Šialená 10-týždňová výzva: Ja stratím 10 kg, vy získate Samsung Galaxy S10

Na vlastnej koži vyskúšam, ako mi smart hodinky a moderný smartfón pomôžu pri chudnutí. Vy zatiaľ hráte o Samsung Galaxy S10+.

Hodinky Galaxy Watch sledujú výdaj energie, aplikácia Samsung Health všetko vyhodnocuje a fotoaparáty v Galaxy S10+ zachytávajú všetky moje zážitky. Tak nejak bude vyzerať mojich najbližších 10 týždňov...

Blíži sa jar, bruchá nám cez zimu zase narástli a treba s tým niečo spraviť. V zdravom tele zdravý duch, hovorí sa. Navyše, moja 10-kilogramová nadváha ma trochu obmedzuje nielen esteticky, ale aj fyzicky. Kolená pri turistike, lyžovaní či behu odrazu nezvládajú toľko, čo kedysi. Rozhodol som sa preto poeticky schudnúť 10 kilogramov za 10 týždňov so Samsungom Galaxy S10.

Ako sa už ukázalo minulý rok, máte celkom radi moje utrpenie a bolo by dobré to istým spôsobom zopakovať. Tentoraz však nepôjdem nikam na mestskej skladačke, ale spravím niečo nielen pre seba, ale aj pre vás.

1 kg týždenne, t.j. 143 g denne

K úbytku 1 kg tuku je potrebné spáliť aspoň 7000 kcal, čo pre mňa znamená 1000 kcal denne. Ak chcete schudnúť pol kila týždenne, potrebujete denný deficit "len" 500 kcal. Ja mám radšej trochu adrenalínu, navyše, vy mi zatiaľ môžete vymyslieť trest, keď to nedokážem.

Meriam 176 cm, vážim 87 kg a mám 36 rokov. Podľa kalkulačky pre výpočet bazálneho metabolizmu, ktorú som našiel niekde v gúgli, sa dozvedám, že moje telo spáli aj bez extrémneho pohybu 1800 - 1900 kcal denne.

Za 10 minút plávania, behu či šliapania na stacionárnom bicykli spálim asi 100 - 120 kcal, záleží od tempa. Rovnaká doba rýľovania záhrady spotrebuje asi 80 kcal. Pri 30 minútach aktívneho pohybu denne, pri ktorom sa zadýcham, môžem počítať so spotrebou asi 300 kcal, teda celkovým denným výdajom do 2200 kcal. Ak zjem jedlo s energetickou hodnotou 1100 - 1200 kcal denne, mám šancu na úspech.

Dá sa to aj bez počítania, ale je dobré si všetko rátať aspoň v prvom týždni, aby ste pochopili súvislosti. Pozrite si energetickú hodnotu piva, cukru, masla, mäsa, ryže, cestovín, zeleniny a zrazu všetko pochopíte. Načo je vám 30-minútové krúženie okolo jazera, keď to zabijete jedným veľkým pivom?

Tempo chudnutia si stanovte, samozrejme, sami. Hodinky vám krásne ukážu výdaj energie a vám stačí aspoň v prvých dňoch sledovať a počítať, čo ste jedli a akú to má energetickú hodnotu. Vylúčte alkohol, čo najviac obmedzte cukor, mastné potraviny a biele pečivo. Zemiakov, ryže a chleba jedzte nevyhnutné minimum, ale bolo by dobré ostať aspoň pri malých porciách. Vaše telo potrebuje aj škrob. Len nie toľko, čo doteraz. Ja takto trpím už týždeň.

Príprava

Ešte skôr než som začal, som sa asi mesiac na takýto čin psychicky pripravoval. Okoliu som jasne povedal, čo sa chystám spraviť, a že to myslím vážne. A že mi je moje zdravie prednejšie než večerné pivo, dve, tri, štyri... Nie nadarmo sa hovorí, že šťastie praje pripraveným.

Na toto náročné obdobie som sa pripravil nielen psychicky, ale aj technicky. Smart hodinky Samsung Galaxy Watch na ruke prísne počítajú nielen prejdené kroky, ale aj spálenú energiu v kilokalóriách (kcal). V smartfóne Samsung Galaxy S10+ som zase začal naplno používať aplikáciu Samsung Health (Samsung Zdravie), v ktorej mám ešte o čosi viac možností zaznamenávania a analýzy všetkých mojich aktivít. Na vlastnej koži tak vyskúšam, ako nám dokáže technika pomôcť v boji proti nadbytočným kilogramom.

Prijaté kalórie sledujem na obaloch potravín. Vďaka tomu vyberám tie oveľa menej sladké či mastné. Zmenšovanie porcií po pár dňoch spôsobilo, že ma odrazu nasýti polovičná dávka než pred týždňom. Alkoholu sa vyhýbam úplne, sladkostiam tiež. A hoci som fanúšik plnotučného mlieka, jogurtov či tvarohu, v tomto období musia ustúpiť aj tie. Neskôr sa k nim opatrne určite vrátim, nízkotučné jogurty patria k takým nezmyslom, akými sú nízkotučné mlieko či stolová voda v plastovej fľaši. Ku výbornej strukovinovej polievke si už nedám tri krajce chleba, ale maximálne jeden, ideálne žiadny. Po čase zisťujem, že je to úplne normálne a ja sa konečne po obede necítim plný a ospalý.

Menšie porcie jedla prepletám pohybom. Čo najmenej sa rozvážam autom, začal som opäť behávať - 4 km na začiatok, o týždeň 5 km, o dva týždne možno aj šesť. Činky dvíhať pri redukcii hmotnosti neplánujem.

Keď cítim hlad, dám si pohár čaju alebo vody s kvapkou citrónovej šťavy. Pred olovrantom či večerou si idem trochu zabehať, hlad vtedy záhadne zmizne a po aktívnom výkone sa nikdy tak nenapchám ako po štyroch hodinách za pracovným stolom.

Dôležitá je tiež stále nejaká aktivita. Nezaoberám sa stále tým, aký som hladný. Radšej uvažujem, čo ešte treba spraviť doma, vonku, večer si odskočím do kina či za kultúrou. Pri akejkoľvek peknej činnosti na hlad myslím podstatne menej. A hlavne si uvedomujem, že krátkodobé hladovanie ešte neznamená smrť.

Počas diéty treba preto robiť niečo zaujímavé, hodnotné. A nezabudnite si tiež robiť radosť. Kúpte si nové tenisky, pohodlné turistické topánky alebo nejakú technologickú hračku. Ak vám to pomôže vybehnúť na blízku zrúcaninu, budú mať pre vás takéto veci význam nielen počas chudnutia, ale aj po tom. Ja už mám jedny vyhliadnuté...

Aj také smart hodinky môžu okrem pomoci pri počítaní kalórií pôsobiť aj ako záväzok a výstraha, že ste snáď tie peniaze na ne nevyhadzovali len tak pre nič za nič. A neskôr budú peknou odmenou za dosiahnutý výkon. S novým smartfónom zase môžete robiť nielen pekné fotky chutných šalátov, ale aj zábery z výletov po prírode. Žijeme v materiálnej dobe a ja sám si občas v súvislosti s nejakou aktivitou spravím radosť nejakým darčekom - ruksakom, topánkami či technologickej hračke, o ktorej som už dlhšie sníval. Je jasné, že telefónov mám okolo seba viac, ale viem sa presne vžiť do kože niekoho, pre koho je nový mobil rovnako vzrušujúca vec ako pre mňa napríklad nový bicykel.

A preto vám počas tejto 10-týždňovej výzvy budem prinášať aj dojmy z nového Samsungu Galaxy S10+. Jeho fotoaparáty ma dostali už po týždni používania, krásnemu displeju nemám čo vyčítať, rozmery a hmotnosť sú vzhľadom na rozmery obrazovky priam úctyhodné, batéria nesklame ani pri bežnom používaní, ani pri GPS trackovaní športových aktivít a prepojenie s hodinkami Galaxy Watch funguje bez jediného zaváhania. A aby ste nepovedali, že si tu chudnem len tak pre seba, jeden Samsung Galaxy S10+ nakoniec jednému z vás darujem.

Súťaž o Galaxy S10+

Podrobný priebeh môjho desaťtýždňového utrpenia môžete sledovať na fejsbúkových stránkach Fony.sk. Budem rád, ak sa ku mne pridáte! Aspoň v tom nebudete sami.

Na našich facebookových stránkach bude tiež každý týždeň prebiehať súťaž o nový Samsung Galaxy S10+. Sledujte hashtagy #DokazeteNemozne a #10kgza10tyzdnov. A nezabúdajte, že sme aktívni aj na Instagrame.

Tak mi držte palce! Či už formou páčikov a komentárov, alebo sa k ťažkému boju s kilogramami tuku, ktoré sme si cez zimu poctivo nazbierali, pridajte aj vy. Veď ako hovoria v Samsungu: Dokážete nemožné!

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 05.03.2019 - 11:50

Extrémne premeny od dnes. Iba na fony.sk! ak to nedáš, budeš do konca roka chodiť peši do práce :D

Richard Hombauer05.03.2019 - 12:35 Trvalý odkaz

mental, tak dík, mám to len 18 km :)

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.03.2019 - 12:40 Trvalý odkaz

Pred rokom sme v praci organizovali "sutaz v chudnutí" trvala 8tyzdnov. Vitaz dal dole 16kg. Je pravda ze mal ine "parametre" ako Rišo :) ja som dal dole 12 pri podobnych proporciach ako ma Rišo. Chudnúť sa da výrazne rýchlejšie ako priberať :D

Nightmare05.03.2019 - 12:47 Trvalý odkaz

Oxy rychlejsie chudnut ako priberat?

Celá diskusia 31 príspevkov