eSIM Orangeu v iPhone XR naozaj funguje

Praktický test služby, ktorá umožňuje premeniť iPhone XR, XS a XS Max na dual SIM, resp. dvojsimkové zariadenie.

Vyskúšali sme prevratnú službu. Po hodinkách Samsung Galaxy Watch ponúka Orange už aj eSIM pre iPhone, resp. ďalšie smartfóny. Vďaka tomu sa vám ľudia dovolajú na súkromné aj pracovné číslo v jednom mobile.

Čitateľ Anton Adamec nám na našom YouTube kanáli potvrdil fungovanie eSIM v Pixel 3, do siete je však prihlásená vždy len jedna, čo sa nezhoduje s našimi predstavami o plnohodnotnom dual SIM zariadení.

Takým je napríklad iPhone XR. Doň môžete vložiť klasickú nanoSIM kartu a pridať k nej ešte akúsi virtuálnu službu od rovnakého, alebo od iného operátora.

Stačí ísť do predajne Orangeu alebo zavolať na číslo 0905 905 905 a popýtať sa na vaše možnosti. Ak si vyberiete napríklad dátový program Go Data 20, získate za 20 eur mesačne až 11 GB dát. V takom prípade uzavriete zmluvu a namiesto bežnej SIM karty obdržíte dokument s QR kódom.

V iPhone potom vstúpite do nastavení - Mobilné - Pridať mobilný program a QR kód naskenujete.

Všetko sa nastaví automaticky. eSIM Orangeu má štandardný PIN kód 0000. Ten odporúčame v nastaveniach danej služby vypnúť. V časti Mobilné kliknite na položku Firemné či Sekundárne a pred vami sa objaví bohatá ponuka s možnosťami úprav popisu mobilného programu, aktivácie / deaktivácie, atď. Poslednou položkou je práve PIN kód karty, kde môžete PIN deativovať.

Váš iPhone XR, XS alebo XS Max je tak už prihlásený do siete, PIN kód ste si zmenili na vlastný, resp. ho úplne deaktivovali (čo odporúčame), a tak môžeme zmeniť aj Popis mobilného programu. Na výber máte Firemné, Mobilné dáta, Osobné...ale tiež vlastný text. Ja som preto zvolil názov Orange.

V zozname hovorov potom vidím hovory z fyzickej SIM karty ako P (ako primárne) a O (ako Orange). Šikovné. Pozor, popis Mobilné dáta je len popis, neznamená automaticky prepnutie dát na túto eSIM. To uskutočníte o úroveň vyššie, priamo v časti Mobilné.

Nájdite položku Mobilné dáta a vyberte Vyp. / Primárne / Sekundárne. Zapnúť tiež môžete automatické prepínanie dát počas hovoru.

Bežnou praxou zrejme bude využívanie primárnej karty na hovory a sekundárnej (eSIM) na cenovo výhodnejšie dátové prenosy. Alebo opačne.

Telefonovanie s eSIM

Keď vytočíte číslo ručne, v hornej časti si môžete vybrať, či budete volať z primárnej (nanoSIM) alebo sekundárnej (eSIM) služby. Pri hovoroch v posledných telefonátoch to už také jednoduché nie je. Riešenie je nasledovné.

Väčšine hovorov nastavíte primárnu službu v nastaveniach mobilu, v časti Mobilné. Tam v položke Predvolená hlasová linka vyberte primárnu alebo sekundárnu službu.

Ak však niekomu chcete pravidelne volať z druhej SIM / eSIM, treba vojsť do úpravy daného kontaktu a zvoliť vami požadovanú službu.

Problém nastane pri SMS. V konverzáciách si totiž iPhone pamätá jednu konkrétnu službu, resp. číslo, z ktorého správy posiela. A to sa nezmení, ani keď danej osobe priamo v kontakte zmeníte primárnu službu na eSIM. Konverzáciu musíte najprv vymazať a následne vytvoriť novú.

Z akého čísla správu odosielate si overíte ľahko, a to po kliknutí na Informácie hore pri mene kontaktu, s ktorým si práve píšete. Tam si prečítate "Pre túto konverzáciu používate Orange" bez akejkoľvek možnosti rýchlej zmeny. Toto páni v Cupertine úplne nedomysleli.

V mojom iPhone XR som vďaka podpore eSIM prihlásený do siete Telekomu aj Orangeu. Keď na jednom čísle telefonujem, druhé je odpojené. Ak mi niekto počas hovoru volá na druhú SIM, resp. eSIM, príde mi o tom informácia prostredníctvom SMS. A ono je to asi najvhodnejšie riešenie - volajúci vie, že som nedostupný a po skončení hovoru obdrží správu o tom, že som už zase k dispozícii a ja zas správu, že mi dotyčný volal.

Ak ste náhodou niečomu nerozumeli, pozrite si aj toto naše video.

Záver

Za najväčšiu nevýhodu považujem absenciu jednoduchého prepnutia použitej SIM karty pred uskutočnením hovoru z telefónneho zoznamu či posledných telefonátov. Ešte ťažšie je prepnutie SMS konverzácie na odosielanie z iného čísla než doteraz.

Inak však všetko funguje, ako má. Predpokladám, že zvyčajne budú ľudia využívať takéto riešenie na pracovné a firemné číslo v jednom mobile, prípadne na kombináciu SIM pre lacné hovory a eSIM pre lacné dáta. Alebo opačne.

Orange je zatiaľ jediným operátorom, ktorý eSIM v iPhonoch na našom trhu podporuje. A hoci stále nenastala certifikácia tejto služby zo strany Applu, všetko funguje, ako má. Oficiálna certifikácia nastane pravdepodobne v priebehu marca 2019.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 27.02.2019 - 19:29

Problém u fonov Pixel 2 a 3 je že používajú iba jeden IMEI. Zisťoval som to, keď sa ma známi pýtal ako je to s použitím Pixelu 2 ako Dual sim. Nejde to. Prihlásená do siete môže byť iba eSIM, alebo nano SIM. Naraz to bude podporovať až Pixel 4.

David28.02.2019 - 11:24 Trvalý odkaz

Richard v clanku je dost nepresnosti, linka 905 je z inej siete dovolatelna len v plnom tvare a to 0905 905 905, esim oficialne nepodporujeme inde nez v hodinkach od samsungu, no je funkcna aj v inych zariadeniach typu iphone xr,xs,xs max atd, standardny pin kod na sim kartach orangeu je 0000, esim je aktivovatelna pre kazdeho zakaznika cez zakaznicku zonu priamo pod zakanikovym cislom kde si poziada o qr kod ktory oskenuje v telefone a rovno funguje na esim, pripadne musi navstivit predajnu, na linke 905 tato moznost nieje, tj. zakaznik dostane len informacie o sluzbe no k samotnej aktivacii nieje zatial mozne pristupit na zakanickej linke.

Richard Hombauer01.03.2019 - 10:01 Trvalý odkaz

cORP, veľká vďaka za pripomienky. pomýlila ma informácia "Zákaznícka linka 905 - zo SR: 905" na webe Orangeu. Ale máš pravdu. Pôvodne som mal dokonca napísané 0905 905 905 a skrátil som to až po overení na webe. Neviem, prečo mi nenapadlo to odskúšať aj fyzicky. PIN opravený, som ja ale motovidlo.

David01.03.2019 - 14:36 Trvalý odkaz

v kazdom pripade Mas stale najlepsie recenzie na zariadenia, rad ich pozeram, su take osobnejsie :)

mirec05.03.2019 - 07:12 Trvalý odkaz

Mňa len hnevá ako Orange spoplatnil eSIM.
Prvé generovanie QR v danom fakturačnom období 10€, ďalšie v tom istom fakturačnom období 3€, ďalšie v novom fakturačnom období 10€....
Celkom drahá sranda ak si chce človek vymeniť či vyskúšať iné zariadenie.

Tiež je škoda, že služba DUO SIM funguje len ako SIM+SIM a nie SIM+eSIM.

Celá diskusia 5 príspevkov