USB 4: dvojnásobná rýchlosť a vlastnosti Thunderboltu 3

Nový štandard vychádza zo známeho rozhrania Thunderbolt 3. Ponúkne rýchlosť 40 Gb/s, čo je dvojnásobok oproti aktuálnemu USB 3.2. Jeden kábel zvládne naraz napájať až dva 4K displeje.

Firma Intel v spolupráci s USB Implementers Forum predstavila ďalšiu etapu vývoja rozhraní, ktorou je USB 4. Nejedná sa však o úplne nový protokol. Vychádza z dobre známeho Thunderboltu 3. Intel tak výhody konektora, ktorý nájdeme predovšetkým v Apple zariadeniach, sprístupňuje širšej verejnosti. Jeho použitie je totiž viazané na licenčné poplatky.

USB 4 ponúkne rýchlosť 40 Gb/s, čo je dvojnásobok oproti aktuálnemu USB 3.2. Výrobca však upozorňuje, že na dosiahnutie maximálnych hodnôt budete potrebovať certifikované káble (USB-C na USB-C). Nový štandard potom zvládne napájať súčasne až dva 4K displeje s frekvenciou 60 Hz.

Intel spolupracuje s Microsoftom, ktorý zaručí bezproblémovú podporu pre počítače s operačným systémom Windows 10, ale nezabúda sa ani na Linux. Do celkového vývoja je zapojených viac ako 50 firiem. Kompletné špecifikácie budú zverejnené neskôr.

Zdroj: Intel

Diskusia k článku:

Začať diskusiu