Nedeľa, dážď a MHD-čkový presun cez celú Bratislavu (víkendovka)

Ako ma zase raz mobil, internet a šikovné apky odbremenili od starostí pri riešení problémov počas upršanej nedele.

Zasekol som sa u kamošov. Včera som k nim šiel cez Malé Karpaty na bicykli. Presnejšie na e-biku, ktorý som si kúpil asi pred dvomi týždňami v mojom obľúbenom obchode eCyklo.sk, ktorý vrelo odporúčam každému, kto uvažuje nad dvojkolesovým približovadlom do mesta, na okresky aj do lesa. Môj e-bike som si už stihol totálne zamilovať, ale o tom až niekedy inokedy. Prípadne v diskusii pod článkom.

Po príjemnej sobotnej oslave a dobití batérie pekelného stroja som sa mal v sobotu večer presunúť ďalej, 25 kilometrov ďalej k bratovi. Ale začalo pršať. Apka Storm Radar aj radarové zábery na webe SHMÚ zrazu ukazovali, že pršať len tak neprestane. Ranná predpoveď počasia tak nevyšla a ostal som u kamarátov spať s tým, že pôjdem ráno rovno domov. Ráno pršalo ešte viac. Opäť otváram Storm Radar (tam totiž vidíte aj radarovú predpoveď na najbližšie hodiny) a bolo mi jasné, že situácia nevyzerá najlepšie. Prehánky prestanú až o tretej poobede. Bicykel teda nechávam u nich a na mobile otváram Google Maps.

Dostať sa z Čiernej Vody pri Bratislave kamkoľvek MHD-čkou je priam nemožné, Vajnory sú našťastie len 20 minút pešo. Ešte v teple domova dávam ako cieľ Devínsku Novú ves a čakám, čo mi moderná technika vypočíta: 20 minút pešo na koniec Vajnor, potom 20 minút autobusom č. 53 na Trnavské mýto, a potom nejaké ďalšie prestupy až do DNV.

Počítanie trasy cez Google Maps odkiaľkoľvek kamkoľvek v rámci Bratislavy spokojne využívam už niekoľko mesiacov. Viem si pozrieť aj iné termíny odchodu, upravujem výpočet na "čo najmenej prestupov" a podobne. Vyrazím teda na 53-ku. V Čiernej Vode tých chodníkov popri ceste nemajú na rozdávanie, ale našťastie cyklochodník do Vajnor zíva prázdnotou a ja sa aspoň prejdem. Vlastne sa z toho teším. Pod dáždnikom je bezpečne a nielen počas aktuálnej 10-týždňovej výzvy 10 kg za 10 týždňov sa z každého kroku navyše vlastne teším. V tomto som trochu narušený.

Za 20 minút som na konečnej 53-ky. Otváram aplikáciu IDS BK (Integrovaný dopravný systém Bratislavského kraja), kde mám nejaký dobitý kredit priamo z platobnej karty. Vyberám 90-minútový lístok, ktorý by mi mal stačiť aj na najkomplikovanejšiu kombináciu spojov cez celú Bratislavu. Nakoniec však cestu neplatím z kreditu, ale využívam platbu cez Masterpass, čím ušetrím 20 centov. Pri jednej jazde nepodstatné, ale za 10 presunov po meste ušetrím dve eurá. A to sú takmer tri ďalšie 30-minútové jazdy MHD-čkou.

Priložím prst, čím odblokujem prístup k platbe, druhým overením odtlačku prsta (na S10+ dokonca v displeji) odosielam platbu a začne trochu zbytočné odpočítavanie 60 sekúnd do začiatku platnosti lístka. SMS lístok si vždy kupujem, až keď môj dopravný prostriedok vidím, tu musím predvídať a dúfať, že spoj nebude pár minút meškať. Ale keďže teraz môj autobus vidím stáť na konečnej, nemusím nič také riešiť.

Po nastúpení doň mi napadlo, že si na cp.sk overím vlakové spoje z Hlavnej stanice do Devínskej Novej Vsi a veru, asi 20 minút po príchode na Trnavské mýto mi pôjde pohodlný spoj až na tento okraj hlavného mesta. MHD lístok kúpený cez IDS BK totiž platí aj pre vlakové spoje v rámci Bratislavy, resp. Bratislavského kraja. Musíte len sledovať počet zón, ktoré prekročíte. Od Vajnor po Devínsku Novú Ves ide stále len o dve, 100 + 101, pričom 90-minútový lístok platí v lacnejšej verzii na 5 a v drahšej na 6 zón. Takže pohoda.

V príručnej taške, ktorú používam namiesto peňaženky, mám okrem dokladov vždy aj staršie slúchadlá tuším z iPhonu 7 s pripojenou redukciou na Lightning konektor. V tejto nečakanej chvíli preto oceňujem, že Samsung Galaxy S10+, ktorý teraz nejaký čas používam, ponúka klasický 3,5 mm audio konektor. A tak si cestu spríjemňujem hudbou zo Spotify. Neviem, ako je to možné, ale jeden týždeň mi Discover Weekly, teda na mieru nastavený týždenný playlist vôbec nesedí a v druhom týždni hýkam, ako sa tentoraz svojím výberom Spotify trafilo do môjho vkusu. Teda, až na tie poľské skladby, ktoré sa tam v posledných mesiacoch akosi pričasto objavujú, pričom som z tejto krajiny nikdy nič nepočúval. Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo je len skvelá kapela Hańba, ale tú som nemal v ušiach minimálne rok a nemám ju ani nikde v playlistoch.

Na hlavnej stanici nastúpim do moderného vlaku a hovorím si, aká je tá technika fajn. Z mobilu som si pozrel detailnú predpoveď počasia a rozumne zhodnotil, že bude lepšie sa presunúť inak než na bicykli. Celú cestu totiž pršalo a moje oblečenie na hodinovú jazdu v daždi pripravené nebolo. V smartfóne som si tiež vypočítal MHD spoje z Vajnor až do Devínskej Novej Vsi. V tom istom smartfóne som si kúpil lístok lacnejšie než cez akýkoľvek iný spôsob a našiel vlakový spoj, ktorý bol ešte lepší než presun mestskými autobusmi. Z toho istého smartfónu som si cestu spríjemňoval novou hudbou, ktorú mi na tento týždeň namiešalo Spotify. A navyše som spravil 6000 krokov, ktoré mi napočítali aj moje Galaxy Watch, ale stačil by na to aj mobil.

Opäť ma raz technika spravila o čosi slobodnejším a nedeľu bezstarostnejšou. A keď Google Maps do výpočtu trasy prostredníctvom MHD zarátajú v Bratislave aj vlaky, bude to dokonalé.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu