti Moto G7 určite prihodiť oplatí. Získate vyladený softvér s podporou šikovných gest a dostatkom výkonu. Pre mňa prívlastok Plus zvyčajne znamená aj silnejšiu batériu, tej som sa v tomto prípade nedočkal. S modelom Plus od Motoroly však získate iné, už spomínané benefity.

Motorola skúša menšiu kapacitu dohnať aspoň rýchlym nabíjaním. Ide však o skvelú alternatívu v prípade, že sa vám nepáčia grafické nadstavby od Huaweiu, Samsungu a iných.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Motorola Moto G7 Plus.

Diskusia k článku:

Peter Križian 13.03.2019 - 21:59

A 6 hodín zapnutého displeja je málo? Mal som samsung galaxy s9, a ked som sa dostal na 4 hodiny bol som rád. Myslím ze ak sa niektoré mobily dostanú cez 5 hodín, je to už celkom slušná výdrž, takze 6 hodín je podla mna velmi slusne. Teda, pred týzdnom som s9 predal a kúpil moto G7 plus.. menej výkonu mi nevadí, lebo hry sa nehrávam a na bežné používanie moto g7 stačí, takze v realnom pouzivani nemam pocit ze by som v niecom stratil... stereo repraky tu hraju vyborne, fotak je tiez velmi dobry, opticka stabilizacia robí svoje, turbo power nabijanie je skvele, tam kde s9 bola pri nabijani v polovici, som s G7 uz na plnej baterke..no a ta vydrz na jedno nabitie... s9 mala 3000 mAh, len 5,8 palcovy amoled displej.. tu je rovnaka baterka, ale 6,24 palcovy LCD displej.. clovek by povedal, ze ta vydrz musi byt o dost horsia, no opak je pravdou... ked som pri s9 mal problem niekedy vydrzat do vecera, tu bezne chodim spat s 30-40 % baterky. 2 hodiny zapnuteo displeja navyse je poznat, a pri tom rovnaka kapacita baterky. Na mobil do 300 eur je to fakt super... stereo, velmi slusny fotak s optickou stabilizaciou, slusna vydrz baterky, nabitie za hodinu, aj displej je jasný a pekný... za mna palec hore

Celá diskusia 1 príspevok